|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.60 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Sob Mar 28, 2009 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
PC ni vir, ker vem da je lep vir motenj. Za vir ponavadi uporabljam discman ali mp3 predvajalnik. Sicer pa trenutno, ko se ukvarjam z brnenjem nimam nič gor priklopljenega, ker v bitsvu nima smisla. Vijak sem odstranil in ni razlike. Prav tako ni razlike, če zamnejam trafo. Imam namreč dva z enakimi lastnostmi, ker sem bil na začetku mnenja, da je vzrok brnenja nekvalitetno izdelan transformator in sem zato naročil novega. Spet ni razlike, če signal speljem direktno na ojačevalec. Poizkusil sem celo tako, da sem predojačevalcu odklopil direkten signal (signalno je bil povezan samo preko mase) in se je brnenje še povečalo. Isto se zgodi, če npr. oplet signalnega kabla, ki gre od predojačevalnika do ojačevalnika na eni strani pustim v zraku.
Poleg tega sem danes tudi zmanjšal mirovni tok za polovico kot je rekel Igor. Naprej sem pomeril tok kakršen naj bi bil po navodilih in znaša ~80mA in ga nato zmanjšal na polovico - to je ~40mA. Brnenje je še zmeraj prisotno, vendar ni več tako intenzivno pri nižjih frekvencah. Me pa zanima v čem je finta tega mirovnega toka in kaj se zgodi, če ga npr. zmanjšam. Je ojačevalnik bolj / manj obremenjen, trpi kvaliteta zvoka? Nekje sem zasledil, da ima razred A ojačevalnikov zelo visok mirovni tok (in sam izkoristek / porabo), medtem ko ima razred B ojačevalnikov manjši mirovni tok in s tem boljši izkoristek, vendar pa malo več popačenja od razreda A. Lahko to kdo na kratko razjasni?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.66 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Ned Mar 29, 2009 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poizkusi še trafo zapreti v kovinsko škatlo in škatlo potem ozemljiti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Mar 29, 2009 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bo mirovni tok premajhen boš imel večja popačenja. Nastavi ga nazaj na 80mA, mene je samo zanimalo, če se brnenje zmanjša.
Kaj pa izhod? Ima kaj enosmerne napetosti?
Kar se tiče delovanja ojačevalnikov v klasi A, AB, B, C, D... je ogromno napisanega na netu. Je preveč tega da bi opisoval.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zodiac13 Član

Pridružen-a: Sre 01 Avg 2007 14:22 Prispevkov: 45 Aktiv.: 0.21 Kraj: Lj-Bežigrad
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2009 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po mojem mnenju mirovni tok nima vpliva na brnenje (večji- manjši).Pa tudi mislim,da je 60mA po tranzistorju več kot dovolj.Offset napetost na izhodu(če je prisotna) tudi nima nič z brnenjem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.60 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Čet Apr 02, 2009 12:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prišel sem do novih vprašanj in sicer zakaj je šum pomaknjen bolj v negativni del napetosti? Ali nebi moral ta biti simetričen? Na sliki je izhod iz ojačevalca, na katerega trenutno ni prikliopljen noben zvočnik.
Zanima me še, koliko vpliva ima razlika napetosti med pozitivno in negativno vejo? Ta je okoli 30mV.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

|
Objavljeno: Pet Jun 19, 2009 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spet malo obujam tole temo, ker še vedno nisem našel vzroka. Trenutno najbolj sumim vir brnenja samo ohišje. Glede na to, da sem poizkusil že skoraj vse načine za preprečitev brnenja, sem se tokrat ustavil pri ohišju. Sumljivo se mi zdi že to, da če vso elektroniko iz ojačevalnika (končni stopnji, predojačevalnik, napajalnik skupaj s toroidom,...) povežem na mizi s kabli brez ohišja, praktično ni brnenja. Ko pa vso elektroniko zmontiram nazaj v ohišje je brnenje spet prisotno, čeprav sem uporabil plastične podložke za izolacijo mas. Kar še opažam zadnje čase je to, da sama konstrukcija ohišja poka, ko je ojačevalnik priklopljen na omrežje. Kratkih stikov ni, stvar samo "poči" vsake toliko časa. Kot na primer kakšna kovinska konstrukcija, ko se ta malo ukrivi. Stvar se mi zdi še toliko bolj čudna, ker je na ohišju samo masa in nevem kaj bi torej povzročalo te "mehanske" poke.
Ohišje je sestavljeno iz železnega okvirja, nanj pa sta ob straneh privijačeni aluminijasti hladilni rebri, vsako z tremi M6 vijaki.
Kar sem hotel vprašati je to, če je že kdo imel morda kdaj kakšne probleme z ohišjem pri samogradnji ojačevalnika, ker mi cela zadeva postaja vedno bolj čudna.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70623.54
|
Objavljeno: Pet Jun 19, 2009 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.28 Kraj: Rogaška Sl.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni