|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MAAG Član

Pridružen-a: Čet 26 Jun 2008 14:18 Prispevkov: 178 Aktiv.: 0.86 Kraj: SG-MB
|
Objavljeno: Pon Jan 26, 2009 1:59 am Naslov sporočila: Excel - pomoc |
|
|
Rabil bi pomoc pri racunanju z datumi v excel programu.
Kako bi lahko glede na datum izracunal skupno vrednost necesa(npr. nakupa)? V prvem stolpcu imam datume(npr.25.1.2009 itd.), v drugem pa vrednosti (npr. 25 itd.). Zdaj bi pa rad izracunal vrednost celotnega stolpca z vrednostmi, upostevajoc, da hocem imeti sestevek samo tistih, katere datum je za leto 2009, ali pa tudi samo za posamezen mesec?
Do sedaj sem imel reseno tako....
Koda: |
=SUMIF('2009'!D:D;Table1520[[#This Row];[MESEC:]];'2009'!F:F) |
vendar to pomeni, da moram za vsako leto narediti novi zavihek in letnico vsako leto povecati. Pri tem pa dodati se stolpec in vpisati katerega meseca je bil izvrsen - v tem primeru - nakup.
Datum Mesec Vrednost
2.1.2009 Januar 15
15.1.2009 Januar 30
25.1.2009 Januar 25
itd.
Datumi so nasi-evrospki nacin , zato
ne dela, pravtako tudi
, ker potrebuje atribut tipa text.
Sem namrec razmisljal, ce bi 1.1.2009 spremenil v stevilko (39814) in 31.12.2009 (40178), definiral ti dve meji in potem sesteval vrednosti pri datumih, ki bi bili tu vmes.
_________________ Samo da se kadi 
Nazadnje urejal/a MAAG Tor Jan 27, 2009 10:48 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MAAG Član

|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 10:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali ve kdo?
_________________ Samo da se kadi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44 Prispevkov: 550 Aktiv.: 2.31 Kraj: SG
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 11:41 am Naslov sporočila: |
|
|
poizkusi z vrtilno tabelo. moral boš ustvariti še en stolpec v katerega se ti bo samodejno vpisovalo leto iz datuma
celica A2 = 05.01.2009
celica B2 = +YEAR(A2) - vrne vrednost 2009
celica C2 = vrednost nakupa
vrtilna tabela; v vrstici je podatek iz stolpca B; v podatkih pa suma iz stolpca C
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3479 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 12:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če so datumi napisani kot datumi, potem lahko uporabiš funkciji YEAR in MONTH, ki vrneta leto oz. mesec podanega datuma. Rezultat potem uporabiš v IF funkciji oz. kjer pač želiš.
Nisi podal kakšen je sistemski zapis. Če jaz napišem v celico 27.1.09, potem to razume kot datum, in v celici je potem prikazano 27.1.2009.
Če imaš datume napisane kot nize, lahko uporabiš funkcijo DATEVALUE. Sem pravkar testiral in dela z evropskih zapisom, ta je tudi nastavljen na računalniku.
Lahko pa naprimer iščeš ali datum vsebuje ".2009" ali ".1." itn.
Vsekakor je najbolje imeti datume napisane kot datume, številke kot številke, itn.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.04
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako na hitro napisano v makroju.
Če hočeš več pa preštudiraj makro in help
Ne morem iz svoje kože, raje napišem, kot iščem po menijih
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Test.xls |
Velikost datoteke: |
35 KB |
Downloadano: |
21 krat |
|
 Download |
Test1.xls |
30.5 KB |
8 krat |
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MAAG Član

|
Objavljeno: Sre Jan 28, 2009 12:09 am Naslov sporočila: |
|
|
bostjang je napisal/a: |
Če imaš datume napisane kot nize, lahko uporabiš funkcijo DATEVALUE. Sem pravkar testiral in dela z evropskih zapisom, ta je tudi nastavljen na računalniku.
Lahko pa naprimer iščeš ali datum vsebuje ".2009" ali ".1." itn.
Vsekakor je najbolje imeti datume napisane kot datume, številke kot številke, itn. |
Datum imam napisan z evropskim zapisom(in tudi "format cells" je kot "date"), vendar mi ga ne prepozna oz. mi vrze error("to few arguments" itd.). Hoce imeti kot Year, month, day. Uporabil sem kar =date(B12) recimo; B12 = 12.1.2009.
Makro bom pa jutri preveril, zdaj moram iti spat, tezek dan me caka jutri.
Hvala za podporo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3479 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Jan 28, 2009 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
DATEVALUE pričakuje samo en argument in sicer datum kot tekst. Glej Excelovo pomoč za podrobnosti.
Pravkar sem poskusil z evropskim zapisom in ameriškim zapisom, pa je oboje prepoznala.
Še vedno ne vemo kakšne so tvoje regionalne nastavitve. Ne bi tudi škodilo, če bi pripel del tvoje Excelove datoteke.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MAAG Član

|
Objavljeno: Sre Jan 28, 2009 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
bostjang je napisal/a: |
DATEVALUE pričakuje samo en argument in sicer datum kot tekst. Glej Excelovo pomoč za podrobnosti.
Pravkar sem poskusil z evropskim zapisom in ameriškim zapisom, pa je oboje prepoznala.
Še vedno ne vemo kakšne so tvoje regionalne nastavitve. Ne bi tudi škodilo, če bi pripel del tvoje Excelove datoteke. |
Za datevalue sem v prvem sporocilu napisal, da sprejme samo tipa text in mi to ne koristi ravno najbolj. Regionalne nastavitve so pa tipa "d.M.yyyy", primer: 28.1.2009 (prekopirano iz "Podrocne in jezikovne moznosti" iz Nadzorne plosce) ! V excelu mi pa sprejme samo ameriskega s "/". Pri ukazu npr. "date".
Ce bi imel zapisanih samo nekaj datumov, bi jih ze tako rocno spremenil na ameriskega, vendar vseeno ne bi bilo to to, smo le evropejci !
Se kaksna pomoc?
P.S: Krampus, sem pogledat makroje in najlepsa hvala, lepa resitev moram reci, vendar bi vseeno se rad resil na drugacen nacin, ker mi ni ravno za klikat vsakokrat na gumb da mi izracuna celotno tabelo.
P.P.S: Krampus je kar dobro zadel to, kar hocem narediti.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.04
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2009 8:18 am Naslov sporočila: |
|
|
He, he, imam 40 uporabnikov/uporabnic, pri katerih je treba ugibati kaj hočejo
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2009 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Očitno se ne razumeva, ali pa se eden od naju ne razume s svojim Excel-om.
Če imaš evropske nastavitve in evropsko natipkaš datum, ga Excel razume.
Funkcija DATE pričakuje tri številke (ne glede na regionalne nastavitve).
Funkcija DATEVALUE pretvori evropski in tudi ameriški zapis (vsaj pri meni).
Za ponazoritev prilagam Excel datoteko.
Uporabljam Excel XP, Windows XP in slovenske regionalne nastavitve.
Veliko lažje bi ti pomagali, če bi priložil vsaj del tvoje datoteke (zaradi zasebnosti se lahko izmisliš druge podatke).
Pretvarjanje datumov Excelu |
|
 Download |
xls_datum.xls |
13.5 KB |
6 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39 Prispevkov: 947 Aktiv.: 3.99 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Sob Feb 07, 2009 12:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
V Excelu sem naredil graf, v katerem pa želim spremeniti učinek pisave v legendi. In sicer, sedaj mi je v legendi napisalo eOSC, jaz pa bi rad, da je OSC podpisano. V tabeli imam zapis lepo urejen, ko pa naredim graf mi avtomatsko izpiše brez podpisanja. Se da to urediti?
Za lažjo predstavo prilagam slike.
Zapis v tabeli
Po kreiranju grafa iz tabele pa legenda zgleda takole
_________________ Roke spadajo k telesu, ne k delu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Sep 04, 2009 11:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdajle si ustvarjam neko stvar v Excelu pa na njihovi spletni pomoči nikakor ne najdem željene informacije. Kje sem v Excelu 2007 določi barvo celice glede na njeno vrednost?
Vnaprej hvala za odgovore.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Sep 04, 2009 11:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Conditional formatting
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Sep 05, 2009 7:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče je tukaj kaj koristnega.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni