www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

SMT cinjenje ; reflow pečica ...
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 05, 2009 11:39 pm    Naslov sporočila: icon_question SMT cinjenje ; reflow pečica ... Odgovori s citatom

Malo gledam te Elektorje , pa tudi vas ki ste bolj napredni kot jaz s SMT komponentami . Vse več komponent gre na SMT Brick wall jaz pa sem še vedno na klasiki oziroma delam klasične komponente kot kot SMT brez vrtanja luknjic.

Kakšne so sedaj trendi za SMT komponente pri amaterjih oziroma profijih ?

Tinol žica VS spajkalna pasta ( dozirate na roko ali dozirniki ( katerimi)?)

Cinjenje VS hotair VS reflow pečica ( v mislih imam temo elektor 10/2008 )

Kaj je najbolj racionalno in praktično imet za manjše projekte - s tem da trenutno nimam nič , tako da ko zaključim z obnovo delavnice ....

lps

Elektor_10_2008 22.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Elektor_10_2008 22.pdf
 Velikost datoteke:  1.82 MB
 Downloadano:  56 krat

Lagrange
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Okt 2003 10:07
Aktiv.: 0.69
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 12:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lotanje 0805 komponent se mi zdi osebno enostavnejše kot TH elementov. Tudi na klasičnem protoboardu jih raje uporabljam. Nekako ravno ustrezajo razdalji med dvema "padoma".

Čipi v SO ohišjih mi tudi ne počnejo težav. Nekoliko manj prijetni postanejo QFP z 0.5mm rasterjem. Gre, ampak je mučno.

Z nekaj prakse so se mi pričeli zdeti 0805 precej konjski, tako da pričenjam uporabljati 0603.

Vse skupaj počnem z primežem, spajkalnikom in malo boljšo pinceto. Predpogoj za uspeh je masiven "šraufštok" Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.93
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lagrange je napisal/a:
Predpogoj za uspeh je masiven "šraufštok" Wink

Ehhh..... fetiš Exclamation

bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.23

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 12:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lagrange je napisal/a:
Nekoliko manj prijetni postanejo QFP z 0.5mm rasterjem. Gre, ampak je mučno. )
OK za vse ostalo mi je jasno. QFP lotaš s spajkalnikom ali vročim zrakom.

Pa še moj odgovor na temo. Do sedaj sem vse lotal na roke, SO ohišje z rastrom 0.65mm pa sem lotal z aktivnim odsesavanjem cina.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Lagrange
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Okt 2003 10:07
Aktiv.: 0.69

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 7:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Ehhh..... fetiš Exclamation

Moj ima zelo lepo navojno vreteno. Wink

Če ga ni potem mi ob najmanjšem premiku ploščice element zleti nekam v neznano. Verjetno ni potrebno poudarjati občutka frustracije ob tovrstnih dogodkih. Uporabljam kar tiste kitajske strojne primeže. Za vrtanje sicer niso, pcb pa kar solidno držijo.

Ja, QFP-je sem lotal s navadnim spajkalnikom (Weller WSD80 + široka konica). Vse pine zalijem s cinom, katerega višek poberem z ospajkovalno pletenico. Poikusil sem tudi s pasto. V slednjem primeru so se pojavile čudne težave. Včasih je namreč lot pod lupo izgledal zelo lep, a stika ni bilo. Ko bo kaj časa bom poizkusil še z masko in grelno ploščo.
Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 11:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz , tudi jaz Pray Anxious

kakšna je alternativa temu packanju s pasto? http://www.zeph.com/zt-5100.htm
Kakšna je natančnost doziranja s pnevmatiko ? V službi se mi zdi uporabljajo koračni motor in je dosti natančno.

neimenovana.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  138.64 KB
 Pogledana:  60 krat

neimenovana.JPG

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.96

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem se SMD spajkanja naučil po temle tutorialu .
Ko sem prvič spajkal (VolkDjev programator) sem pobrusil eno staro špico spajkalnika d'oh! in "nakakal" tisti cin. Programator sicer deluje, ampak podobno pa ni ničemur.

Nato pa sem pregledal ta tutorial, vzel eno staro plato s SMDji in treniral. Gor, dol. V glavnem, pletenica dela čudeže

Sedaj z navadno- malce širšo konico zaspajkam kar solidno. No, za elemente velikosti 1206 uporabim malo manjšo.

In sedaj raje delam z SMDji.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.63
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 2:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:
kakšna je alternativa temu packanju s pasto?

tanek cin, fin spajkalnik in fluks.

0805 so res preveliki za normalno delo Whistle 0603 pa ravno tapravi.
SO čipovje gre skoraj miže, za 0.5mm raster pa se je potrebno malo potrudit.
Moje orodje:
cin (s svincem!), fi 0.5mm
spajkalnik s čim tanjšo konico
razredčena kolofonija oz. fluks v injekciji
fina pincetka
odspajkovalna pumpica
občasno vroč zrak za odlotavanje
ultrazvočna banjica + isopropil alkohol

Sandi, če ti probleme povzroča vezje na sliki, ti ga sestavim v eni uri, s čiščenjem vred. Plačilo = en sestavljen driver Very Happy

program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.31
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi pa vprašal kateri cin se prej stopi (pri nižji temperaturi): z več ali z manj % svinca?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.63
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Svinec se topi pri zelo nizki temperaturi (poglej na wikipedio). Se pravi - več svinca - nižja temperatura. Ampak itak je tak navaden, uporaben cin sestavljen iz bolj ali manj enake mešanice. In nimaš kaj dosti izbire.
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.31
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja tega gledam. Topi se pri 170°C, kar se mi ne zdi veliko. Ali pač?

Sicer pa, če ima spajka več svinca, to ne škoduje lotanju ali kaj podobnega?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.30
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bojda škoduje tistemu, ki lota. Ker so svinčeve pare strupene pri vdihavanju.
Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.

smd.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  59.79 KB
 Pogledana:  7 krat

smd.jpg

Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.23

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej na ploščico flux, potem pa gor postaviš element, na spajkalniku pa imaš malo kapljico cina. Potem se samo še dotakneš in je. Pa še na drugo stran, pa je element zalotan (dvo pinski seveda).

Lagrange, se pardoniram za vprašanje sem v prejšnjem postu mislil da na roke lotaš QFN podnožja. QFP 0.50mm sem pa že lotal s spajkalno postajo (Weller WMD3) podobno kot ti, le da sem na koncu namesto pletenice uporabil odsesavanje.

Me zanima, če se je že kdo na roke lotil QFN podnožja oziroma "breznožja" Razz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni