www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Predelava avtomobilske elektronike
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
omron
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Maj 2009 14:46
Aktiv.: 0.51
Kraj: Smartrace

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 11, 2009 2:06 pm    Naslov sporočila:  Predelava avtomobilske elektronike Odgovori s citatom

Mene zanima, če se kdo od vas spozna na predelavo elektronike bencinarjev. Rad bi spremenil program glede količine vbrizganega goriva in pa predvžiga pri Peugeotu 306, letnik 97. Odločil sem se za domačo fizično predelavo, vendar se zavedam tudi tega, da bi potreboval še kaj znanja iz strani elektronike.

Če kdo kaj ve o tem, naj mi prosim sporoči. Pray
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
powr
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20
Aktiv.: 3.13
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 11, 2009 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To smo enkrat delali na swiftu in to na ta nacin, da spremenis parametre v epromu v racunalniku. Kako tocno se jih spremeni pa ne vem, ker sem prek maila poslal hex tretji osebi v "predelavo". Verjetno pa ni potrebno posebej povedat da lahko tako skodis svojemu avtu Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 11, 2009 5:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je 12 let star avto za katerega sklepam, da ima tudi nekaj kilometrine za seboj.

Če je motor obrabljen, slabo vzdrževan, pije veliko olja itd, je friziranje ena od največjih možnih neumnost, ki jo lahko narediš takemu motorju.

Če motor ni v top kondiciji, bo rezultat friziranja, na začetku mogoče, ne pa zagotovljeno malenkost bolje, kot je bilo pred posegom, potem pa lahko že v nekaj dneh mnogo slabše kot je sedaj. Ne glede na količino $$$ ki jih boš dal za friziranje v eni izmed mnogih variant.

Zato najprej poštimaj mašino, šele potem, če po nekem čudnem naključju še imaš tehtne razloge, misli na friziranje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
omron
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 14, 2009 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede kilometrine sem brez skrbi, ker sem pred kratkim naredil kompletni remont motorja in pa podvozja Smile. Poleg tega pa sem serijske odmične gredi zamenjau z gredmi narejenimi po naročilu. Bati so kovani in tipa "high compression", ojnice imajo profil H, motorna gred je uravnovešena, vztrajnik je lažji, motorna glava, izpušni in sesalni kolektor so preoblikovani, etc.

Sedaj bi potreboval samo še elektroniko "pofrcat". Sprašujem zaradi tega, ker me zanima če obstaja kaka cenejša varjanta za ta tuning, sicer bom pač moral peljati motor na tuning podjetje, da mi ga optimizirajo z elektroniko Cool.
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.97
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2009 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

omron je napisal/a:
Glede kilometrine sem brez skrbi, ker sem pred kratkim naredil kompletni remont motorja in pa podvozja Smile. Poleg tega pa sem serijske odmične gredi zamenjau z gredmi narejenimi po naročilu. Bati so kovani in tipa "high compression", ojnice imajo profil H, motorna gred je uravnovešena, vztrajnik je lažji, motorna glava, izpušni in sesalni kolektor so preoblikovani, etc.

Sedaj bi potreboval samo še elektroniko "pofrcat". Sprašujem zaradi tega, ker me zanima če obstaja kaka cenejša varjanta za ta tuning, sicer bom pač moral peljati motor na tuning podjetje, da mi ga optimizirajo z elektroniko Cool.

V zadnjem delu si si sam odgovoril.
Naj ima še kdo drug kaj denarja od tega Smile
A bate si doma koval?
Večna miselnost, da se SW da kar tako "pofrcat" doma...............

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2009 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v vsakem primeru če bencinar nima kompresorja (kar tvoj nima), je tuning vprašljiv. Kot prvo, kot so že odgovorili, sam nimaš kaj delat ker rabiš programsko opremo, potem rabiš VEDETI kaj delaš, kot drugo pri atmosferskih motorjih nimaš kaj dosti navijati, razen da optimiraš elektroniko točno na tvoj motor, kjer lahko (pozor---LAHKO!!) pridobiš tam do 10% moči in/ali zmanjšaš porabo za približno toliko, lahko pa nič. Svoje čase je nekdo v novem mestu to delal za renoje in rekel točno to - lahko je pridobitek NIČ, plačaš pa v vsakem primeru - tam 6-8 let nazaj je bilo to okoli 90.000 SIT.
turbaše....ja, te se pa da navijat Applause Dancing
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zlabo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:38
Aktiv.: 1.33
Kraj: Domžale-Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2009 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No dejte nehat no! Kaj se ne da navit?? Čisto vse se da, že res da turbače veliko lažje, a tudi NA motorji znajo lepo zadihat če so narejeni tako kot je treba! In če pravi da ima druge odmične, visokokompresijske bate, druge ojnice in vse ostalo, potem verjamem da bo nekaj prirastka na moči...

omron, lahko pelješ avto na optimizacijo, kjer ti optimizirajo program na novo. A če mene vprašaš, je veliko boljša izbira kak standalone ECU, kot je naprimer kakšen megasquirt. Stvar je zelo, zelo zanimiva Wink če greš malo pogledat na zup-racing forum in tam malo uporabiš iskanje, boš našel nekega uporabnika ki se s tem tudi ukvarja...
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2009 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, po želji, saj ni moj denar. Čudežev ne moreš delati iz 12 let stare mashine in pika. Kot sem povedal, je pri tej "optimizaciji" možnost da NIČ ne pridobiš, če si pač imel srečo da si dobil maksimalno optimiran avto že ob nakupu. Seveda pa se lahko pozna. Odločit se mora vsak sam, če gre v ta strošek.
Elektronika ne more delati čudežev...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
omron
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2009 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m je napisal/a:
omron je napisal/a:

V zadnjem delu si si sam odgovoril.
Naj ima še kdo drug kaj denarja od tega Smile
A bate si doma koval?
Večna miselnost, da se SW da kar tako "pofrcat" doma...............

Hehe:)...ne, batov vsekakor nisem doma koval. Takšne sem pač kupil pri IASA pistons.
Nazaj na vrh
zlabo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:38
Aktiv.: 1.33
Kraj: Domžale-Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2009 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek, poglej še enkrat kaj je napisal da je zamenjal... In to še zdaleč ni več serijski motor in optimizacija serijskega motorja, kot to ti govoriš..
.
Pri tuningu sploh ni važen denar, ampak je to hobi, veselje... tega pač večina ljudi ne razume...

omron, aja pa upam da si mislil tudi na bencin, torej večje injektorje, bencinski regulator in eventuelno močnejšo črpalko...
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2009 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj sem rekel da se mora vsak sam odločit glede stroškov itd...
Nazaj na vrh
omron
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2009 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zlabo je napisal/a:
No dejte nehat no! Kaj se ne da navit?? Čisto vse se da, že res da turbače veliko lažje, a tudi NA motorji znajo lepo zadihat če so narejeni tako kot je treba! In če pravi da ima druge odmične, visokokompresijske bate, druge ojnice in vse ostalo, potem verjamem da bo nekaj prirastka na moči...

omron, lahko pelješ avto na optimizacijo, kjer ti optimizirajo program na novo. A če mene vprašaš, je veliko boljša izbira kak standalone ECU, kot je naprimer kakšen megasquirt. Stvar je zelo, zelo zanimiva Wink če greš malo pogledat na zup-racing forum in tam malo uporabiš iskanje, boš našel nekega uporabnika ki se s tem tudi ukvarja...

Zlabo, hvala ti za info. Ta megasquirt je ravno to kar potrebujem. Sedaj pa pljunit v roke in veselo na delo Cool .

Aja, pa za bencinsko črpalko, regulator in injektorje je tudi poskrbljeno Wink.

Nazadnje urejal/a omron Pet Maj 15, 2009 9:31 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2009 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi NA motorji imajo precej potenciala za navijanje. Je pa precej bolj komplicirano, kot samo dvignit polnilni tlak turbine. Naprimer Hondin F20C motor je NA in ima specifično moč 120KM/L kar ni tako malo Wink
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2009 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dandanašnji skoraj vsak, ki zna na 10 let staremu turbašu z 10 ključem malo dvigniti tlak misli, da je hud tuning naredil Shame on you

NA je tisto tazanimivo! Krepko težje je ven dobit moč!

Omron- če si vse naredil, kot je treba in zato vsul kup denarja, bo morda najbolje, da ti kak Senica zrihta program na valjih, ker ima izkušnje in znanje. Megasquirt je sicer zanimiv, a potrebno je kar nekaj , da se komplet motor optimalno nastavi in kolikor je meni znano, med neveščim nastavljanjem redno pihne kako tesnilo glave, steče kak bat,....
Če ima motor 2 ventila na valj, potem bo za tak, malo enostavnejši DIY projekt verjetno 100km/l top-of. Z 4 ventili pa nekaj več.

Veliko užitkov in čimmanj stroškov Applause

omron
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 16, 2009 9:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Dandanašnji skoraj vsak, ki zna na 10 let staremu turbašu z 10 ključem malo dvigniti tlak misli, da je hud tuning naredil Shame on you

NA je tisto tazanimivo! Krepko težje je ven dobit moč!

Omron- če si vse naredil, kot je treba in zato vsul kup denarja, bo morda najbolje, da ti kak Senica zrihta program na valjih, ker ima izkušnje in znanje. Megasquirt je sicer zanimiv, a potrebno je kar nekaj , da se komplet motor optimalno nastavi in kolikor je meni znano, med neveščim nastavljanjem redno pihne kako tesnilo glave, steče kak bat,....
Če ima motor 2 ventila na valj, potem bo za tak, malo enostavnejši DIY projekt verjetno 100km/l top-of. Z 4 ventili pa nekaj več.

Veliko užitkov in čimmanj stroškov Applause

Hvala za nasvet. Sam še vedno me mika, da bi se sam sprakticiral v tej smeri Wink. No ja, verjetno bo res bolje da začnem te izkušnje raje pridobivat na kaki ceneni mašini Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni