www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Elektronika KAKO začeti KAJ potrebujemo ...
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kokoon
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Jun 2005 23:04
Aktiv.: 0.11
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2005 8:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ampak so blazno neugodni za olupit izolacijo... a niso?

najbrz lahko stvar popravim tako, da naredim se en mosticek kar na tej prekinjeni liniji...?

bi me lahko kdo napotil na kaksen resource na netu kjer je kaksen snelkurs spajkanja? namrec obcutek mam da nekaj zelo narobe delam, lotam zelo grdo in pocasi Cool
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.59
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2005 9:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za spajkanje ponavadi potrebuješ še kakšno pasto ali pa kar kolofonijo, da ti razmasti dele, kjer misliš spajkati.
Jaz sem dobil vrečo kolofonije za drobiž, pa sem čisto zadovoljen. Malo jo nadrobim na vezje (res malo - kot prah), potem pa se vse prime brez problemov. Spajkam pa pri ca. 300-350 °C, če ti kaj pomaga.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
kokoon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2005 9:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ne, temperatura mi ne pomaga.

ampak - na konju sem!!! ugotovil sem da sem delal hudo napako - cinil sem tako, da sem cin dal na konico in se potem trudil ta cin spravit na zeljeno mesto. na tiskovini je to precej tezko Very Happy Very Happy Very Happy
no, skratka, prejle preden sem sel v sluzbo sem poskusil cinit tako, da segrejes nogico/stik in pristavis cin na stik in - naredil sem prekrasen spoj!!! hahaha vse bo v redu.
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2005 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Very Happy

NeoTO pazi na obnašanje! Shame on you
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2005 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kokoon preberi si pripeti članek. Mislim, da je kar informativen.

Lp, Frenki

mehko_spajkanje.pdf
 Opis:
Mehko spajkanje

Download
 Ime datoteke:  mehko_spajkanje.pdf
 Velikost datoteke:  156.36 KB
 Downloadano:  45 krat

Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2005 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odličen članek. To bi vsi wanna-be elektroniki morali prebrat.
Nazaj na vrh
kokoon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2005 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala lepa, sem prebral.

a ta fluks je tista pasta ki jo eni majo?
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.99
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2005 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja tisto v sredini spajke je fluks.

Drugače bi pa mogoče članek dopolnili le s tem, da spajke, ki bo vsebovala svinec v EU ne bo dovoljeno več uporabljat sredi naslednjega leta. Če se ne motim.

Nadomestne spojine imajo namesto svinca kot prvo bistveno vrednost kostira recimo do 96 ali več procentov, ostalo pa imajo srebro, baker v različnih razmerjih.

Skupno jim je, da je tališče višje, spajka je bistveno bolj podvržena oksidaciji med segrevanjem, omočitev je slabša. Aja pa še konice se hitreje izrabijo. Zato renomirani proizvajalci tovrstne opreme že prodajajo konice, ki imajo Fe zaščitni sloj debelejši.

Zato je potrebno ponavadi dvigniti temperaturo spajkanja, pri ročnem spajkanju pa zato potrebujemo tudi močnejše postaje. Naše testiranje je pokazalo, da bomo morali zamenjati kar nekaj postaj, ki imajo sedaj 55W z takšnimi ki imajo 90W. Drugače se ne da spajkati kot je treba Confused

Pri strojem spajkanju pa so vpeljali vpihavanje dušika nad komore z staljeno spajko, da dušik izriva kisik, ki oksidira spajko. S tem in z dodajanjem patronov proti oksidaciji se oksidacijski časi nekako podaljšajo na nek normalen čas.

jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2005 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem si bo pa treba narediti kar veliko zalogo cina Mad
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni