www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Daljinec za centralno padel v morje ... Kako očistit vezje?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tomson
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 01 Avg 2009 11:06
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 01, 2009 11:12 am    Naslov sporočila:  Daljinec za centralno padel v morje ... Kako očistit vezje? Odgovori s citatom

Torej, zelo vsakdanja zadeva. Šel sem namreč plavat z daljincem za centralno zaklepanje avta. Drugi dan seveda ni delal kljub temui da sem ga lepo posušil. Tretji dan sicer kazal znake življenja, lučka tu in tam utripnila a je bil ves trd in zasoljen.

Danes prišel domov, sem ga odprl, baterija itak fuč, vsa notranja elektronika pa prežeta od soli in seveda vezje že rahlo oksidirano.

Ima kdo kakšno idejo kako to sčistit, obstaja kakšen preparat za to, oz. je bolje da dam to kam profesionalno očistit?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 01, 2009 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda kakšen alkohol in UZ čistilec?

P.S: Takoj,ko ti je padel v morje,bi ga moral razrdreti in sprati z destilirano vodo,oksidiranih kontaktov nebi bilo.

Tomson
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 01, 2009 11:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, takrat nisem imel pri sebi finega orodja da bi ga dobil narazen.

Se pravi če ga samo z alkoholom probam sčistit verjetno ne bo dovolj? (UZ je verjetno mišljeno kakšen ultrazvočni čistilec?)
Nazaj na vrh
bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 01, 2009 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tomson je napisal/a:
Hja, takrat nisem imel pri sebi finega orodja da bi ga dobil narazen.

Se pravi če ga samo z alkoholom probam sčistit verjetno ne bo dovolj? (UZ je verjetno mišljeno kakšen ultrazvočni čistilec?)

Tako je.
Sicer pa je bilo nekaj na podobno temo že objavljeno na forumu. KLIK!

lp, Gašper

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 01, 2009 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš zelo veliko srečo, če ni vse uničeno. Naredil si 2 hudi napaki:

1. Notri si pustil baterijo. Energije v bateriji ni veliko, ampak za občutljivo elektroniko, na kateri je nastalo zaradi vode in soli kup prevezav, ki niso bile načrtovane, dovolj za uničenje.
2. Sušenje v takem primer naredi veliko škodo, saj s tem močno povečaš koncentracijo soli, ki zelo hitro korodira vse od kontaktov, TIV do elementov.

Ko se zgodi kaj takega, je treba takoj, ko je mogoče odstraniti baterijo in če ni možno nič drugega, zadevo potopiti v sladko vodo in vodo nekajkrat zamenjati, da odstraniš vsaj nekaj soli.

Pod vodo je kisika malo in z menjavo vode nizaš koncentracijo soli in tako proces korozije zelo upočasniš, vendar je napravo še vedno nujno potrebno razstaviti in očistiti.

Tako napravo smeš iz vode vzeti šele takrat, ko imaš možnost napravo rastaviti, konkretno očistiti in posušiti (zelo dobro je, če to storiš v prvih 48 urah). Ko je vse to urejeno tip top, pa nazaj baterijo (napajanje) in upati na najboljše.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tomson
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 01, 2009 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je kar je. Vem za drugič! Sad

Sicer pa sem sčistil vse skupaj z etanolom in vatiranimi palčkami in izgleda kar ok, je šla skoraj vsa oksidacija vstran. Zdaj koliko je škode je pa vprašanje.

Grem danes po novo baterijo in upam na najboljše. Smile
Nazaj na vrh
Tomson
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 01, 2009 3:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, zamenjal baterijo and it works like a charm. Za zdaj! Very Happy
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 02, 2009 8:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eni imajo pa res SREČO! Samo da dela Applause
Tomson
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 02, 2009 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da sem se z njim v žepu kopal cca. 30min in ga šele po treh dnevih očistil, sem res presenečen in vesel da deluje! Razz
Nazaj na vrh
Shaft
Član
Član

Pridružen-a: Pon 13 Apr 2009 20:25
Aktiv.: 0.35
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 02, 2009 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nevem, samo po mojih izkušnjah manjše naprave niti niso tako ''občutljive'' na vodo, vsaj meni dela še zmirom večina stvvari, katere sem ali polil ali zmočil ali kako drugače dobil v stik z vodo.
Uspelo mi je celo mobitel politi z rum-kolo Laughing in mi še vedno dela, pa ga nisem nič očistil (je že star in sem ga hotel zamenjati).

Tomson
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 02, 2009 11:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To se sicer strinjam, sam 30min v morski vodi je malo drugače kot polit z navadno vodo.

Sicer pa saj ni pomembno, trenutno zadeva deluje, that's all that maters.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni