|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.33 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:10 am Naslov sporočila: Čudno obnašanje ATmega32 SMD |
|
|
Pozdravljeni!
Delam sledibota z ATmego32 in se mi pojavlja zelo čudna in predvsem nadležna težava.
Programiram v Bascom-AVR in hočem zapeči program na mego32 SMD v vezju. Uporabljam LPT programator STK200. Mego zazna pravilno, kot mego32, ampak vedno, ko hočem zapeči program mi napiše Diference at 0xnekeštevilke. Poiskusim večkrat, vedno enaka napaka, le številke do druge (primer: 0x00568). Potem se spomnim, da imam v programu napisano frekvenco 11.0592MHz, mega pa je nastavljena na notranji 1MHz oscilator. Zato grem pod fuse bite in jih uspešno preberem. Zdaj pa so težave:
Pod nevem katerih fusebitom (Bascom jih prevede) izberem namesto 1MHz notranjega zunanji 11MHz kristal. Poiskusim zapeči fusebite. Neuspešno. Še enkrat jih preberem. Spet nastavim zunanji, kliknem zapiši. READLB Entry not found! (fuse biti izginejo) Čip se neha odzivati, kot bi bil pokvarjen. Nič več, sploh ga ne najde.
Upam, da ste razumeli moj problem in bo imel kdo predlog, kako ga rešiti. Hvala!
ps.: Jezen sem, tako sem danes in včeraj "uničil" že 3 ATmega32 SMD! Zdaj delam že 5 sledibota! Presneto!
_________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.33 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Jao, oprostite. Izgleda, da si bom moral vzeti za par dni oddih od vse te elektronike in se malo zresniti.
Problem rešen.
In kaj je bil problem? Seveda! Stik na TIV med XTAL pinom in VCC!
Bah, moderjati lahko izbrišete to temo.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa saj ne vem več kaj je z mojimi čipi.
Ugotovil sem, da imam kvarc preveč oddaljen od čipa in je zato prihajalo do motenj ter napak (spet napake 0x00xxxx). Dobro, sem si mislil ter spet šel med fusebite. Hotel sem nstaviti na notranji oscilator, bi bilo bolj "isgurno". Ampak kako hitro sem stisnil Write Fuse Bits, se je čip spet nehal odzivati. Kot bi bil pokvarjen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.35
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Probaj še iz AVR studio.
_________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 1:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne, ne gre.
Vrže mi napako ven, tako kot je v priponki Error1. Poiskusil sem z Darkotovim programatorjem, ker AVR Studio ne pospira STK200. Moti me tisti External clock... Samo to se pomoje ni moglo samodejno nastavit.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
125.3 KB |
Pogledana: |
17 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
119.06 KB |
Pogledana: |
16 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 1:29 am Naslov sporočila: |
|
|
program_er, pazljivo preglej, kaj programator vse zmore. Odkril boš en pin, ki ti proizvede signal, ki je povsem uporaben kot external clock.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
program_er, pazljivo preglej, kaj programator vse zmore. Odkril boš en pin, ki ti proizvede signal, ki je povsem uporaben kot external clock. |
V AVR Studio sem videl to funkcijo, ampak programator pa ima poleg 10-pinskega konektorja za programiranje še kar nekaj vij. Ali mi lahko prosim poveš natančneje?
No, sestavim sem še enega sledibota z še eno mego32, ki deluje dobro. Zdaj je nastavljena na interni oscilator 1MHz, ampak ne upam dati na zunanjega, da nebi še ta čip šel pa-pa. Samo ga pa rabim zaradi preračunov v programu ter PWMja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Menim, da bo 1MHz popolnoma dovolj za takega robotka.
V prevajalniku tistih 11.xxx MHz popravi na 1MHz in ponovno preračunaj in nastavi PWM frekvence.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19 Prispevkov: 726 Aktiv.: 3.06 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če rabiš več, pa daj notranji oscilator na višjo frekvenco.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni