www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Čudno obnašanje ATmega32 SMD

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:10 am    Naslov sporočila:  Čudno obnašanje ATmega32 SMD Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Delam sledibota z ATmego32 in se mi pojavlja zelo čudna in predvsem nadležna težava.

Programiram v Bascom-AVR in hočem zapeči program na mego32 SMD v vezju. Uporabljam LPT programator STK200. Mego zazna pravilno, kot mego32, ampak vedno, ko hočem zapeči program mi napiše Diference at 0xnekeštevilke. Poiskusim večkrat, vedno enaka napaka, le številke do druge (primer: 0x00568). Potem se spomnim, da imam v programu napisano frekvenco 11.0592MHz, mega pa je nastavljena na notranji 1MHz oscilator. Zato grem pod fuse bite in jih uspešno preberem. Zdaj pa so težave:
Pod nevem katerih fusebitom (Bascom jih prevede) izberem namesto 1MHz notranjega zunanji 11MHz kristal. Poiskusim zapeči fusebite. Neuspešno. Še enkrat jih preberem. Spet nastavim zunanji, kliknem zapiši. READLB Entry not found! (fuse biti izginejo) Čip se neha odzivati, kot bi bil pokvarjen. Nič več, sploh ga ne najde.

Upam, da ste razumeli moj problem in bo imel kdo predlog, kako ga rešiti. Hvala!

ps.: Jezen sem, tako sem danes in včeraj "uničil" že 3 ATmega32 SMD! Evil or Very Mad Zdaj delam že 5 sledibota! Presneto!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jao, oprostite. Izgleda, da si bom moral vzeti za par dni oddih od vse te elektronike in se malo zresniti.

Problem rešen.

In kaj je bil problem? Seveda! Stik na TIV med XTAL pinom in VCC! Evil or Very Mad Rolling Eyes Brick wall d'oh!

Bah, moderjati lahko izbrišete to temo.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa saj ne vem več kaj je z mojimi čipi.

Ugotovil sem, da imam kvarc preveč oddaljen od čipa in je zato prihajalo do motenj ter napak (spet napake 0x00xxxx). Dobro, sem si mislil ter spet šel med fusebite. Hotel sem nstaviti na notranji oscilator, bi bilo bolj "isgurno". Ampak kako hitro sem stisnil Write Fuse Bits, se je čip spet nehal odzivati. Kot bi bil pokvarjen.

TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.35

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Probaj še iz AVR studio.
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 1:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, ne gre.

Vrže mi napako ven, tako kot je v priponki Error1. Poiskusil sem z Darkotovim programatorjem, ker AVR Studio ne pospira STK200. Moti me tisti External clock... Samo to se pomoje ni moglo samodejno nastavit.

Error1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  125.3 KB
 Pogledana:  17 krat

Error1.jpg

Napaka2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  119.06 KB
 Pogledana:  16 krat

Napaka2.jpg

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 1:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

program_er, pazljivo preglej, kaj programator vse zmore. Odkril boš en pin, ki ti proizvede signal, ki je povsem uporaben kot external clock.
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
program_er, pazljivo preglej, kaj programator vse zmore. Odkril boš en pin, ki ti proizvede signal, ki je povsem uporaben kot external clock.

Think V AVR Studio sem videl to funkcijo, ampak programator pa ima poleg 10-pinskega konektorja za programiranje še kar nekaj vij. Ali mi lahko prosim poveš natančneje?

No, sestavim sem še enega sledibota Rolling Eyes z še eno mego32, ki deluje dobro. Zdaj je nastavljena na interni oscilator 1MHz, ampak ne upam dati na zunanjega, da nebi še ta čip šel pa-pa. Samo ga pa rabim zaradi preračunov v programu ter PWMja.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Menim, da bo 1MHz popolnoma dovolj za takega robotka.
V prevajalniku tistih 11.xxx MHz popravi na 1MHz in ponovno preračunaj in nastavi PWM frekvence.

strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.06
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če rabiš več, pa daj notranji oscilator na višjo frekvenco.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni