|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gusti Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 17:34 Prispevkov: 112 Aktiv.: 0.53 Kraj: Kotlje - Koroška
|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2009 8:54 am Naslov sporočila: Vklop računalniškega napajalnika, brez matične plošče. |
|
|
Lep pozdrav vsem.
Imam en malo starejši 200w napajalnik iz enega starega računalnika. Rad bi ga uporabil v garaži za izvor napetosti +5V, +12V, -12V ... bolj za amaterske namene.
Zej me pa zanima, kako vklopim napajalnik brez matične plošče? Ko vtaknem zadaj kabel in vklopim stikalo sta na konektorju za matično ploščo aktivna sam dva kabla in sicer vijolčen, ki da od sebe 5V in zelen, ki da 2.5V. Zej me pa zanima, ketere kable bi blo treba sklenit ali kaj z čim povezat, da se bo napajalnik uklopil, da bojo vsi izhodi aktivni? V bistvu bi rad, da ga vklapljam in izklapljam samo z tistim glavnim stikalom zadaj.
Če je podobna tema že kje odprta se opravičujem. Sem uporabil iskalnik, pa je nekako nisem našel.
Hvala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gurug Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2008 8:54 Prispevkov: 105 Aktiv.: 0.50 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2009 9:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Zelenega brikaj na maso (črnega) in ga boš zagnal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2009 9:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo poglej tukaj. Lepo opisano vse kar potrebuješ.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dezo Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 12:40 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.95 Kraj: Cerkno
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matteo16 Član

Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 15:49 Prispevkov: 52 Aktiv.: 0.26 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo
Jaz zdaj ne vem ali si že dobil pravi odgovor ali ne.
Za vsak slučaj še jaz povem.
Najprej je odvisno kakšen je napajalnik. Ti si omenil da je star, to ni pravi podatek.
No če imaš napajalnik, ki nima posebnih kablov za stikalo moraš povezati dve žice, ki so na konektorju, ki se ga priklopi na osnovno ploščo (tak širok konektor z veliko žic).
No in na tistem konektroju povežeš dve žice in ena žica je siva. Tista siva žica, je za priklop napajalnika. Tisto sivo žico poveži na eno črno, ki je na tistem konektorju pa ni važno katero samo da je črna in potem se bo prižgal. Tiste dve žice moreš povezati ali pa mora biti gor priklopljen nek porabnik naprimer upor ali led dioda.
Če pa imaš tak napajalnik da imaš posebne žice za stikalo to je bolj star napajlnik, pri takem pa samo daš gor stikalo.
Drugače pa je na vsakem napajalniku nalepka kjer kaže kakšen pomen ima kakšna žica različne barve.
Vsaj ponavadi je ena nalepka.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boset Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2009 1:18 Prispevkov: 54 Aktiv.: 0.27 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.46 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Ned Apr 26, 2009 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
matteo16 je napisal/a: |
Živjo
Jaz zdaj ne vem ali si že dobil pravi odgovor ali ne.
Za vsak slučaj še jaz povem.
Najprej je odvisno kakšen je napajalnik. Ti si omenil da je star, to ni pravi podatek.
No če imaš napajalnik, ki nima posebnih kablov za stikalo moraš povezati dve žice, ki so na konektorju, ki se ga priklopi na osnovno ploščo (tak širok konektor z veliko žic).
No in na tistem konektroju povežeš dve žice in ena žica je siva. Tista siva žica, je za priklop napajalnika. Tisto sivo žico poveži na eno črno, ki je na tistem konektorju pa ni važno katero samo da je črna in potem se bo prižgal. Tiste dve žice moreš povezati ali pa mora biti gor priklopljen nek porabnik naprimer upor ali led dioda.
Če pa imaš tak napajalnik da imaš posebne žice za stikalo to je bolj star napajlnik, pri takem pa samo daš gor stikalo.
Drugače pa je na vsakem napajalniku nalepka kjer kaže kakšen pomen ima kakšna žica različne barve.
Vsaj ponavadi je ena nalepka.
Lp |
Samo za info, novejši napajalniki imajo zeleno barvo žic, starejši pa sivo - novejši imajo sivo za nekaj drugega (ne vem na pamet..)
LP
_________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
powr Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20 Prispevkov: 668 Aktiv.: 3.13 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Apr 26, 2009 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dexboy je napisal/a: |
Samo za info, novejši napajalniki imajo zeleno barvo žic, starejši pa sivo - novejši imajo sivo za nekaj drugega (ne vem na pamet..) |
Mislim da je barva zic odvisna od kitajca in ne od letnika
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni