|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
prafaktor Neznanec

Pridružen-a: Pet 06 Jun 2008 14:24 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Sre Jul 01, 2009 2:03 pm Naslov sporočila: 220V stikalo varno pred udarom strele |
|
|
Pozdravljeni!
Zanima me kako bi najlažje izvedel 220V stikalo, ki bi bilo varno pred udarom strele? Imam namreč nekaj opreme, ki jo moram ob vsaki nevihti izklopit iz omrežja (pač, ročno iztaknem vtikač iz vtičnice), da se zavarujem pred morebitnim udarom strele.
Zanima me, če bi bilo to možno realizirat s stikalom, ki bi galvansko ločil vse žice in ne samo ene faze.
Sam sem razmišljal v tej smeri, da bi v eno ohišje namontiral tri 10A fit stikala (dve žici + ozemljitev), in bi lahko potem tukaj preklapljal. Ker se na te zadeve ne spoznam me zanima kaj mislite o tem, če imate morda kakšen boljši predlog oz. če takšna stikala že obstajajo (in da niso predraga). Mora pa preživeti udar strele oz. zavarovati priključeno opremo (podobno kot to sedaj naredi ročno izklop iz omrežja).
Hvala za nasvete in predloge! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.60 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Sre Jul 01, 2009 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najboljša zaščita pred strelo je točno to kar sedaj počneš. Kabel iz vtičnice. Kar je 'bližje' skupaj je nekako vprašljivo, če ti bo dejansko obvarovalo opremo pred napetostno konico nekaj kV oz. MV. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jul 01, 2009 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej se strinjam z Andrejem, seveda...
No, glede predloga---ne vem, zakaj bi dajal FID---če želiš izključiti fazo in nulo, potem imaš na voljo trifazna stikala, ki imajo (kot ime pove) tri preklopne kontakte. Moraš pa vedeti da izklop s katerimkoli stikalom varuje samo pogojno - če je sunek strele tako šibak, da tisti milimeter v stikalu ne prebije. Dostikrat to ni res in ti bo prebilo kljub izključenem stikalu. Obvezno si nabavi kvalitetno zaščito (npr. Belkin je kar solidna zaščita). In če si doma, vtikač ven. Problem lahko nastane, če te ni  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.99 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Jul 01, 2009 4:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ne gre drugače boš moral poiskati stikalo, ki ima kar največjo varnostno razdaljo med kontakti. Ločilna stikala imajo razdaljo ~8mm za nizke napetosti. Samo nisem prepričan da jih izdelujejo v obliki klecnih stikal. Čeprav glede na to, da je danes večina naprav ves čas v neki pripravljenosti, same strele pa ne vsekajo v hišo vsak dan, bi rekel da običajno stikalo, ki prekine oba pola pa še kakšen varistor, ki bi zmanjšal nivo prednapetosti na nek "normalen" nivo zadoščalo domači uporabi. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
harum Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2006 8:25 Prispevkov: 172 Aktiv.: 0.73 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: Sre Jul 01, 2009 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
no meni se že nekaj časa mota po glavi ideja s pomočjo 3 relejev z 2 pozicijama.
izhod relejev bi bili faza, nula in zemlja narave. v enem položaju, bi bili releji priklopljeni na fazo, nulo in zemljo instalacije, v drugem (mirujočem) polozaju, pa bi bili vsi 3 releji priklopljeni v skupno točko - mogoče tudi na zemljo na instalaciji.
kaj mislite? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Jul 01, 2009 6:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekje sem zasledil vezje, ki ob prihajajoči nevihti daje signal v kolikor zazna udar strele. Deluje na principu oddanega magnetnega polja zaradi strele. Sicer ga nisem izdelal, vendar je pisalo, da bi naj zaznalo nevihto kar zgodaj, ko še le ta ni konkretno nad objektom.
Eno takšno vezje in kontaktor, da ti željeno inštalacijo odklopi iz omrežja ter še dodatno prenapetostno zaščito v glavni omarici za velike prenapetostne špice. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.67 Kraj: Babno Polje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Jul 01, 2009 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odklopiš kabel, kot to delaš do sedaj, lahko pa uporabiš releje, kontaktor in podobno, da bodo delali namesto tebe, še vedno pa ne vem, kdo bo releje vklapljal in izklapljal, avtomatika ali še vedno ti
Seveda pa odklop z releji verjetno ne bo dovolj zaradi premajhne razdalje kontaktov, zato bi kot dodatno zaščito oba vodnika ( faza in ničla ) na strani porabnika z dodatnim relejem kratko sklenil z zemljo, to bi moralo zadostovati.
Ker tudi odklopljen kabl ni 100% zaščita, enako velja za kratkostičene vodnike z zemljo, ostane en mali riziko. Ne kaj dosti večji riziko je dokazano primerljiv z dobro prenapetostno zaščito, ki je skrbno načrtovana za celo hišo in je večstopenjska, tako ti porabnikov ni potrebno odklapljati, še posebno velja za tisti, ki jih potrebuješ priklopljene, kljub nevihti torej, zakaj odklapljati, v primeru da rabiš raje razmišljaj o dobri zaščiti in ne o odklapljanju  _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Jul 01, 2009 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Nekje sem zasledil vezje, ki ob prihajajoči nevihti daje signal v kolikor zazna udar strele. Deluje na principu oddanega magnetnega polja zaradi strele. Sicer ga nisem izdelal, vendar je pisalo, da bi naj zaznalo nevihto kar zgodaj, ko še le ta ni konkretno nad objektom.
Eno takšno vezje in kontaktor, da ti željeno inštalacijo odklopi iz omrežja ter še dodatno prenapetostno zaščito v glavni omarici za velike prenapetostne špice. |
Izdelal sem tako napravo.
Kratek opis: Timer, ki je vsake 10 s resetiral števec na neko nastavljeno vrednost. Števec je štel impulze, ki so prihajali iz antene montirane na podstrešju.
Torej, če je v določeni enoti časa prišlo več impulzov, kot je bila nastavljena vrednost je kontaktor odklopil računalnike in napravo samo.
Naprava je delovala več kot dve leti. Potem je pa enkrat počilo na "suho", brez predhodne najave. Rezultat je bil, da je pokurilo to napravo pa še nekaj druge elektronike. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Sre Jul 01, 2009 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Naprava je delovala več kot dve leti. Potem je pa enkrat počilo na "suho", brez predhodne najave. Rezultat je bil, da je pokurilo to napravo pa še nekaj druge elektronike. |
Zraven nas je bila vcasih aktivna vojasnica. Nek lep soncen dan cez poletje je usekalo in skremiralo enega rekruta. Potem je bil naprej lep soncen dan. Zanimalo me je koliko casa bo trajalo, da bo kdo omenil prakticne implikacije post festum "zascite" ... _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Sre Jul 01, 2009 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najboljša zaščita je prav gotovo to, kar že sedaj počneš in kar je v prvem postu podal Andrej 64. Vse zaščite , ki jih lahko kupiš - mislim da je težko napraviti kvalitetno samogradnjo - so do neke mere dobre. Sploh če živiš v urbanem in velikem naselju s pretežno kabelskimi instalaciajmi in se energija strele "porazdeli" na 100 hiš. Če pa živiš nekje na bolj samem, je pa vsaka zaščita lahko vprašljiva. Če ti namreč strela udari blizu, ti lahko vrže vtičnico z vso instalacijo iz stene, te nobena zaščita, stikalo ali kaj drugega ne bo (mogoče) rešilo razen tega, kar že počneš.
Poleg tega je zaščita pomembna na vseh povezavah: elektrika, telefon, kabelska, .... Vsaka s svojimi zahtevami. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 01, 2009 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
mislim da je težko napraviti kvalitetno samogradnjo |
Mislim, da ni težko doma narediti boljše zaščite, od cca 50% skropucal, ki se prodajajo na trgu.
Glede stikala: Uporabi 3 polno 1-2 stikalo. V položaju 1 je porabnik priklopljen na 230V omrežje, v položaju 2 so L, N in PE spojeni skupaj na lokalno ozemljitev. Stikalo naj bo fizično čim bližje porabniku (kratke žice). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jul 01, 2009 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
S tem se pa strinjam. Večina poceni zaščit ima notri kak varistor, plinski odvodnik in to je to. Če imaš srečo, je tu še varovalka. Nisem še odpiral Belkinovih zaščit, ki imajo menda garancijo...upam pa, da so kaj boljše, saj je moj LCD odvisen od tega  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sre Jul 01, 2009 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker je večina mojega dela povezana s hribi in elektroniko na njih, mi strele niso tuje.
Je ni zaščite, ki bi preživela, razen ločilnih transformatorjev, ki so naravnost fenomenalni. Še posebej, če so dvostopenjski na ločenih jedrih.
Tam, kjer imam montirane transformatorje (do max 10kVA) nimam nobenih težav.
Seveda ostane še telefonski baker, ki ga je najbolje izvleči iz zida, ko poka. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni