www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Rotacijski enkoder
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 15, 2009 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dkone je napisal/a:
Hvala vam za pojasnitev.

Se pravi,da je absolutni tudi po sestavi dokaj zahteven,kar dokazuje tudi kodiranje podatkov iz njega.

V mislih imam štetje navojev oz. štetje dolžine žice/kabla. Naprimer,kolikokrat se zavrti kolo,da je izmeril en meter ali 100cm kabla,od tega pa točno število impulzov iz enkoderja. Zato aplikacijo bi bil dober tudi navadni inkrementalni,saj bo štel samo v eno smer in ne bom potreboval,da si zapomne kje je ostal pri prejšnem merjenju.

Ali se motim? Mogoče še kakšen predlog glede tega.

Pripravljam gradivo za števec, ki bi se dal med drugim uporabiti tudi za tole. Kot dajalnik impulzov je uporabljen koračni motorček.

Sicer se dajalnik impulzov da zelo lepo izvesti s senzorjem, ki je v stari miški s kroglico. Z njim sem pred leti v podjetju naredil merilec s katerim se je merila dolžina folije.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
napetost
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Aktiv.: 4.01
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 15, 2009 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dkon
Menim da je ta števec, ki ga prilagaš v linku inpulzni, ne pa rotacijski.
Uporaben je za mehansko štetje inpulzov.
števec

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
janiP
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 23:00
Aktiv.: 0.72
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 11:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo za informacijo:

Sam sem uporabljal tele enkoderje: http://www.rls.si/default.asp?prod=am256&lang=slovene
Zelo luštna in poceni zadeva.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

janiP je napisal/a:
Sam sem uporabljal tele enkoderje: http://www.rls.si/default.asp?prod=am256&lang=slovene
Zelo luštna in poceni zadeva.

Tile so mi pa znani Very Happy
Silvo, kdaj prideš kaj mimo?

@napetost: v merilnem kolesu imaš lahko zatiče po obodu na vsak cm, in se ti bo pozicija povečala vsakič, ko pride en zatič mimo in premakne vzvod.

@dkone: enkoder iz stare miške bo popolnoma dovolj dober za tvojo aplikacijo. Na kakšno natančnost pravzaprav ciljaš?

compaq
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Mar 2009 12:53
Aktiv.: 0.50
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če že teče tukaj debata o rotary encoderju bom kar tu vprašal

torej delam na enem projektu, svetovali so mi, da bi se naj iz finančnih vidikov probal izognit encoderju in uporabil tipkovnico.....

torej zanima me sledeče.

encoder bi uporabil za sprehod skozi meni (potrditev)-podprogram....

prikazano bi bilo na LCD-ju, program bi bil najverjetneje v PIC-u. Ideja z koračnim motorčkom se mi zdi zelo mamljiva in me mika da bi to poskusil....

a bi to bilo možno izvesti, glede na to da bi imel na razpolago napetost 5V?
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

compaq_ je napisal/a:
prikazano bi bilo na LCD-ju, program bi bil najverjetneje v PIC-u. Ideja z koračnim motorčkom se mi zdi zelo mamljiva in me mika da bi to poskusil....

Koracni motorcek bos moral vrteti dovolj hitro, ce bos zelel odcitati premik (stevilo korakov). Pri enkoderjih tega problema ni.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Seveda, tisto vezje zgoraj na fotografiji je napajano s 5 -tih voltov. Na vezju sem sicer uporabil Atmela a to ne igra nobene vloge. Enako bi bilo izvedljivo s PIC-em.

Vezje je še v fazi testiranja. Ko bom naredil dokumentacijo, gre na forum med projekte. Testiral sem ga z vrtalnim strojem - sicer sorazmerno nizka frekvenca 900 o/min (ca 15hz) Na kolut sem navil ca 1000 ovojev. Nato sem jih ročno previl nazaj. Stanje na števcu pri praznem kolutu je bilo 0. Ni izpustil nobenega takta.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
compaq_ je napisal/a:

Koracni motorcek bos moral vrteti dovolj hitro, ce bos zelel odcitati premik (stevilo korakov). Pri enkoderjih tega problema ni.

Blaž, v mojem primeru dela brez problema tudi pri zelo počasnem vrtenju - recimo kot gumb potenciometra.

compaq
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Mar 2009 12:53
Aktiv.: 0.50
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ideja je takšna:
Imam meni, ki bi se prikazoval na LCD-ju

na izbiro bi bilo 10 točk menija. Z vrtenjem rotary-encoder-ja bi lahko izbral željenega in z pritiskom na njega (nekaj ms) bi se "odprl" pri tem bi bila še možnosti zapustitve tega menija
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisto drugo boš malo težje mehansko izvedel. Moral boš narediti neko gibljivo namestitev zadaj pa tipko.
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako si pa izvedel odcitavanje - si izhod ojacal ali ze dobis toliko amplitude ven ob normalnem vrtenju ?
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojačevalec je narejen po načrtu v prvem sporočilu. Namesto LM358 sem sicer uporabil LMC6482 katerega sem imel ravno doma v SMD ohišju.
(bom našel tiv in ga prilel)

ojacevalec za kor mot.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  ojacevalec za kor mot.pdf
 Velikost datoteke:  3.63 KB
 Downloadano:  35 krat

ojacevalec za kor mot razp.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  ojacevalec za kor mot razp.pdf
 Velikost datoteke:  4.33 KB
 Downloadano:  31 krat

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

compaq_ je napisal/a:
torej delam na enem projektu, svetovali so mi, da bi se naj iz finančnih vidikov probal izognit encoderju in uporabil tipkovnico.....

Speak to the hand Motorček in dodatno vezje je še precej dražje od enkoderja. Da o velikosti in teži ne bi...

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aljaž zgolj informativno - kake so cene običajnih enkoderjev pri vas? Izdelujete tudi kake precizne - ca 1000 imp/o ? Zadnjič so bile v podjetju z enim takim težave. Namenjen je za meritev. Izhod je sinus. Ima dodaten ojačevalec. Tipa ter proizvajalca ne vem na pamet.
poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.62
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi mene zanima cena za enkoder. Kako natančne imaš? Imaš kak pdf...

Podatki; absolutni, eno obratni (360 stopinj).
trenutno uporabljam take (14bit, Gray):

http://www.kuebler.com/PDFs/leaflet/drehgeber/english/5850-5870_en.pdf
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni