|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.34 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2009 4:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
XR2206, se da dobiti sample toda jim spletna stran ne dela kot bi jim morala.
_________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sortaj Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51 Prispevkov: 812 Aktiv.: 3.94 Kraj: Med Vipavo in Štanjelom
|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2009 4:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
hja...
sem jih poskušal dobit kot sample pred pol leta.
Ni prišlo...žal
lp
_________________ Svet je bil analogen, dokler ni Planck vsega zafrknil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JamesQ Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 12:05 Prispevkov: 362 Aktiv.: 1.60 Kraj: Novo mesto/Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 30, 2009 7:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Lepo pozdravljeni.
EXAR v Slovenijo ne pošilja vzorcev XR2206. Sam se precej potrudil in izvohal celo uradnega zastopnika in mi tudi oni niso mogli dobiti vzorca..... Mislim, da jih imajo IC-ju še na zalogi....
LDŽ
_________________ Baje sem inteligentna baraba ... FAE@Silica Slovenia (= |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.34 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2010 6:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav,
z mojim funkcijskim generatorjem sem že daleč zdaj mi generira pravokotno žagasto in trikotno obliko signala. Vse na pozitivnem polu.
Uporabljen je Atmel AT89C2051 in 16 biten DA converter.
Problem pa dobim, ko želim generirati sinusno obliko signala.
Ne vem kako naj spravim sinusoid v negativni pol - vrednost.
Mucek4 mnenje: generiraj 0 - 5 V voltov signal ga pomnoži z 2, dobiš 0 - 10 V in odštej - 5 V.
Tega ne razumem, ne vem kje bi dobil negativen hribček sinusnega signala, v kateri veji vezja, pa če je možno mi lahko to kdo pokaže na narisani shemi.
Moje mnenje: naredil bi hribčke vse v pozitivnem polu, kot je polnovalni usmernik in bi na to pol vala spravil nekako na negativni pol. Obratno kot je v usmerniku z gladilnim kondenzatorjem.
Kako bi zadevo rešili vi.
_________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jan Član

Pridružen-a: Sob 10 Jun 2006 14:19 Prispevkov: 313 Aktiv.: 1.35 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2010 6:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako kot je rekel Mucek4. Torej sinus od 0-5V iz DAC-a, temu pa dodaš ustrezen negativen offset (odšteješ neko napetost, npr. z operacijskim ojačevalnikom). Potrebuješ pa negativno napajalno napetost.
lp
Jan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.92 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2010 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
pravkar končujem moj naslednji projekt, ki bo objavljen v reviji. Le uporabljen procesor je drug.
Moram pa povedati, da je pri tem še mnogo problemov, ne le negativni del. Kaj pa nastavljanje izhodne napetosti? Kako pa z napetostjo preko celotnega frekvenčbega spektra?
Do kje pa ti seže tvoj generator s frekvenco?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2010 6:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobro, in kakšna je ta napetost, ki jo odštejem, sinus? ravna črta?
Dobro potem potrebujem jaz takšno obliko iz moje FG prvo:
Potem odštejem, z negativnim sinusom in dobim ven to:
Generator mi seže do frekvence 15 MHz, generiam izhodno napetost od 0 do 5 V, frekvenco pa nastavljam zaenkrat po 5 MHz, 5, 10, 15....
Pač program imam napisan da mi pošilja ven razdelke odvisno od časa ki je nastavljen in napetosti.
Vezan pa je še na računalnik. tako da spisan program v VisualC++ vse to pošilja preko serijskega porta.
FG se bo meril na tekmovanju mladi raziskovalci.
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jan Član

|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2010 6:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvi signal narediš z DAC, odšteješ 2.5V in dobiš drugi signal.
lp
Jan
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
9.52 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krupivnk Član

Pridružen-a: Tor 27 Feb 2007 20:45 Prispevkov: 335 Aktiv.: 1.50 Kraj: Lj
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2010 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
15Mhz sinus? z atmelovim 8051? Bejž no, raje še enkrat pomeri.
edit: aha zunanji d/a pretvornik (mimogrede katerga pa imaš?)
Nazadnje urejal/a krupivnk Tor Jan 05, 2010 7:15 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jan Član

|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2010 7:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče ima pa 80MHz clock
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2010 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jan je napisal/a: |
Prvi signal narediš z DAC, odšteješ 2.5V in dobiš drugi signal.
lp
Jan |
matematika je sveta in matematika vse pojasni seveda s funkciji.
Razumem, zdaj pa mi je kristalno jasno sporočim ko bom dobil sinus na izhodu
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni