www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Priklop neoriginalnega alternatorja...
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bosko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57
Aktiv.: 0.80
Kraj: Vače

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2009 9:24 pm    Naslov sporočila:  Priklop neoriginalnega alternatorja... Odgovori s citatom

Spoštovani!

Vsled nekaj telefonskim klicem po raznih avtoelektro delavnicah se po pomoč obračam na vas, namreč na traktorju (deutz) je šel alternator rakom žvižgat, je pa bil tako ali tako poddimenzioniran. Priklop drugega, serija AAK Iskra, mehansko ok, tudi jermenice etc, vendar se zatakne pri priključkih regulatorja. Bi lahko kdo dešifriral kaj je sploh treba priključiti na sponke L ter EX.
L je verjetno lamp (pa ne vem, proti + ali -) ter EX???

Hvala vnaprej,
LP Bostjan

shema.JPG
 Opis:
Shema vezja..
 Velikost datoteke:  36.28 KB
 Pogledana:  7 krat

shema.JPG

lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.24
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2009 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

B+ na baterijo +
L kontrolna lučka-žarnica -druga stran na kontakt,.
dobra masa....

in bi moralo delovati

lp

lado
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bosko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2009 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lado, hvala. To bo rohnelo....
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2009 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

EX = exciting = vzbujanje

Nevem pa ti povedati, kam ta gre. Embarassed
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2009 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebaveh je napisal/a:
EX = exciting = vzbujanje

Nevem pa ti povedati, kam ta gre. Embarassed

Torej se ga priklopi na kontakt Wink

Tisti z monofunction regulatorjem pa imajo se dodatne 3 diode za vzbujanje

http://www.iskra-ae.com/slo/docs/alternators_AAK.pdf

tibi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08
Aktiv.: 1.07
Kraj: bukovje

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 6:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker je prilika bo še jaz izkoristil temo za moj problem. Na IMT533 je crknil dinamo. Zamenjal bi ga z altenatorjem. Zanima me kaj je potrebno storiti za zamenjavo saj dinamo ima + pol na ohišju altenator pa -. Sicer bi lahko obrnil pole akumolatorja in monitral altenator vendar ne vem, kaj se zgodi z zaganjačem če obrnem polaritero.

Lep Pozdrav
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 6:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaganjač bi praviloma moral delati normalno, problem bi bil v elektroniki po traktorju. Tak starejši in enostavnejši traktor ima verjetno od elektronike samo avtomat za smernike...
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 6:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stari avtomati za žmigavce so bili elektromehanski, brez elektronike...

Mene bi bolj skrbel zaganjač, saj nekako ne verjamem, da bi se enosmerni elektromotor vrtel enako pri obeh priklopih... Bi se pa dalo tudi izvode navitij malce premešat, da bi se zavrtel prav, če bi bil to edini problem, se pravi če res ni nobene elektronike nikjer skrite.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bosko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 7:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor vem, je vezava starterja ekvivalentna vezavi klasične bor mašine, ki dela na izmenično napetost, pa se vedno vrti v isto stran. Pri kolegu so na Ursusu tudi zamenjali polariteto (je imel tudi + na masi), pa funkcionira...
tibi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 9:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej bom preizkušal. Najprej zamenjam pole na akumulatorju in preizkušam zaganjač. IMT533 sigurno nima nikjer "skrite" elektronike saj je traktor star ca. 30-40 let Laughing
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je že tako star, potem ima mogoče res še mehanski avtomat za žmigavce. Vse ostalo pa bo gotovo delovalo. Verjetno pa žmigavci že zdaj ne delajo Evil or Very Mad Laughing

@mad max: Enosmerni motor se pri zamenjavi polaritete napajanja vrti v drugo smer samo v primeru, če obenem zamenjaš priključke statorja ALI rotorja. Pravzaprav samo na ta način zamenjaš smer vrtenja. Polaritete ni potrebe menjat.
Ker pa je to čisto navaden glavnovezni motor, se smer magnetenja pri zamenjavi polaritete napajanja obenem zamenja pri statorju in rotorju in tako pravzaprav ni razlike...
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Interesantno...
In v bistvu logično, le da se mi ni nikoli bilo treba poglabljat v to.
Vsak dan nekaj novega Cool
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še to sem pozabil dodat za lažjo predstavo:

Zamisli si mali enosmerni motorček s trajnimi magneti (iz neke stare igrače). Ti z baterijo napajaš samo rotor (ker ima stator trajne magnete). Če obrneš polariteto baterije, si zamenjal smer magnetenja rotorja, medtem ko je stator še vedno enak. Ker se je magnetenje zamenjalo samo na enem delu motorja (rotor), se bo le-ta zavrtel v drugo smer.

Če bi obenem z menjavo smeri baterije med seboj zamenjal tudi magnetka, bi se motorček zopet zavrtel v isti smeri.
Nazaj na vrh
bosko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa moj alternator, kako priključiti???
tibi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bosko je napisal/a:
Kaj pa moj alternator, kako priključiti???

Se opravičujem ker sem zamotil temo. Upam da boš dobil odgovore na vprašanja in bomo ubili dve muhi na en mah. Cool
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni