www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napajalnik za rezanje stiropora

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.60
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2009 5:32 pm    Naslov sporočila:  Napajalnik za rezanje stiropora Odgovori s citatom

V eni izmed številk TIM-a iz leta 2006 je Jernej Bohm objavil napajalnik za rezanje stiropora z vročo cekasovo žico. Sedaj, ko bi to številko revije potreboval je ne najdem ampak jo imam 100% nekje doma, samo je nikakor ne najdem. Prosim, če lahko nekdo objavi tu ta prispevek, ali pa celo morda sam avtor prispevka, ki je tudi občasno prisoten tu na forumu. Pray
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2009 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je sploh treba usmernik za tako žago?

Doma se namreč lepo reže z izmeničnim in istosmernim tokom, saj je finta samo v tem, da mora biti žica primerno ogreta (in napeta). Če je premalo vroča, se žica lepi v stiropor, če je prevroča, žaga reže preširoko (stiropor se topi tudi precej stran od žice).

Če žica ni napeta, pa reše vse sorte smeri, samo naravnost ne.

Doma se je naredilo dve žagi v stilu mizarskih žag v obliki črke H (glej pripeto sliko),

Manjša s 40cm žice se priklopi na polnilec za akumulatorje, 1.2m žaga pa na 24V trafo za prenosne svetilke (žica je v obeh primerih ~0.5mm).

Osebno bi zadevo rešil tako, da bi najprej naredil žago v obliki, ki jo potrebujem, z nastavljivim usmernikom ali variakom ali kar s poskušanjem, določil primerno napetost (žica ne sme žareti!) in potem pobrskal, če se mi kje valja trafo primerne izhodne napetoti in moči.

zaga.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  zaga.jpg
 Velikost datoteke:  22.28 KB
 Downloadano:  470 krat

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.93
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2009 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NA tej forum napiši "išči" Rezalnik stiroporja.Čudi me da nič ne pogledaš.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2009 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

andrejj je napisal/a:
NA tej forum napiši "išči" Rezalnik stiroporja.Čudi me da nič ne pogledaš.

Sem že gledal, saj sem tudi tam napisal post. Wink

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.93
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2009 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ups sem spregledal,ker sem na hitro.Drugače ni težko napraviti.Jaz sem napravil preprosto z malo domišlije in imel sem toroid trafo 12V.Odvil sem toliko da je segreta žica za rezanje.Ker ne pogosto uporabljam.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2009 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A, če bi zaporedno pred primarj transformatorja vezal zatemnilnik za luči bi delovalo?

Sam popravil!!!

Nazadnje urejal/a PZUFIC Tor Jul 07, 2009 3:58 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.21
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2009 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
A, če bi zaporedno pred primarij transformatorja vezal zatemnilnik za luči bi delovalo?

Ne. Zaporedno z gospodom primarijem ne bo delalo. Cool
Delalo bo, če vežeš zatemnilnik zaporedno s primarjem transformatorja. Po možnosti uporabi zatemnilnik za halogenske svetilke. Namenjen je namreč induktivnim bremenom.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mobil11
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Apr 2008 23:20
Aktiv.: 0.52
Kraj: Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2009 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.modelarstvo.si/modelarstvo/zlozljiva_zaga_za_rezanje_stiropora.html

Very Happy
Nazaj na vrh
PrimozL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Vipave

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2009 11:07 pm    Naslov sporočila:  Re: Napajalnik za rezanje stiropora Odgovori s citatom

Živijo,

S kolegom reževa stiropor kar s 5A laboratorijskim napajalnikom za 39€ iz Pordenona. Za posamezne vrste materiala (finozrnat/grob stiropor, moder/rumen stirodur, ...) sva si pribeležila, koliko mora znašati tok.

Toliko te znajo skupaj stati ohišje, transformator in zatemnilnik, razen če ti te komponente pač že ležijo doma.

LP Primož.
Nazaj na vrh
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.29
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 07, 2009 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Primerno je tudi TOLE .
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni