|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Sob Apr 18, 2009 11:44 pm Naslov sporočila: ATTINY2313 začetniški problem |
|
|
Sprogramiral sem kontroler, a ni delal ravno tako, kot je avtor programa opisoval. Poslal mi je tudi nastavitve za fuse in sicer:
Fuse description:
SPMEN: 1
DWEN: 1
WDTON: 1
BODLEVEL2: 1
BODLEVEL1: 1
BODLEVEL0: 1
RSTDISBL: 1
CKDIV8: 1
CKOUT: 1
SUT1: 0
SUT0: 1
CKSEL3: 1
CKSEL2: 1
CKSEL1: 0
CKSEL0: 1
Jaz jih z ISP vidim samo nekaj in sem malo probaval ter v primeru, da se je pojavilo opozorilo, preklical.
Potem sem se nekaj igral še z frekvencami, ker na vezju imam zunanji oscilator in sem pač nastavil na zunanjega z frekvenco 3-8Mhz (quarc imam 6Mhz).
Od tistega trenutka pa ne pridem več v kontroler. Vedno mi izpiše, da ISP dostop ni mogoč.
ALi grem v nabavo novega, ali je še kaka pot?
Hvala,
lp
Robi _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Ned Apr 19, 2009 8:42 am Naslov sporočila: Re: ATTINY2313 začetniški problem |
|
|
ro-bi je napisal/a: |
Sprogramiral sem kontroler, a ni delal ravno tako, kot je avtor programa opisoval. Poslal mi je tudi nastavitve za fuse in sicer:
Fuse description:
SPMEN: 1
DWEN: 1
WDTON: 1
BODLEVEL2: 1
BODLEVEL1: 1
BODLEVEL0: 1
RSTDISBL: 1
CKDIV8: 1
CKOUT: 1
SUT1: 0
SUT0: 1
CKSEL3: 1
CKSEL2: 1
CKSEL1: 0
CKSEL0: 1
Jaz jih z ISP vidim samo nekaj in sem malo probaval ter v primeru, da se je pojavilo opozorilo, preklical.
Potem sem se nekaj igral še z frekvencami, ker na vezju imam zunanji oscilator in sem pač nastavil na zunanjega z frekvenco 3-8Mhz (quarc imam 6Mhz).
Od tistega trenutka pa ne pridem več v kontroler. Vedno mi izpiše, da ISP dostop ni mogoč.
ALi grem v nabavo novega, ali je še kaka pot?
Hvala,
lp
Robi |
Verjetno si nastavil na kakšni RC oscilator. Vzami kakšen oscilator in ga probaj obuditi,druga varijanta je,da vzameš še en uC ,spišeš program,ki ti na enemu izhodu generira pravokotne impulze in to pripelješ na attiny2313,zadnja možnost je,da ga pogledaš z pararelnim programatorje,ali počakaš,da Silvo objavi "fuse reset" vezje,za take primere,kot ga imaš ti. uC je vsekakor dober,le nastavitev imaš napačno. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Ned Apr 19, 2009 9:08 am Naslov sporočila: Re: ATTINY2313 začetniški problem |
|
|
dkone je napisal/a: |
Vzami kakšen oscilator in ga probaj obuditi |
A lahko to malo bolj opišeš?
Oscilator priklopim kam? A lahko uporabim zvočno kartico in pravokotni signal?
 _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Apr 19, 2009 10:20 am Naslov sporočila: Re: ATTINY2313 začetniški problem |
|
|
 |
"Črna pika" pri AVR-jih. "zaprogramiral si fuse bite", ki so nujni za serijsko programiranje. Če je le vključen zunanji kristal, potem ne bo večjega problema. Vzemi nek vir clocka. (narediš lahko preprost astabil (recimo s 555, ter ga dovedi na pin XTAL1) Vzameš lahko tudi kak nameski ostilator (najdeš ga na kaki stari računalniški plošči). Ne vem sicer kak programator uporabljaš. (darkotovega očitno ne, potem ne bi uporabljal ponyprog softwera. Darkotov programator namreč ima en pin na katerem imaš clock, ter je namenjen prav tem)
V koliko pa si "zaprogramiral" reset pin, potem ti ostane le še paralelno programiranje. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Ned Apr 19, 2009 10:47 am Naslov sporočila: Re: ATTINY2313 začetniški problem |
|
|
Silvo je napisal/a: |
 |
"Črna pika" pri AVR-jih. "zaprogramiral si fuse bite", ki so nujni za serijsko programiranje. Če je le vključen zunanji kristal, potem ne bo večjega problema. Vzemi nek vir clocka. (narediš lahko preprost astabil (recimo s 555, ter ga dovedi na pin XTAL1) Vzameš lahko tudi kak nameski ostilator (najdeš ga na kaki stari računalniški plošči). Ne vem sicer kak programator uporabljaš. (darkotovega očitno ne, potem ne bi uporabljal ponyprog softwera. Darkotov programator namreč ima en pin na katerem imaš clock, ter je namenjen prav tem)
V koliko pa si "zaprogramiral" reset pin, potem ti ostane le še paralelno programiranje. |
Imam programator od Darka!
Kateri pin kam? _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Apr 19, 2009 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Zadnji pin progamatorja na XTAL1 mikrokontrolerja. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Ned Apr 19, 2009 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala- je delovalo
A mi prosim še napišeš, zakaj imam zunanji qartz? Ali moram frekvenco oz. oscilator nastaviti kako drugače, kot je sedaj:
Int. RC Osc. 8 MHz; Start-up time: 14 CK + 65 ms
lp _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Apr 19, 2009 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala- je delovalo
A mi prosim še napišeš, zakaj imam zunanji qartz? Ali moram frekvenco oz. oscilator nastaviti kako drugače, kot je sedaj:
Int. RC Osc. 8 MHz; Start-up time: 14 CK + 65 ms
lp |
Vprašanja sicer ne razumem
Med internim oscilatorjem ter zunanjim kristalnim oscilatorjem je namereč razlika.
V koliko so zahteve po natančnih timingih oz specifični frekvenci, potem je nujno uporabiti exsterni kristalni oscilator, sicer se lahko uporabi interni oscilator. Pri tem po se pridobita še dva pina. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Ned Apr 19, 2009 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne razumem, razlik, zato sem mislil, da je vse enako in pač probal nastaviti na external oscilator- delal po kmečki logiki in skoraj ubil kontroler.
Zdaj deluje, avtor programa pa bo še malo izpilil.
Hvala,
lp
Robi _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Apr 19, 2009 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne razumem, razlik, zato sem mislil, da je vse enako in pač probal nastaviti na external oscilator- delal po kmečki logiki in skoraj ubil kontroler.
Zdaj deluje, avtor programa pa bo še malo izpilil.
Hvala,
lp
Robi |
Še ena malenkost. Vsak mikrkokontroler ima namreč tovarniško določeno kalibrirno vrednost internega oscilatorja, ki je zapisana v sam mikrokontroler. V koliko želimo kolikortoliko natančen interni oscilator, je dobro to vrednost prebrati, ter oscilator programsko kalibrirati ob inicializaciji mikrkokontrolerja. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Tor Apr 21, 2009 1:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali mi lahko kdo namigne, kako spremeniti napis: COURVE? v PROGRAM
Kak link do "abecednika" bi mi prav prišel
Ldi Raff,20 ;C
rcall envoie
Ldi Raff,19
rcall envoie
ldi Raff,23 ;u
rcall envoie
ldi Raff,21
rcall envoie
Ldi Raff,23 ;r
rcall envoie
Ldi Raff,18
rcall envoie
ldi Raff,23 ;v ;Message Curve ?
rcall envoie
ldi Raff,22
rcall envoie
ldi Raff,22 ;e
rcall envoie
ldi Raff,21
rcall envoie
ldi Raff,19 ;?
rcall envoie
ldi Raff,31
rcall envoie _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Apr 21, 2009 10:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Treba bo več programa. Nekje se verjetno nahaja tabela. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni