|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
blazb Neznanec

Pridružen-a: Ned 18 Jan 2009 23:49 Prispevkov: 7 Aktiv.: 0.04 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2009 1:26 am Naslov sporočila: avr in PC speaker |
|
|
Glede software se nekako gre, pri hardware sem pa mrzel tako da se obračam na vas
Eno kratko wav datoteko sem pretvoril v 8bit 8kHz PCM wav, in potem hex prekopiral v program, ki ustrezno spreminja timer1 da modulira izhodni signal. Če na izhod priklopim nek poljuben RC člen dobim ustrezno napetost(če grem po korakih, in merim z multimetrom), samega signala pa ne morem videti ker nimam osciloskopa. Če pa priklopim speaker se pa napetost čisto sesede in iz njega prihaja samo neko brnenje.
Kako bi moral zvezati zvočnik na avr, da bi to delovalo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matijap Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24 Prispevkov: 230 Aktiv.: 0.97 Kraj: Žirovnica, LJ
|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2009 2:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Prek tranzistorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2009 8:34 am Naslov sporočila: Re: avr in PC speaker |
|
|
blazb je napisal/a: |
Kako bi moral zvezati zvočnik na avr, da bi to delovalo? |
Direktno bo verjetno bolj kriza. Potrebuješ nek vmesni člen - ojačevalnik ali tranzistor. Lahko zelo enostavno priključiš prek operacijskega ojačevalnika. Prej pa vseeno poskusi preveriti, če res dobiš na izhod pravi signal.
Mogoče bi poskusil na linijski vhod kakšnega radia ali audio komponente. !!!! PAZI, da kaj ne skuriš !!!! _________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
powr Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20 Prispevkov: 668 Aktiv.: 3.14 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2009 9:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Bi si malo sposodil temo pa prasal ce bi kdo pripel kak primer v c ju kako se dela z zvocnikom. Zaenkrat me zanima pisk. Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matijap Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24 Prispevkov: 230 Aktiv.: 0.97 Kraj: Žirovnica, LJ
|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2009 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole zaigra nekaj podobnega Jingle bells. Osnovno idejo sem dobil na http://www.arduino.cc/en/Tutorial/PlayMelody .
Če te zanima samo piskanje, glej zadnjo for zanko. Njen pogoj določi trajanje piska.
Koda: |
void ring()
{
char i, j, k;
const char names[] = {'E', 'F', 'G', 'A', 'B', 'C', 'D'};
const char tones[] = {152, 143, 128, 114, 101, 96, 85}; //start at e1 - 329 kHz
const char melody[] = "BBBpBBBppppBDGABppppppppCCCCCBBpBAABApDpppppppBBBpBBBppppBDGABppppppCCCCCBBBppppDDCAG";
for (i = 0; melody[i]; i++) //go through the string with the melody
{
if (melody[i] == 'p') //pause
{
delay_ms(70);
}
else
{
j = 0;
while (melody[i] != names[j]) //go through names to find the right tone
j++;
for (k = 0; k < tones[j]; k++) //play
{
LS = 0;
delay_cyc(tones[j]);
LS = 1;
delay_cyc(tones[j]);
LS = 0;
}
delay_us(300);
}
}
} |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2009 12:02 pm Naslov sporočila: Re: avr in PC speaker |
|
|
Če pa priklopim speaker se pa napetost čisto sesede in iz njega prihaja samo neko brnenje. |
Kaksen zvocnik (jaz imam tako 4R kot 8R, torej ocitno ne obstaja en enoten standard za PC squeaker ...) ?
Koliko izhodov MCUja si vezal paralelno ? (cenejsa in manj prostorsko potratna varianta, preden dodajas zunanji tranzistor, dokler so izhodi na voljo)
RC clen (LP filter) ne pocne nic, dokler predvajas tvoj sample po korakih, saj v njem prakticno ni visokih frekvenc (ce zanemarim ostre robode izhodnih signalov - kratek prehodni pojav), zato ni nujno, da so vrednosti komponent primerno izbrane.
Tvoj RC clen tudi dodatno omeji tisto majhno moc, ki se trosi na zvocniku, cesar noces. Rabis samo kondenzator (poskusi recimo z 1 uF za zacetek). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blazb Neznanec

|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2009 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam 8R zvocnik, vezem pa samo na izhod PD5, ker uporabljam PWM in na mojem MCU, se spreminja samo ta izhod.
Sem pa sedaj poskusil samo s kondenzatorjema 2* 220 nF(vecjih nimam) in deluje, vidim da sem malo pretiraval z upori . Pa tudi mislil sem da je potrebno zvocnik napajati bipolarno, kar vidim da tudi ni res.
Se pa slisi poleg zvoka ki ga zelim konstanten ton frekvence okoli 8 kHz, ali lahko to kako zreduciram? Sem vezal en trimer tako da dobim RC clen, malo pomaga, vendar pa ne toliko kot bi zelel (10k trimer in ne glede na nastavitev pisk ostaja v ozadju).
hvala vsem za informacije,
Blaz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.38 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2009 7:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam 8R zvocnik, vezem pa samo na izhod PD5, ker uporabljam PWM in na mojem MCU, se spreminja samo ta izhod.
Sem pa sedaj poskusil samo s kondenzatorjema 2* 220 nF(vecjih nimam) in deluje, vidim da sem malo pretiraval z upori . Pa tudi mislil sem da je potrebno zvocnik napajati bipolarno, kar vidim da tudi ni res.
Se pa slisi poleg zvoka ki ga zelim konstanten ton frekvence okoli 8 kHz, ali lahko to kako zreduciram? Sem vezal en trimer tako da dobim RC clen, malo pomaga, vendar pa ne toliko kot bi zelel (10k trimer in ne glede na nastavitev pisk ostaja v ozadju). |
Vecji kondenzator za filtriranje ? Ne pozabi, da na zvocnik posiljas pravokotni signal visoke frekvence, katerega je potrebno "ocistiti". Bre osciloskopa bos sicer tezko videl kaj se dogaja.
Kam bos vezal drugo pol konenzatorja, ce na zvocnik ne pripeljes izmenicne napetosti ? _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blazb Neznanec

|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2009 7:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Kam bos vezal drugo pol konenzatorja, ce na zvocnik ne pripeljes izmenicne napetosti ? |
En pol je na PD5, drugi pa na GND. Z bipolarnim napajanjem sem mislil -2.5 V do 2.5 V, namesto 0 do 5 V. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2009 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tudi Kam bos vezal drugi pol filterskega kondenzatorja, ce zelis da opravlja svojo nalogo ? _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blazb Neznanec

|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2009 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz PD5 upor pa prek tega na kondenzator, tako da je kondenzator na eni strani na upor na drugi na GND
Samo se kar piska. Bom poskusil z op. amp in se enim RC clenom ko bom imel malo vec casa, ali pa malo vecjim kondenzatorjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2009 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Premisli kaj se zgodi pri tvoji vezavi na tvojem filtru !  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2009 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dvigni frekvenco PWM generatorja. _________________ Answers: $1, Short: $5, Correct: $25, dumb looks are still free. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni