|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Tonci Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14 Prispevkov: 629 Aktiv.: 3.05 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2008 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi se sam tega lotil oziroma se ga bom, bi na tvojem mestu raje naredil oziroma se posvetil dimer efektu, kot kako ledice vezat. Zdi se mi bolj uporabno in poučno! Enostavno bi kupil led trak in si z kakim 555 naredil dimer (kot smo lani na armu na predavanjih če si bil naredili)!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AtKo Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 15:46 Prispevkov: 55 Aktiv.: 0.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 3:07 am Naslov sporočila: |
|
|
@Sokrat, je ta vezava na tej strani to kar mislis?
http://bwir.de/schaltungen/ledan230v
http://bwir.de/images/schaltungen/led230v_s.gif
Le da gre tu za 1 led, z vezavo več led diod bi bile pa drugačne vrednosti uporov. In kondenzatorjev?
@Tonći, to delam za očeta od punce k me je prosil. Drugače mam nekaj teh 555 doma, sem že nekaj ustvarjal, vendar nič posebnega. Dimer...kaj je že to, me malo spomni. Bil sem na predavanjih, tega ŠARM-a mam čez glavo, tako da nevem glih kaj točno misliš
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AtKo Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.71 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 3:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Da, to je vezava, ki jo omenja sokrat. Za več LED diod, bi jih moral vezat vzporedno, vsaki dodat svoj upor R2 in uporabit drugo vrednost kondenzatorja. Lahko pa bi jih vezal tudi zaporedno in uporabil drug upor R2.
Dimmer je pa zatemnilnik, se pravi regulacija moči neke žarnice.
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
AtKo je napisal/a: |
@Sokrat, je ta vezava na tej strani to kar mislis?
http://bwir.de/schaltungen/ledan230v
Le da gre tu za 1 led, z vezavo več led diod bi bile pa drugačne vrednosti uporov. In kondenzatorjev? |
Tocno tako, tale shema je ravno to, kar isces, pa se kompletna razlaga je zraven.
Ce das LEDice zaporedno, bos imel recimo samo 1W gretja (50V padca na uporih, 20 mA toka), ce pa vzporedno, pa tolikokrat vec, kolikor bo LEDic; recimo 100 LEDic = 100W kurjave po nepotrebnem in to ni vec malo (primi prizgano 100W zarnico z roko). Stevilke so sicer hipoteticne, niso pa dalec od realnosti in bistvo menda dojames
Pri izracunih upostevaj vrsno napetost (1.414 * 230V), ce bos celotni verigi dodal kondenzator za usmernikom, da preprecis utripanje.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AtKo Član

|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2008 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam vprašanje glede tega vezja:
http://www.national.com/images/pf/LM3914/00797001.pdf
Če prav razumem, bi se morale ledice prižigati glede na vhodni signal, recimo bi se prižigale na muziko, kot nekakšen "equalizer". [slovenščina je zame španska vas] to sem zvezal, vendar mi zadeva ne dela. Če signala še ne priklopim(torej mikrofona) vse ledice gorijo, ko ga pa priklopim se pa ugasnejo. Kakorkoli udarjam, se derem v mikrofon ledice se ne prižgejo(mikrofon dela!). Zdaj pa vprašanje kaj je s tem kondezatorjem 2.2uF in to prekinjeno črto? Ter na 2 pinu čipa LM3914, tam priklopim samo GND ali vse, torej minus od mikrofona, R2, 4 pin in kondezator? Ali gre vse po sebi v GND, torej da se ne stikajo ostale komponente z drugim pinom?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.67
|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2008 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno boš potreboval predojačevalnik za mikrofon.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Dec 21, 2008 12:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen mikrofon pa imaš? Si ga vezal preko potenciometra?
Če si uporabil točno takšno vezavo potem bo kakršenkoli mikrofon res premalo. Vezje deluje tako, da bi pri 5V svetile vse ledi diode pri 0 pa nobena. Razmerje uporov, ki so potrebni za želeno območje je enostavno preračunati je vse napisano v datasheetu.
Pripni še sliko vezja.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AtKo Član

|
Objavljeno: Ned Dec 21, 2008 3:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen je mikrofon nebi vedel, sem ga našel nekje vmes med vsemi komponentami. Nisem pa vezal nič na potenciometer, se bom malo še s tem poigral.
Drugače pa ledice vežem na kakšno napetost? Jaz sem kar na 12v...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.71 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Ned Dec 21, 2008 5:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi za začetek priključiti kar kaki avdijo signal, kot ga ima na pirmer računalnik, TV ipd.
Morda pa lahko uporabiš kar kaki izhod za slušalke, ta ima ponavadi malo večjo izhodno napetost.
LEDice... nisem gledal datasheet,a ampak po moje bi moral vezat k vsaki še predupor, da jo lahko priključiš na 12 V
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni