|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Rafter Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20 Prispevkov: 443 Aktiv.: 2.21 Kraj: Southern District of Maribor JN76UL
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:31 am Naslov sporočila: Obnova inštalacije v 45 let starem stanovanju |
|
|
To temo sem odprl z namenom pridobiti čim več nasvetov od ljudi, ki se na te stvari spoznajo. Že vnaprej se vsem sodelujočim najlepše zahvaljujem.
Stvar je taka, da sva kupila stanovanje v bloku letnik 1963 in po prevzemu (nekje v maju) bo najprej na vrsti kompletna obnova/zamenjava električnih inštalacij. Po stroki nisem štromar, a sem kar dosti pomagal pri raznih montažah in bom večino dela naredil sam.
Tako me najprej zanima, ali mi lahko kdo predlaga program, s katerim bi "virtualno" pripravil shemo električnih inštalacij v stanovanju? Kolega mi je priporočil Acad, a zagotovo obstaja kak bolj specifičen program, po možnosti freeware. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Najbolj enostavno je da narišeš na papir tloris stanovanja.Potem načrtuješ napeljavo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20 Prispevkov: 443 Aktiv.: 2.21 Kraj: Southern District of Maribor JN76UL
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:10 am Naslov sporočila: |
|
|
A ni to malo "za cajtom"?
Pravkar iščem, kako bi si lahko z Archicadom pomagal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MAAG Član

Pridružen-a: Čet 26 Jun 2008 14:18 Prispevkov: 178 Aktiv.: 0.86 Kraj: SG-MB
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Papir prenese vse . Onutek si se vedno lahko narises, kar ti bo potem prislo prav, ko bos ustvarjal v programu. _________________ Samo da se kadi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Na papirju imam, iz cenilnega zapisnika. Kolega je štromar in ker ni iz MB (bo pa dal "žegn" na vse skupaj) sva se zmenla oz. sem mu predlagal, da mu pošljem v elektronski obliki mojo shemo, da jo pregleda. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Najprej skica z merami na papirju, ni nujno, da v merilu, potem pa risanje v bolj ali manj sofisticiranem programu, če se ti še da.
Po izvedbi pa dobra dokumentacija dejanskega stanja. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Tretjič (se mi zdi ): na papirju ŽE imam. ima kdo izkušnje z ArchiCadom oz. MEP modelerjem? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem prostore in razporeditev vtičnic, stikal, luči in doz narisal kar v Corel-lu, in je bilo kar v redu. (možen tudi izvoz v .dxf)
Enopolno shemo pa Visio.
Razporeditev elementov , spet Corel.
Se mi ni ljubilo učiti novega programa za enkratno uporabo. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Enako- brez veze komplicirat
Raje pazi da boš smiselno razporedil priključke za NET mrežo , hišni kino , zvočnike ...5.1 . Danes tudi to spada k instalaciji .
Celo gorenjeve hladilnike toliko , da ne priključiš na mrežo  _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Poslušajta pubeca!
Hvala za nasvete in opozorila. Seveda bom pazil tudi na napeljave za "šibki tok".
Hladilnik ne bo na mreži, bom onega nabavil ko mu vstaviš SIMko pa ti pošlje SMS, ko ti bo jajc zmanjkalo ali se bo mleko pokvarilo.
Nasvet za ArchiCAD bom pa že našel.
Naslednja faza sledi zvečer - štemarska dela.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne pozabi po tem, ko boš položil vse cevi, vseh sten itd. izdatno poslikati! Pride kasneje zelo prav ...
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa ne pozabi na zvonec, ponavadi ga vsi pozabijo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred vsem ne varčevat s presekom vodnikov za močnejše porabnike, kot so recimo štedilik, pralni stroj, sušilni stroj. Za štedilnik potegni dva kabla 3x2.5mm2. '0' daj pri obeh paralelno. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
midjko Član

Pridružen-a: Sob 15 Nov 2008 7:35 Prispevkov: 29 Aktiv.: 0.14 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:20 am Naslov sporočila: |
|
|
sebaveh je napisal/a: |
Nasmejal do solz......
Pa še presneto res je.
LAN pelji po sistemu zvezde. Vsak UTP kabel v eno točko!
Lp
midjko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:45 am Naslov sporočila: |
|
|
sebaveh je napisal/a: |
Saj ni res, za zvonec je ze vse lahko narejeno, potem pa kupis "made in Slovenia" (me je sram, da nekaj takega gor sploh pise ) zvonec v Merkurju pa drek kitajski 40% casa deluje (relejcek dobi vsakic 230V gor, ko je tipka sklenjena ... sem imel nekaj casa zarnico namesto zvonca), visek ironije je pa da to sranje potrebuje se baterijo (LR6) za napajanje, ceprav visi na 230V takrat, ko je tipka stisnjena ...
Jaz ne bi upal dati od sebe stvari, ki ne deluje tocno tako, kot je pricakovano, ta trop debilov pa prodaja ene kitajske primerke necesa, kar je videti bolj bedno, kot seminarske naloge, katere moramo vsak mesec popravljati na tem forumu. Vsaj skatlica je res videti kot kvader, pri njihovem nivoju manjka inteligence bi prej pricakoval nekaj v obliki kupa kravjega dreka - "pesadijske mine" (kar njihov "prozivod" je).
Vsak zacetnik bi lahko naredil boljsi (recimo: delujoc ) zvonec, kot jih delajo ti imbecili ... vazno jim je samo, da je pet razlicnih kurcevih melodij, ki nikogar ne brigajo ("ding-dong" zvoncev ne prodajajo vec ), razen prodajalke v trgovini, ki ravno caka na penzijo, od cesar ne zmore ta bebavi zvoncek predvajati niti tiste ene svoje melodije
Ce dobim kdaj tistega smrkavca, ki je ta zvoncek naredil za seminarsko v njegovi natakarski soli, ata mu jo je pa realiziral preko kitajcev v celih serijah (v Sloveniji je 100 kosov ze resna serija), se bo mulc naucil nekaj o elektroniki
V primerjavi s tem so elektricarji, ki nagnejo kaksno cev pod kotom, najbrz videti kot super-geniji (tako ali tako mora nekdo za njimi steno dokoncat, preden se pa gospod blagovolijo prikazat, imas pa ti ze zdavnaj narejene fotografije vseh sten). Jaz se nisem naletel na takega (vse je bilo tako, kot je bilo narisano - pod pravimi koti), je pa vrh glave casa za risanje oznak in za fotografiranje - slednje SE splaca, ce so oznake prej dobro narisane, cez nekaj let se nihce vec ne spomni dovolj zanesljivo kje tece kaksna cev, ce ni slik z merilom. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ?
Nazadnje urejal/a Sokrat Sre Mar 18, 2009 12:47 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni