www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Rotacijski enkoder
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:

@dkone: enkoder iz stare miške bo popolnoma dovolj dober za tvojo aplikacijo. Na kakšno natančnost pravzaprav ciljaš?

Točnost bi bila vsaj na 1cm. Sicer sem na farnellu našel inkrementalni rotacijski enkoder v kovinskem ohišju,ki je narejen masivno(ležaji,kovinska aksa,...). Sicer sem dobil en starejši enkoder,ki dela,vendar nisem imel še časa se z njim ukvarjat,bom v nasljednjih dneh. Tisti iz miške bi prišel prav pri učenju ter spoznavanju delovanja rotacijskega enkoderja.

@Silvo: Po tvojem testu ,kaže,da so tudi tile enkoderji z koračnim motorčkom kar dovolj natančni. Kako se pa obnaša pri nizkih hitrosti? naprimer da bi tuljavco katero navijaš počasi na roke vrtel?

Zanima me samo to,pri meni ne bojo hitrosti ne vem kako visoke,zgolj ročno premikanje.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom poskusil zvečer narediti meritev z osciloskopom. Konec koncev tudi mene zanima v kakem območju deluje zanesljivo.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 4:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

poule je napisal/a:
Tudi mene zanima cena za enkoder. Kako natančne imaš? Imaš kak pdf...

Silvo je napisal/a:
Aljaž zgolj informativno - kake so cene običajnih enkoderjev pri vas? Izdelujete tudi kake precizne - ca 1000 imp/o ?

Za ceno ne morem povedat, ker 1. nisem v marketingu in 2. je toliko opcij, da boli glava (IP zaščita, aksa ali brezkontaktni, velikost ohišja, resolucija, timingi, električni protokol,... )
Okvirne cene se lahko pogleda tu: http://www.rlsdirect.com/

Preciznost - najvišja resolucija trenutno je 13-bitov na obrat (8192 pozicij). Najvišja decimalna resolucija je 2000 pozicij / obrat.
PDF-ji in vse specifikacije so tu: enkoderji, moduli, čipi

Silvo je napisal/a:
Zadnjič so bile v podjetju z enim takim težave. Namenjen je za meritev. Izhod je sinus. Ima dodaten ojačevalec. Tipa ter proizvajalca ne vem na pamet.

So tudi s sin/cos izhodom. Po električnih specifikacijah bi se dalo ugotoviti, ali bi bila zamenjava izvedljiva. Če boš rabil -> ZS ali gsm.

lp!

janiP
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 23:00
Aktiv.: 0.72
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:

Okvirne cene se lahko pogleda tu: http://www.rlsdirect.com/

Cena modulov je kar primerljiva cenam ostalih enkoderjev, mogoče so malo cenejši. Sami čipi, ki sem jih kupoval jaz, pa se dobijo pribl. za desetino cene modula. Mislim pa, da se jih lahko kupi samo celo palico.

LP,
Jani
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

janiP je napisal/a:
... Mislim pa, da se jih lahko kupi samo celo palico.

Če napišeš prijazen mail, se dobi tudi majhne količine Wink Če pa ne, pa meni reci. Vse se da zrihtat.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dolžan sem nekaj fotografij. Meril sem le en kanal. Ni se mi dalo vlačiti na mizo dvokanalnega osciloskopa. Ekoder da na obrat več impulzov. (tale, če se ne motim deset) Na števcu v filmčku imam namreč to rešeno programsko, tako da šteje 1 obrat. Enkoder dela že pri zelo nizki frekvenci. Pravzaprav mi ga ni uspelo zavrteti tako počasi, da števec ne bi zaznal premika.

P3180001.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  409.5 KB
 Pogledana:  6 krat

P3180001.JPG

P3180002.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  413.62 KB
 Pogledana:  5 krat

P3180002.JPG

P3180003.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  422.56 KB
 Pogledana:  4 krat

P3180003.JPG

P3180004.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  415.6 KB
 Pogledana:  3 krat

P3180004.JPG

P3180005.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  412.18 KB
 Pogledana:  2 krat

P3180005.JPG

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Filmčki

P3180006.ZIP
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  P3180006.ZIP
 Velikost datoteke:  3.29 MB
 Downloadano:  35 krat

P3180011.ZIP
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  P3180011.ZIP
 Velikost datoteke:  3.11 MB
 Downloadano:  20 krat

P3180012.ZIP
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  P3180012.ZIP
 Velikost datoteke:  3.09 MB
 Downloadano:  19 krat

Ucko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Sep 2009 22:31
Aktiv.: 0.48
Kraj: Okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2009 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Delam neko stvar, pri kateri se mi bo voziček, ki ga bo gnal motor od brisalcev preko 2 verižnikov in verige, premikal po vodilih levo in desno.
Stvar je v tem, da moram voziček premikati dokaj natančno, kar potegne za seboj uporabo dajalnika impulzov ampak, ker študentje nimamo veliko denarja in si ne moremo privoščiti dragih industrijskih enkoderjev, je ta tema kot nalašč zame Smile. Kot enkoderje bi uporabil koračne motorčke iz začetka teme, zato prosil nekoga, ki jih ima in jih ne potrebuje, če bi mi lahko 1 ali 2 prodal.

L.p. Simon
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2009 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na piknikovi bolhi jih je bilo polno...
Ucko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Sep 2009 22:31
Aktiv.: 0.48
Kraj: Okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2009 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na žalost se piknika zaradi drugih obveznosti v soboto nisem mogel udeležiti Sad.
Upam pa, da naslednjega ne bom zamudil.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni