www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Led diode

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Guliwer
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2009 12:02
Aktiv.: 0.02
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2009 12:04 pm    Naslov sporočila:  Led diode Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Kot ste opazili sem nov na tem forumu...

Zanima me nekaj o LED diodah...nekaj sem bral, da se krmilijo s tokom in ne z napetostjo...no zdaj sem čist zmešan in bi prosil če to lahko kdo po kmečko razloži.

Hvala in LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2009 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drzi, kar si napsial. LEDice se razlikujejo ena od druge (tudi enakega tipa, od istega proizvajalca), za normalno delovanje pa mora skozi njih teci tok v dolcoenih mejah. Ce je prenizek, LEDica ne sveti, ce je previsok, crkne.

Napetost in tok sta sicer neizogibno povezana, pa tudi karakteristika LEDica pri prebojni napetosti (kjer zacne prepuscati bistveno vec toka in posledicno svetiti) ni povsem navpicna, torej variacija v napetosti cez LEDico se vedno pomeni spremembo toka in bi zato lahko rekel tudi, da jih krmilis z napetostjo. Problem je le v tem, da je tam krivulja Uf-I zelo strma in cisto majhna sprememba napetosti povzroci preveliko spremembo toka skozi LEDico in posledicno njeno unicenje. Zato se ponavadi uporabi nekoliko visja napetost od potrebne za delovanje, vmes pa se doda tokovni vir.

Tokovni vir, katerega najbolj preprost primer je za ta namen kar upor, omeji tok na razumno vrednost. Visja kot je razlika med napajalno napetostjo in padcem na LEDici (ki ni pri vseh enak), bolj natancen je upor kot tokovni vir, a tudi vecja je potrata energije na njem. Ce zelis se bolj natancnega oz. takega z manjsimi izgubami (to pride postev predvsem za "power" LEDice), obstajajo za to bolj ali manj komplicirana namenska (aktivna) vezja.

Se prakticen primer: ce imas recimo LEDico, ki ima Uf (napetost pri kateri zacne prevajati in posledicno tudi svetiti) 1.8V, maksimalni dovoljen tok skozi njo 20 mA ter napajalno napetost 5V, bos upor s pomocjo Ohmovega in Kirchoffovih zakonov (osnovnosolska fizika !) izbral takole:

1: Tok skozi upor je biti enak toku skozi diodo, ce sta vezana zaporedno (20 mA).

2: Upor mora pokuriti razliko med napajalno napetostjo in napetostjo, ki pade na LEDici (5V - 1.8V = 3.2).

3: Vrednost upora mora biti v tem primeru 160 ohmov (3.2V / 20 mA).

V praksi je upor lahko tudi precej vecji (recimo 470R namesto 160R), pa LEDica ne bo svetila bistveno sibkeje, kar se tvoje percepcije tice. Za 5V napajanje je vse od 220R do 470R cisto dobra vrednost, ce hoces samo nekaj na hitro prikljuciti.

poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.61
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2009 4:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj je tudi tukaj:

http://en.wikipedia.org/wiki/LED_circuit
Nazaj na vrh
taubek
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 0:37
Aktiv.: 0.82
Kraj: Malecnik pri MB

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2009 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ce pa rabis se vec informacij glede samih diod in prikljucitve le teh (sicer je sokrat vse lepo razlozil), pa me lahko tudi kontaktiras preko MSN.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
krupivnk
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Feb 2007 20:45
Aktiv.: 1.50
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2009 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Velikokrat je bolje kot komplicirati z izračuni( vsaj za začetnika ki želi prižgati ledico) pač utakniti ledico v protobord in "probat" če pregori pač poskusiš drugače Laughing . Tudi sam sem prvo diodo priklopil direktno na 9V baterijo(ze dolgo dolgo nazaj). Drugače pa diode sploh niso tako občutljive kot nekateri komplicirate... navadne diode zdržijo direktni priklop na 5V(čeprav verjetno ne prav dolgo)....
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2009 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

krupivnk je napisal/a:
Velikokrat je bolje kot komplicirati z izračuni( vsaj za začetnika ki želi prižgati ledico) pač utakniti ledico v protobord in "probat" če pregori pač poskusiš drugače Laughing . Tudi sam sem prvo diodo priklopil direktno na 9V baterijo(ze dolgo dolgo nazaj). Drugače pa diode sploh niso tako občutljive kot nekateri komplicirate... navadne diode zdržijo direktni priklop na 5V(čeprav verjetno ne prav dolgo)....

Ti pretirano poenostavljas.

Ce imas izvor, ki ni sposoben zagotoviti dovolj toka, bo LEDica prezivela (ravnokar si pogruntal tokovni vir). Tako delajo kitajski obeski za kljuce, kjer drugi pin LEDice preprosto pritisnes na drugi pol baterije (prvi je stalno v kontaktu), napetost se nekoliko sesede in LEDica sveti.

Prikljuci isto LEDico na mocnejsi napajalnik in zdrzala po morda kaksno sekundo, potem pa krepnila. To ni niti toliko, da bi posteno prdnil medtem ko premisljujes ali bi jo vendarle odklopil ali ne.

gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.31
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2009 10:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, visokosvetleče (5mm/20mA/3,4V recimo) zdržijo tudi 120mA toka kar nekaj časa, potem pa jim začne svetilnost padati ter na koncu "umrejo"... Pač p-n spoj se segreje, s tem pada svetilnost, se zmanjša življenska doba, itd.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2009 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor ni dobro LED napajati nad maksimumom, v avto uporabi je priporočljivo LED napajati z nekaj rezerve zaradi napetostnih špic, ki nastanejo med obratovanjem avtomobila, ob manipulacijah določenih el. naprav.
Preobremenjene LED hitro odpovedo, primer je viden ob praktični uporabi nekaterih Kitajskih LED žarnic, kjer proizvajalec maksimalno izkoristi svetilnost LED. Različni avtomobili pa imajo različne obratovalne napetosti, ki so običajno višje od predvidenih napetosti, ki jih uporabljajo Kitajski proizvajalci, rezultat je, da LED žarnice hitro odpovedo.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 06, 2009 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni so 5mm, 20mA super-bright bele LEDice v avtu začele crkavat že po nekaj 10 urah delovanja, čeprav sem jih (ko je alternator dajal 14,2v) napajal le s 17mA. Nekaj jih je začelo utripat in so kmalu ugasnile, ostale pa so potemnele - dajale precej manj svetlobe kot nove, ki sem jih potem napajal le z 8mA. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 06, 2009 12:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se je podobno dogajalo, potem sem nekaj LED napajal z regulatorjem, druge pa z 1kR preduporom in je mir.
taubek
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 0:37
Aktiv.: 0.82
Kraj: Malecnik pri MB

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 06, 2009 12:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz sem naredil ze kar nekaj LED izdelkov in se noben ne pritozuje da bi ledice crkovale. Delujejo na 20mA priblizno, torej z 470 ohmskim preduporom, svetijo odlicno. Verjetno je tudi odvisno iz katere tovarne so ledice, ni vse kar je made in China tak zanic kot eni pravijo, dost stvari je pa kvalitetno vprasljivih.
Nazaj na vrh
krupivnk
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Feb 2007 20:45
Aktiv.: 1.50
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 07, 2009 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
krupivnk je napisal/a:

Ti pretirano poenostavljas.

Ce imas izvor, ki ni sposoben zagotoviti dovolj toka, bo LEDica prezivela (ravnokar si pogruntal tokovni vir). Tako delajo kitajski obeski za kljuce, kjer drugi pin LEDice preprosto pritisnes na drugi pol baterije (prvi je stalno v kontaktu), napetost se nekoliko sesede in LEDica sveti.

Prikljuci isto LEDico na mocnejsi napajalnik in zdrzala po morda kaksno sekundo, potem pa krepnila. To ni niti toliko, da bi posteno prdnil medtem ko premisljujes ali bi jo vendarle odklopil ali ne.

Pa si poizkusil na dovolj mocnem napajalniku ali predvidevaš? Mimogrede napajalnik na katerega sem jo priklučil zmore 3A Wink
Nazaj na vrh
Guliwer
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 07, 2009 3:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem še posebej tebi, Sokrat.

LP
Nazaj na vrh
Guliwer
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 07, 2009 4:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zanima me še nekaj...tukaj zdaj gledam ene led diode in se svetilnost meri v mcd tip...kaj to pomeni in koliko pa pribložno obična diodia katera osvetli samo sebe

lp
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 2:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enote v katerih se meri svetilnost diode so mcd oziroma mili kandele. Lahko pa se meri tudi svetlobni tok, ki je izražen v lumnih.

Tule piše vse o kandelah in tule vse o lumnih. Wink

če pa "poguglaš", boš pa našel še kalkulator za pretvorbe itd .... Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni