|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 3:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
@dkone: enkoder iz stare miške bo popolnoma dovolj dober za tvojo aplikacijo. Na kakšno natančnost pravzaprav ciljaš? |
Točnost bi bila vsaj na 1cm. Sicer sem na farnellu našel inkrementalni rotacijski enkoder v kovinskem ohišju,ki je narejen masivno(ležaji,kovinska aksa,...). Sicer sem dobil en starejši enkoder,ki dela,vendar nisem imel še časa se z njim ukvarjat,bom v nasljednjih dneh. Tisti iz miške bi prišel prav pri učenju ter spoznavanju delovanja rotacijskega enkoderja.
@Silvo: Po tvojem testu ,kaže,da so tudi tile enkoderji z koračnim motorčkom kar dovolj natančni. Kako se pa obnaša pri nizkih hitrosti? naprimer da bi tuljavco katero navijaš počasi na roke vrtel?
Zanima me samo to,pri meni ne bojo hitrosti ne vem kako visoke,zgolj ročno premikanje.
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 3:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom poskusil zvečer narediti meritev z osciloskopom. Konec koncev tudi mene zanima v kakem območju deluje zanesljivo.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 4:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
poule je napisal/a: |
Tudi mene zanima cena za enkoder. Kako natančne imaš? Imaš kak pdf... |
Silvo je napisal/a: |
Aljaž zgolj informativno - kake so cene običajnih enkoderjev pri vas? Izdelujete tudi kake precizne - ca 1000 imp/o ? |
Za ceno ne morem povedat, ker 1. nisem v marketingu in 2. je toliko opcij, da boli glava (IP zaščita, aksa ali brezkontaktni, velikost ohišja, resolucija, timingi, električni protokol,... )
Okvirne cene se lahko pogleda tu: http://www.rlsdirect.com/
Preciznost - najvišja resolucija trenutno je 13-bitov na obrat (8192 pozicij). Najvišja decimalna resolucija je 2000 pozicij / obrat.
PDF-ji in vse specifikacije so tu: enkoderji, moduli, čipi
Silvo je napisal/a: |
Zadnjič so bile v podjetju z enim takim težave. Namenjen je za meritev. Izhod je sinus. Ima dodaten ojačevalec. Tipa ter proizvajalca ne vem na pamet. |
So tudi s sin/cos izhodom. Po električnih specifikacijah bi se dalo ugotoviti, ali bi bila zamenjava izvedljiva. Če boš rabil -> ZS ali gsm.
lp!
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janiP Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 23:00 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cena modulov je kar primerljiva cenam ostalih enkoderjev, mogoče so malo cenejši. Sami čipi, ki sem jih kupoval jaz, pa se dobijo pribl. za desetino cene modula. Mislim pa, da se jih lahko kupi samo celo palico.
LP,
Jani
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
janiP je napisal/a: |
... Mislim pa, da se jih lahko kupi samo celo palico. |
Če napišeš prijazen mail, se dobi tudi majhne količine Če pa ne, pa meni reci. Vse se da zrihtat.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dolžan sem nekaj fotografij. Meril sem le en kanal. Ni se mi dalo vlačiti na mizo dvokanalnega osciloskopa. Ekoder da na obrat več impulzov. (tale, če se ne motim deset) Na števcu v filmčku imam namreč to rešeno programsko, tako da šteje 1 obrat. Enkoder dela že pri zelo nizki frekvenci. Pravzaprav mi ga ni uspelo zavrteti tako počasi, da števec ne bi zaznal premika.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
409.5 KB |
Pogledana: |
6 krat |

|
|
413.62 KB |
5 krat |

|
|
422.56 KB |
4 krat |

|
|
415.6 KB |
3 krat |

|
|
412.18 KB |
2 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Filmčki
|
 Download |
Ime datoteke: |
P3180006.ZIP |
3.29 MB |
Downloadano: |
35 krat |
|
 Download |
P3180011.ZIP |
3.11 MB |
20 krat |
|
 Download |
P3180012.ZIP |
3.09 MB |
19 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ucko Član

Pridružen-a: Čet 17 Sep 2009 22:31 Prispevkov: 92 Aktiv.: 0.48 Kraj: Okolica Postojne
|
Objavljeno: Tor Okt 13, 2009 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Delam neko stvar, pri kateri se mi bo voziček, ki ga bo gnal motor od brisalcev preko 2 verižnikov in verige, premikal po vodilih levo in desno.
Stvar je v tem, da moram voziček premikati dokaj natančno, kar potegne za seboj uporabo dajalnika impulzov ampak, ker študentje nimamo veliko denarja in si ne moremo privoščiti dragih industrijskih enkoderjev, je ta tema kot nalašč zame . Kot enkoderje bi uporabil koračne motorčke iz začetka teme, zato prosil nekoga, ki jih ima in jih ne potrebuje, če bi mi lahko 1 ali 2 prodal.
L.p. Simon
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Tor Okt 13, 2009 10:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na piknikovi bolhi jih je bilo polno...
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ucko Član

Pridružen-a: Čet 17 Sep 2009 22:31 Prispevkov: 92 Aktiv.: 0.48 Kraj: Okolica Postojne
|
Objavljeno: Tor Okt 13, 2009 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na žalost se piknika zaradi drugih obveznosti v soboto nisem mogel udeležiti .
Upam pa, da naslednjega ne bom zamudil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni