|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
slanek Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.85 Kraj: Selnica ob Dravi
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2009 10:58 am Naslov sporočila: Inštalacija WinXP na prenosnik |
|
|
Pozdravljeni!
Upam, da sem vprašanje postavil v pravi forum.
Torej kupil sem Prenosni računalnik ASUS, s prednaloženim operacijskim sistemom Windows Vista Home. Nato sem poskusil inštalirati Windows XP in mi ne gre, saj računalnik javi napako, da ne zazna diska.
Na domačem računalniku sem imel podoben problem, ko sem disk zamenjal s SATA diskom, vendar sem težavo rešil tako, da sem na disketo naložil SATA drajverje in jih naložil ob namestitvi Windowsa.
Prosim za pomoč.
LP, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.03 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2009 11:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko integriras SATA driver ze v instalacijski CD, ali pa samo ugasnes (Native) SATA v BIOSu.
Jaz imam ugasnjeno v BIOSu in nimam nobenih tezav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.85 Kraj: Selnica ob Dravi
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2009 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa ugasnem ta SATA v BIOSu?
LP, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2222 Aktiv.: 10.67 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2009 4:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Greš v bios in običajno v Advanced imaš možnost Legacy support ali nekaj podobnega. _________________ LP Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2009 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem našel nič takega v Biosu. Hvala vseeno za trud.
LP, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2009 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem ti preostane Umnikov predog (na Googlu isci "slipstreaming drivers windows xp", brez "") ali instalacija driverja z diskete med zagonom instalacije. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.33 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2009 4:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
slanek je napisal/a: |
Nisem našel nič takega v Biosu. Hvala vseeno za trud.
LP, Jaka |
1. Najboljši način je seveda ta ki ti ga je predlagal Umnik. Na internetu si snameš program NLITE , prav tako najdeš na netu gonilnik za tvoj sata disk, nato pa z programom nlite sestaviš novi windows instalacijski cd disk, za to potrebuješ seveda že en obstoječi windows cd, ter prej omenjeni gonilnik. Vse skupaj sestaviš, ter posnameš novi cd, ki ga potem enostavno vstaviš in naložiš.
2. Drug način pa je lahko tudi ta, da v bios-u najdeš nastavitev za izbiro diska, ki je verjetno pri tebi sedaj na ahci, tam prestavi na ide, (s tem vklopiš simulacijo sata) naloži normalno windowse, in ko so winsi že naloženi najdeš gonilnik za tvoj sata disk, v systemu najdeš tvoj disk, poženeš nadgrdadnjo gonilnika, naložiš novi gonilnik, na koncu ponovno zaženeš računalnik in preden se ti zažene ponovno, v bios-u prestaviš na ahci, po zagonu winsi najdejo novo strojno opremo, to vse prekineš in zaženeš iata621_cd.ekse , ter še en vnos v register je potreben ahci.re* in to je to, podrobna navodila imaš na netu, išči pod ahci. Veliko uporabnikov ima kar nastavljeno na ide v bios-ih, ampak iz lastnih izkušenj ti lahko povem, da deluje računalnik krepko bolj počasi. _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Batman Član

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2008 21:43 Prispevkov: 230 Aktiv.: 1.12 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2009 12:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Pojdi še enkrat v BIOS in izklopi AHCI (oz. izberi nekaj drugega, normal, compatibile, legacy....) v nastavitvah diska. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tibi Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.06 Kraj: bukovje
|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 8:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Pred novi letom sem kupil Asus F5Z prenosnik. Imel sem isti problem. Po izklopu SATA diska sem uspešno inštaliral win XP.
L.P. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerny Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27 Prispevkov: 414 Aktiv.: 1.97 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Sre Jan 28, 2009 5:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo v Biosih prestaviš sata mode! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.03 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Jan 28, 2009 6:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
V primeru, da ste WinXP namestili z izklopom SATA načina v BIOS-u in bi potem želeli, da računalnik teče z vklopljenim SATA načinom, je ena varianta tale:
Ugotoviš, kateri SATA kontroler ima tvoja osnovna plošča (Točen model!) in downloadaš driverje zanj.
Nadzorna plošča -> Device Manager -> IDE ATA/ATAPI controllers -> Izbereš kontroler, ki je nameščen in klikneš Update Driver.
Potem:
- Install from a list or specific location (Advanced)
- Don't search in I will choose the driver to install -> Have Disk in izbereš inf datoteko z driverjem.
Potem resetiraš računalnik in vklopiš SATA način v BIOS-u.
Če si izbral pravilen driver, potem se v naslednjem zagonu WinXP lepo zbootajo in dokončajo instalacijo SATA driverjev, v nasprotnem primeru pa se WinXP NE BODO BOOTALI!!!
Če se WinXP ne bootajo, bi načeloma v boot menuju morali ponuditi izbiro Last known good configuration (to je tista, ki je bila zadnja delujoča) in s pomočjo te izbire ponovno zbootaš WinXP.
Ta postopek je načeloma enostaven, lahko pa je loterija, če ne veš kateri SATA kontroler imaš. Meni je uspelo v peti iteraciji
Uporaba na lastno odgovornost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
astra16 Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 9:09 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.08 Kraj: S. primorska
|
Objavljeno: Pon Feb 02, 2009 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa instalacija driverjev z USB FDD? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Batman Član

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2008 21:43 Prispevkov: 230 Aktiv.: 1.12 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2009 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Dela, med instalacijo pritisneš F6. Zanimivost: Intel še vedno dobavlja diskete z SATA AHCI gonilniki za svoje plošče, čeprav le te sploh nimajo več priklopa za FDD. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni