|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
fluffy111 Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44 Prispevkov: 351 Aktiv.: 1.75 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Tor Avg 04, 2009 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mene nekaj zanima o tej mašinci. Za 50€ je primerna za vsak žep. Upam, da si pripravljen delit informacije in mogoče tudi kakšen načrt z nami.
Lp, fluffy
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Tor Avg 04, 2009 8:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta vodila se prodaja različne dolžine v trgovini za pohištvene dele.Pred nakupom je treba preveriti če so dobre (zračnost in ostalo)Jaz sem to uporabil za vrtalni strojček.Glej v moj album.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Raptor Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20 Prispevkov: 533 Aktiv.: 2.54 Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor
|
Objavljeno: Tor Avg 04, 2009 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljena so navadna vodila za predale. V Sončku so bila najcenejša, malo čez 2eur par. Za X in Y osi so uporabljena po 4 vodila tako, da ni povesa. Za Z os pa sem vzel dve vodili in eno razstavil ter dal skupaj ležaje tako, da ima vsako vodilo manj hoda in večjo togost.
Za X os sem uporabil 4 vodila dolžine 342mm (dolžina dveh vodil zaporedno 684mm), ki imajo 470mm hoda.
Za Y os sem vzel vodila dolžine 310mm (620mm dve zaporedno) s 400mm hoda.
za Z os pa sem vzel vodili dolžine 310mm, ki sem ju predelal tako,da imata 217mm hoda.
Uporabljene so tudi navadne navojne palice. Matice pa sem naredil iz plastike (tista bela plastika, ne poznam imena) dolžine 25mm tako, da ni zračnosti. Prav tako je vsako vreteno vležajeno na vsaki strani (ohišja ležajev so prav tako iz te plastike).
Rezkalnik ni Interdiskont roba ampak je Iskra M10 (5000-35000 n/min, 145W).
O natančnosti ne morem reči kaj konkretnega, ker se še nisem utegnil kaj preveč igrati s strojem. Sem pa bil nad prvim izdelkom pozitivno presenečen.
Bom prihodnjih dneh naredil še kakšno sliko kako izgledajo vretena ter mogoče kakšen video delovanja. Lahko pa objavim tudi načrte ter kosovnico, vendar jih moram prej prerisati, saj imam samo skice narejene na roko.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joze Član

Pridružen-a: Pet 26 Jan 2007 10:27 Prispevkov: 204 Aktiv.: 0.91
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Raptor lepo narejeno .
Kakšen HW in kateri SW uporabljaš??
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 11:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Bela plastika je lahko teflon,lahko tudi zelen novilon.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred kakšno uro sem dobil paket iz farnela in z njim tudi pic12f675. Sedaj pa ugotavljam, da LCD iz Nokije3310 preživi tudi priklop na 12V pic in pa DS 18b20 pa žal ne
Sem pred nekaj dnevi hotel pomerit na hitro temperaturo z tem termometrom, ki je omenjen tudi tu na forumu in nisem opazil, da imam kable iz usmernika priklopljene na fiksnih 12V in ne na nastavljivo napetost in tako sta šla pic in DS v el-nebesa.
LP Srečko
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izdelujem škatlo za moj napajalnik.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
106.3 KB |
Pogledana: |
13 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.72 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pravkar končal z raz-pakiranjem ropotije in cunj z morja. Sedaj pa spravljam računalnik k pameti (nikakor noče sodelovati).
14 dni smo bili na Pagu
v ozadju so Zrće(mlajše generacje bodo že vedele) |
|
88.65 KB |
10 krat |

|
_________________ Človek,kateri ne dela napak,običajno ne dela nič!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Darko, kako pa kaj napreduje tvoj CNC? Začetki so bili obetavni in zanimivi, prav gotovo bo zanimivo tudi nadaljnje branje in slike....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Občasno je treba generalko narest...
Letos bo okušal samo sladko vodo.
|
51.39 KB |
5 krat |

|
|
109.64 KB |
5 krat |

|
|
96.13 KB |
6 krat |

|
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Avg 06, 2009 1:32 am Naslov sporočila: |
|
|
damo je napisal/a: |
Darko, kako pa kaj napreduje tvoj CNC? Začetki so bili obetavni in zanimivi, prav gotovo bo zanimivo tudi nadaljnje branje in slike.... |
Uff.. ne spravljaj me v slabo voljo. Odvisen sem namreč od mojstra z ustreznimi orodji in moram biti potrpežljiv. Drugega mi ne ostane. Sem bil pa 100% prepričan, da bo stvar do sedaj že končana.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nick Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 16:38 Prispevkov: 59 Aktiv.: 0.30 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Čet Avg 06, 2009 8:11 am Naslov sporočila: |
|
|
@Aly
A ni v sloveniji prepovedana vožnja po sladkih vodah z motornim pogonom na bencin?
_________________ LP Nick |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Čet Avg 06, 2009 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Hm... kako velik elektromotor bi kaj spravili v ohišje tega Tomosa? Moralo bi biti dovolj prostora še za vso potrebno elektroniko
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Avg 06, 2009 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Nick je napisal/a: |
A ni v sloveniji prepovedana vožnja po sladkih vodah z motornim pogonom na bencin? |
Na stoječih vodah (Bled, Bohinj, bajerji,...) je dovoljena vožnja le z električnimi motorji.
Na tekočih vodah (reke) je dovoljena vožnja tudi z bencinskimi, poljubne kubature, je pa hitrost omejena.
Ne vem pa v katero kategorijo sodijo amumulacijska zajetja HE - po moje med stoječe vode. Na Zbiljskem "jezeru" še nisem videl nobenega bencinarja... Električnega pa tudi ne, ker so predragi. Tam se vsi prevažajo "na žgance in polento"
NeoTO je napisal/a: |
Hm... kako velik elektromotor bi kaj spravili v ohišje tega Tomosa? Moralo bi biti dovolj prostora še za vso potrebno elektroniko |
Motor velikosti avtomobilskega alternatorja bi šel brez težav notri. In seveda elektronika, ker je škatla podolgovata. Akumulatorji pa seveda posebej.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Avg 06, 2009 10:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri zadnji plovbi z gumenjakom po Ljubljanici sem za več kot 50% presegel omejitev hitrosti (8km/h). Še dobro, da nimajo radarjev, ker bi bil lahko ob izpit za čoln
No, kakorkoli, ni se za hecati z našo rečno kapetanijo:
Citiram: |
Danes in v soboto nadzor nad plovbo po Ljubljanici
OBJAVLJENO: 10.07.2009
Danes in v soboto nadzor nad plovbo po Ljubljanici
Ljubljanski inšpektorat bo danes in v soboto opravljal inšpekcijski nadzor plovbe po reki Ljubljanici, so napovedali na Mestni občini Ljubljana (MOL). V akciji bodo v skladu s svojimi pristojnostmi sodelovali tudi Tržni inšpektorat RS, Zdravstveni inšpektorat RS in Policijska uprava Ljubljana.
Inšpektorat bo nadzor izvajal na osnovi odloka o določitvi plovbnega režima, ki prepoveduje vleko plovila, razen če je pokvarjeno, vodno smučanje (16. člen odloka) ter sidranje plavajočih naprav, ki niso vpisane v vpisnik plavajočih naprav (5. člen odloka).
Globe za kršitve navedenih prepovedi (5. in 16. člen odloka) znašajo za pravno osebo 75.000 evrov, za veliko ali srednjo gospodarsko družbo pa 125.000 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe ne glede na velikost gospodarske družbe je globa 2500 evrov, za samostojnega podjetnika posameznika in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, pa globa znaša 30.000 evrov. Globa za posameznika, če sidra plavajočo napravo (5. člen odloka), ki ni vpisana v vpisnik plavajočih naprav, je 1250 evrov, so zapisali na spletni strani MOL.
Dejavnosti po področjih nadzora inšpektoratov glede gospodarskih in drugih dejavnosti na vodotoku reke Ljubljanice urejajo še zakon o vodah, zakon o plovbi po celinskih vodah ter drugi zakoni in prepisi.
|
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni