|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kokoon Član

Pridružen-a: Tor 14 Jun 2005 23:04 Prispevkov: 27 Aktiv.: 0.11 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 29, 2005 8:44 am Naslov sporočila: |
|
|
ampak so blazno neugodni za olupit izolacijo... a niso?
najbrz lahko stvar popravim tako, da naredim se en mosticek kar na tej prekinjeni liniji...?
bi me lahko kdo napotil na kaksen resource na netu kjer je kaksen snelkurs spajkanja? namrec obcutek mam da nekaj zelo narobe delam, lotam zelo grdo in pocasi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.59 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pet Jul 29, 2005 9:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Za spajkanje ponavadi potrebuješ še kakšno pasto ali pa kar kolofonijo, da ti razmasti dele, kjer misliš spajkati.
Jaz sem dobil vrečo kolofonije za drobiž, pa sem čisto zadovoljen. Malo jo nadrobim na vezje (res malo - kot prah), potem pa se vse prime brez problemov. Spajkam pa pri ca. 300-350 °C, če ti kaj pomaga.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kokoon Član

|
Objavljeno: Pet Jul 29, 2005 9:45 am Naslov sporočila: |
|
|
ne, temperatura mi ne pomaga.
ampak - na konju sem!!! ugotovil sem da sem delal hudo napako - cinil sem tako, da sem cin dal na konico in se potem trudil ta cin spravit na zeljeno mesto. na tiskovini je to precej tezko
no, skratka, prejle preden sem sel v sluzbo sem poskusil cinit tako, da segrejes nogico/stik in pristavis cin na stik in - naredil sem prekrasen spoj!!! hahaha vse bo v redu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Pet Jul 29, 2005 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO pazi na obnašanje!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.36 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pet Jul 29, 2005 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kokoon preberi si pripeti članek. Mislim, da je kar informativen.
Lp, Frenki
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
mehko_spajkanje.pdf |
Velikost datoteke: |
156.36 KB |
Downloadano: |
45 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Pet Jul 29, 2005 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odličen članek. To bi vsi wanna-be elektroniki morali prebrat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kokoon Član

|
Objavljeno: Pet Jul 29, 2005 4:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala lepa, sem prebral.
a ta fluks je tista pasta ki jo eni majo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.99 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Jul 29, 2005 5:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja tisto v sredini spajke je fluks.
Drugače bi pa mogoče članek dopolnili le s tem, da spajke, ki bo vsebovala svinec v EU ne bo dovoljeno več uporabljat sredi naslednjega leta. Če se ne motim.
Nadomestne spojine imajo namesto svinca kot prvo bistveno vrednost kostira recimo do 96 ali več procentov, ostalo pa imajo srebro, baker v različnih razmerjih.
Skupno jim je, da je tališče višje, spajka je bistveno bolj podvržena oksidaciji med segrevanjem, omočitev je slabša. Aja pa še konice se hitreje izrabijo. Zato renomirani proizvajalci tovrstne opreme že prodajajo konice, ki imajo Fe zaščitni sloj debelejši.
Zato je potrebno ponavadi dvigniti temperaturo spajkanja, pri ročnem spajkanju pa zato potrebujemo tudi močnejše postaje. Naše testiranje je pokazalo, da bomo morali zamenjati kar nekaj postaj, ki imajo sedaj 55W z takšnimi ki imajo 90W. Drugače se ne da spajkati kot je treba
Pri strojem spajkanju pa so vpeljali vpihavanje dušika nad komore z staljeno spajko, da dušik izriva kisik, ki oksidira spajko. S tem in z dodajanjem patronov proti oksidaciji se oksidacijski časi nekako podaljšajo na nek normalen čas.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Pet Jul 29, 2005 6:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem si bo pa treba narediti kar veliko zalogo cina
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni