www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Konvertiranje črnobele fotografije

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tacer12
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Aktiv.: 1.18
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 26, 2009 10:12 pm    Naslov sporočila:  Konvertiranje črnobele fotografije Odgovori s citatom

Ali mogoče kdo ve s katerim programom bi črnobelo sliko preuredil v takšno grafiko slike kot jo uporabljajo v navadnih časopisih - da je slika sestavljena iz krogcev večjih in manjših.
Rabil bi zato, da jo lahko potem spravim v vektorsko obliko za izdelavo na CNC stroju. Slika pa bo velika najmanj meter krat meter.
Upam da sem napisal dosti natančno da se ve kaj rabim.
Poskušal sem z photo studio pa mislim da nima te funcije.
Prosim za pomoč. Brick wall

To pa je primer slike ki bi jo rabil.

marylin monroe.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  18.36 KB
 Pogledana:  33 krat

marylin monroe.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 26, 2009 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bo tole pomagalo klik .
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.50

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2009 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pikice niso vektorji ... Slika v casoposih (kot npr. Delo ali Dnevnik) je rastrska, v tako obliko pa jo spravijo razlicni algoritmi ob zmanjsevanju barvne globine (npr. iz 256 sivin na 16), t.i. dithering (slov. ?).
bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2009 12:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Efekt časopisnega tiska lahko narediš npr. po tutorialu spodaj:
http://www.webdesign.org/web/photoshop/photo-editing/convert-your-normal-picture-to-newspaper-print.11754.html

Če bi pa rad sliko v vektorje spravil, da jo boš lahko povečal, potem uporabi v Corelu funkcijo trace.

lp, Gašper

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2009 1:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mogoče ti tudi tole pride prav:
http://www.rasterizer.de/

v bistvu pa sem tole iskal:
http://homokaasu.org/rasterbator/ (A most cool utility used to create huge rasterized posters.)
Generira PDF (očitno vektorski) in s tem so narejene spodnje slike:

tacer12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2009 8:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat, v linku ki si mi ga podal sem našel primer ki ga rabim, imenuje se "HALFTONE". Samo da jaz navadno sliko spravim v to, potem pa mi v vektorsko ni več problem, ker mi zadostuje da jo skonvertiram v pdf in nato dxf format, nato pa v format CNC stroja.
Zdaj sem že bližje. Če mi uspe bom poslikal pa dal na forum, če ne pa pričakujte nova vprašanja.
Hvala vsem zaenkrat.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70611.04

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2009 8:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.

mar.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  mar.zip
 Velikost datoteke:  195.44 KB
 Downloadano:  25 krat

Nazaj na vrh
tacer12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2009 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot program ga ne poznam, zato ne morem rečit ali je dober ali ne, vrjetno da je.
Samo jaz rabim sliko takšno kot sem zgoraj opisal, da jo rabim "HALFTONE", in potem moram točno takšno tudi naredit na stroj. Program ki ga imam za konvertiranje mi neredi tako da je potem tudi krogec vektor, CNC pa prepozna krogec kot celotno konturo in pofreza tudi znotraj njega ne samo obod, tako da so potem vsi krogi poglobljeni za 1mm. Ploskev materiala, ki ga uporabljam je bele barve, jedro pa črne, tako da je potem slika tudi črno-bela.
Slika, ki si se jo potrudil naredit pa je res dost boljša od moje, ki sem jo nardil jaz v photo studio, ko sem experimentiral.
Nazaj na vrh
powr
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20
Aktiv.: 3.13
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2009 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem na hitro preletel pa vidim da je dosti govora od efekta, ki naredi sliko podobno rastru. Za cnc bos pomojem rabil pravi raster tega pa znajo naredit programi za pripravo na tisk. Ni sicer moje področje ampak ugibam da so to Indesign, Pagemaker pa še kak.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
tacer12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2009 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spet jaz.
Takole, jaz sem poiskušal na vse načine kolikor mi jih je znano pa ne gre.
Namreč v raster z krogi sploh ni problem sliko pretvorit, problem se pojavi pri vektoriziranju, ker mi ni nobeden program ne naredi pravilnega kroga, vedno je nekje kakšen krog prisekan ali pa mu manjka del krožnice. Zaradi tega pa mi CNC noče zgenerirat slike za takšen nož, ki bi pofrezal tudi znotraj kroga, ni pa problem za koničast nož kateri se pomika po takšni krožnici vendar potem ostane notranji del kroga nepofrezan.
Zdaj sem pa spet brskal po googlu, če bi lahko naredil raster iz točk zgoščenih bolj na tistem mestu kjer je slika temnejša in obratno - kolikor sem zasledil se to imenuje " stohastično ali frekvenčno rastriranje". Potem bi pa lahko poskusil sliko izdelati z vrtanjem, kjer moram svedru podati samo točko, velikost kroga pa lahko poljubno izbiram z premerom svedra. Pozna kdo s katerim programom bi lahko to naredil, pa da bi imel opcijo določitve najmanjše razdalje točk, recimo 1cm. Poskušal sem z gimpom, corelom, inkscape pa s celim kupom programov, ki jih dobiš na googlu.
Še to prosim za infomacije, če kdo ve, drugače pa vse skupaj opustim če ne bo šlo.
Nazaj na vrh
tacer12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole nama je s sodelavcem uspelo izdelati Marylinko.
Res da je bilo potrebno kar nekaj popravkov v autocadu, ampak se je izplačalo.
Zdaj imava v pripravi še dva znana igralca, ko bosta nared ju poslikam in dam gor.

pic resized.

Marylin Monroe1 (Large).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  102.52 KB
 Pogledana:  3 krat

Marylin Monroe1 (Large).JPG

Nazaj na vrh
tacer12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 28, 2009 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obljuba dela dolg.
Tole je končan projekt.

Resize by Aly.

Jack Nicholson (Large).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  103.93 KB

Jack Nicholson (Large).JPG

James Dean (Large).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  87.21 KB

James Dean (Large).JPG

Marilyn Monroe (Large).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  110.94 KB

Marilyn Monroe (Large).JPG

Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 28, 2009 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sej zgleda super, samo da ne bo kakšen SAZAS okoli priletel pa hotel pobrat kakšne davke za avtorske pravice ... Ste se kaj pozanimali o tem?

Zanima me kako bi kaj Inkscape tole naredil... Ste ga slučajno preizkusili? Določene stvari fino vektorizira. Verjetno pa bi bil problem potem še format pretvorit. Izdeluje SVG datoteke.

tacer12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 29, 2009 5:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Sej zgleda super, samo da ne bo kakšen SAZAS okoli priletel pa hotel pobrat kakšne davke za avtorske pravice ... Ste se kaj pozanimali o tem?

Zanima me kako bi kaj Inkscape tole naredil... Ste ga slučajno preizkusili? Določene stvari fino vektorizira. Verjetno pa bi bil problem potem še format pretvorit. Izdeluje SVG datoteke.

Glede SAZASA se jaz sploh ne sekiram, zato bo, oziroma je že poskrbel investitor, ker zadeva stoji v objektu, kjer brez SAZASA sploh ne gre-kino.

Glede vektoriziranja pa sem poizkusil ničkoliko programov, med drugim tudi inkscape. Z večino programov se je dalo lepo spravit sliko v vetorje in potem za CNC. Tudi formate pretvorit je bil najmanjši problem.
Pri vseh programih pa se je pokazala skupna težava v tem, da nobeden ni uspel vektorizirat v popolni krog. Vedno je bilo vse polno majhnih vogalov zaradi česar pa potem CNC javljal napako, ker ne more pofrezati znotraj vogala,čeprav sva ga z sodelavcem prepričevala da ne rabi vogalov frezat(zafrkavam se-softver ne omogoča tega). Zato je bilo sliko potrebno obdelati ročno v AUTOCADU. Samo za predstavo: slika je sestavljena iz desetih različnih velikosti krogcev, vseh skupaj pa je okrog 3800 in vsakega posebej je bilo potrebno popravit. Ampak se je pa splačalo.
Hvala vsem za pomoč
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni