|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tandem Neznanec

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 11:47 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 12:03 pm Naslov sporočila: Toplotna črpalka, kolektorji |
|
|
Pozdravljeni,
Doma imam ogrevanje na klasicno oljno centralno pec. V obstojec sistem pa si bi rad dogradil toplotno crpalko za ogrevanje sanitarne vode in vode za radiaotrje (ogrevanje prostorov). Razmisljam tudi o kolektorjih za segrevanje sanitarne vode.
Rad bi dobil cim vec informacij oz. ideja na to temo (katero toplotno crpalko, kaksne kolektorje,..)
Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tacer12 Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45 Prispevkov: 236 Aktiv.: 1.18 Kraj: Dramlje
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
O toplotnih črpalkah ne vem nič.
O sončnih kolektorjih pa nekaj
malega vem glede samogradnje. Jaz sem jih naredil, pa kar dobro služijo.
Kar te zanima vprašaj pa bom videl ali ti lahko pomagam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frapor Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.08 Kraj: okolica Kranja
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
V osnovi s TČ ne boš mogel ogrevati preko radiatorjev- prenizka temperatura. S TČ se ogreva preko talnega ali stenskega gretja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jurem Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53 Prispevkov: 408 Aktiv.: 1.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
lojzek je napisal/a: |
V osnovi s TČ ne boš mogel ogrevati preko radiatorjev- prenizka temperatura. S TČ se ogreva preko talnega ali stenskega gretja. |
Ni res! Sosed veselo ogreva hišo, ki je vsa na radiatorjih. Res pa je nekaj: ko je bil letos mraz, si ni mogel privoščiti, da bi TČ ugasnil ali znižal moč preko noči, ker bi se hiša preveč ohladila in bi potreboval preveč časa, da bi jo spet ogrel nazaj.
Lp
Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
V določenih primerih lahko TČ prav lepo funkcionira na radiatorje.
Predvsem tam, kjer gre za obnovljeno starejšo hišo, ki je že v osnovi imela predimenzionirane radiatorje, po obnovi (izo fasada, okna, ...) pa so se potrebe po ogrevanju še drastično zmanjšale.
TČ za sanitarno vodo je smiselna, če imaš z njo tudi kaj hladit. Ne mislit, da bo imela COP 3.5 stlačena v prostor 2x2m brez zračenja, ko bo prostor sred poletja prehlajen na 7 stopinj.
Glede kolektorjev imaš v osnovi večno vojno med ploščatimi in cevnimi vakumskimi, vse ostalo so detajli.
Ogromno je napisanega na forumu podsvojostreho, katerega link je že podan.
Lahko pripraviš denar in daš delat na ključ, lahko pa tako kot jaz, zadevo narediš iz nič. Torej komplet z izbiro komponent, montažo ipd. Kolektorjev pa nisem delal v samogradnji, čeprav je tudi to še dodatna opcija. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 3:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če nisi predaleč, se lahko oglasiš v Šk.loko do mene, kjer imam sistem oljna peč, sončni kolektorji in TČ...
Pridi, poglej, pa se odloči... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1234 Aktiv.: 5.68 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam dobre izkušnje z ogrevanje s toplotno črpalko.
Imam TČ s katero lahko grejem hišo do božiča, oziroma do močnega mraza, ko zapiha burja. vmes grejem z k. oljem. Od konca februarja pa spet veselo dela TČ. do božiča. V hiši so aluminijasti radiatorji, 6cm tervol na fasadi, izolacija na podstrešju. Črpalka je Termotehnika 4.5kW električne moči in 19.6 kW grelne moči. V vrtu pred hišo imam, v globini 1.2m cca., vgrajenih 900m alkaten cevi fi1" v devetih zankah. Izkoristek bi lahko bil boljši če bi imel večjo površino okoli hiše in alkaten cevi bi zato lahko bile bolj narazen. Posledično bi se zemlja kasneje ohladila. Lansko zimo 2007/2008 sem tako porabil za ogrevanje 730eur(1000l k.olja)in 350eur (elektrike z vključenim celoletnim segrevanjem sanitarne vode). Skupaj z manj kot 1K eur grejem 400m2 hiše non stop. _________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pegla Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32 Prispevkov: 284 Aktiv.: 1.20 Kraj: Sv.Anton
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
"Rudi P"
Na kakšen plin ti dela toplotna črpalka ? _________________ L.P.PEGLA
Nikoli ni tako dobro, da ne bi bilo lahko boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 8:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Pegla:
Ne vem, zakaj te to zanima ? _________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 2:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Toplotna črpalka lahko vedno greje, samo vprašanje je koliko te to stane (kakšen je COP). COP se znižuje če se znižuje temperatura vira (zunanja temperatura) ali če se zvišuje temperatura odvzema (temperatura radiatorja). V najslabšem primeru te to stane toliko kot če bi grel z običajnim električnim grelcem (mimo grede, ti so po novem prepovedani). _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 4:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
TRot ne vem če se tvoj post nanaša na moj post. Ko je moja TČ. vračala v zemljo vodo ohlajeno na minus 1 do 2 stopinji celzija, je delala v razmerju 1:1. Takrat dela non stop, ter jo zato termično stikalo izklopi. To je bil zame znak da je črpalka preobremenjena, zato ob veliki ohladitvi preklopim ogrevanje na kurilno olje. _________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pegla Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32 Prispevkov: 284 Aktiv.: 1.20 Kraj: Sv.Anton
|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 11:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
RudiP:
Zaradi samogradnje, mi "ostaja" kompresor od plina R404.
Slišal sem da se bolj obnese plin R410 ker dela na višjih temperaturah.(izkoristek boljši) _________________ L.P.PEGLA
Nikoli ni tako dobro, da ne bi bilo lahko boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oleander Neznanec

Pridružen-a: Sob 28 Feb 2009 21:43 Prispevkov: 7 Aktiv.: 0.04 Kraj: cerkno
|
Objavljeno: Ned Mar 01, 2009 5:39 pm Naslov sporočila: Izkušnje |
|
|
Žio!
Jaz imam TČ za ogrevanje sanitarne vode(pomlad-jesen).Črpalka je kombinirana z kotlom za centralno ogrevanje tako,da pozimi črpalka miruje.Črpalka in kotel imata isti bojler za sanitarno vodo.Črpalka je stara 3 leta in za enkrat brez problemov(Gorenje).Imamo 200l bojler in popolnoma zadostuje štiri članski družini.
Mislim pa še na eno investicijo in to je zalogovnik-ga pogrešam. _________________ Lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni