|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Tor Sep 08, 2009 12:30 pm Naslov sporočila: SWR meter |
|
|
Kakšen teden nazaj bo kar sem se odločil narediti SWR meter. Na internetu je o meritvi SWR dosti napisano pa tudi na faksu smo to počali tako, da mi je ozadje poznano. Najde se veliko shem, obstajajo pa tudi različni dizajni. Ker nevem kateri bi bil za moje potrebe boljši in ker je v temi "Kaj trenutno počnete" PrimozL napisal svoj prispevek na to temo me zanima kaj bi bilo najbolje narediti za uporabo na 70cm področju. Želja je sicer še da bi merilnik pokrival WiFi ampak nevem če je to realna zahteva. Ali je?
Našel sem 2 dizajna:
-stripline http://schray.de/swr/index.htm
-RF glava http://pe2er.nl/wifiswr/
in še tisti dizajn, ki ga je naredil PrimozL.
Zakaj slednji ne uporablja diode za usmerjanje, oba zgornja pa jo? V čem je stripline boljši/slabši od RF glave?
Lp
Davorin |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Tor Sep 08, 2009 1:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vprašanje, kaj je za tvoje potrebe bolje je odvisno od tega, kaj želiš z merilnikom početi.
Za meritve v labolatoriju je vsekakor primernejši mostiček, kot ga je opisal PrimožL. Obstajajo izvedenke, nekaj tega je tudi na moji spletni strani ( Prva verzija in Optimirana verzija ). V času gradnje nas je sodelovalo in istočasno gradilo svoje verzije kar nekaj radioamaterjev in smo na koncu dosegli zelo primerljive rezultate z kupljenimi mostički. Problem uporabe takega mostička je v tem, da zraven potrebuješ nek HF generator, ki deluje na frekvenci, kjer želiš meritve opravljati in pa nek detektor, da meriš odbiti signal. Običajno je to nek Spektralni analizator z Tracking generatorjem. Lahko tudi nekaj Takega .
Če boš pa zadevo dal med radijsko postajo in anteno pa je v bistvu čisto dovolj to, kar imaš v prvem linku, stripline. Paziti moraš je na maksimalno moč iz oddajnika. Mislim, da omenja nekje 5W moči max.
Je pa PrimozL dal nekje tudi link na Matjažev S53MV članek, kjer je opisan odličen SWR merilnik z dodane tudi nekaj teorije na to temo.
Probaj napisati nekaj več, pa ti bomo svetovali. _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Tor Sep 08, 2009 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
SWR meter bo uporabljen za meritev prilagojenosti antene na radijsko postajo.
Pravzaprav nevem kateri načrt sploh izbrati. Če že delam merilnik bi rad, da je čim bolj uporaben. Sedaj v tem trenutku potrebujem meritev na 435MHz, verjetno bom tudi kdaj šel na 145MHz in pa tudi višje (nižje frekvence me načeloma ne zanimajo). Omenil sem tudi WiFi, kar bi tudi bilo zelo uporabno. Pomembna mi je tudi dobavljivost materiala (diod). Sem pa v nekem članku prebral da so zelo dobre tudi diode iz LNB-jev. Merilnik bi tudi bilo dobro priključiti na računalnik in izrisati graf SWR/f, ko se antena testira čez celotno območje.
Tisti merilnik z stripline ki meri do 5W pa je res nekam malo. Čeprav mislim, da bi se tudi to merilno območje dalo razširiti z kakšnim delilnikom ampak potem bi bilo potrebno spremeniti program.
Želja je dosti, če pa bo realiziranih vsaj nekaj bom pa zelo vesel.
Kakršnikoli predlogi bi bili super.
Hvala!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Sre Sep 09, 2009 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da začnem z diodami. Tiste iz LNB seveda so primerne, če prav gre za mešalne diode in bi jih jaz raje uporabil v drugi namen. Primerna dioda je recimo tudi BAT62-03W, ki sem jih jaz nabavil pri HTEju, imajo jih tudi drugi prodajalci ( Diodna sonda ). Zelo lep članek z kar nekaj teorije je TUKAJ . Tudi o diodah nekaj piše. Malo novejši je pa TA .
Kot si napisal potrebuješ meritev med postajo in anteno. Tak merilnik SWR lahko razdeliš na dva dela. Prvi del je koaksialni del z odvzemnim mestom in dvema izhodoma (naprej in nazaj). To je recimo lahko tudi prej omenjeni stripline ali pa kaj drugega. Teh vmesnikov si lahko napraviš več, pač glede na frekvenco, pri kateri bi naj deloval in pa glede na predvideno moč, ki bi jo naj zdržal.
Drugi del pa je ta vmesnik med meritvijo in tabo. Enostavna rešitev je z enim ali dvema merilnikoma na kazalec, ki pač meri izmerjeno napetost. Lahko pa je tudi neka digitalna zadeva, ki preračuna izmerjeno v dB ali SWR. Če se ne motim, je na tvojem linku taka digitalna zadeva, možno pa je tudi nekaj TAKEGA . Pa še se bi lahko našlo. Ta del je vedno enak, ne glede na željeno frekvenčno področje in moč. Pri tem merilniku od OZ2CPU frekvenčno poročje omejujejo logaritemski detektorji, prednost je pa ta, da je v antenskem sklopniku dejansko samo sklopnik brez detekcije (diode).
Za meritve na 2,4GHz se pojavi težava z izvorom signala, kar je v tvojem primeru verjetno radijska postaja. Nek brezžični ruter namreč za to ni primeren, ker uporablja digitalni način modulacije signala. To pa za tak način merjenja ni primerno. Zaradi tega imam jaz uporabljen VCO in pa še mali ojačevalnik zraven, da dobim stalen signal visoke frekvence, da pa vem, katera frekvenca sploh je, zraven še merilnik frekvence. _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

|
Objavljeno: Čet Sep 10, 2009 12:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Super, hvala za informacije. Zanimivo branje. Bom pa naredil merilnik v dveh delih, kot si napisal.
Me pa zanima še enkaj. Kje dobiti diode BAT62-03W? V Mariboru sem klical v HTE ter Čip in nimajo, tudi v Ljubljani v IC nimajo. Še na Farnellu jih ni, vsaj ne pod to oznako.
Kje bi jih lahko dobil? Je kakšen nadomestek? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjay Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07 Prispevkov: 537 Aktiv.: 2.26 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

|
Objavljeno: Čet Sep 10, 2009 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, matjay hvala ampak to ne pride v poštev. Poštnina, plačilo in vse to. Rabil bi pa 4 diode.
Sem našel v delavnici nekaj diod BAS70-07 in BAS70-04 pa bom kar z temi probal za začetek. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Pet Sep 11, 2009 10:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede teh "specialnih" HF elementov sem vedno znova presenečen, kaj vse prodaja veliki C. Običajno sem na zadnje pomislil na njih. Ne vem sicer, če tudi slovenski, v OE pa sigurno. Le na zalogi običajno nimajo vsega, vendar je meni vedno uspelo, da sem preko maila naročil in so me obvestili, kdaj je roba prišla recimo v poslovalnico v Grazu. Na vhodnem pultu me je na moje ime vedno čakal paket.
Da ne zaidem, poglej Artikel-Nr.: 154041 - 62 . Med zadetki ga sicer vrže ven tudi naš veliki C. Le cena je malenkost višja.
LP, Janko _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Pet Sep 11, 2009 12:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce prodajajo v Nemciji (ali kjerkoli pac ze), potem lahko narocis tudi pri nas, ceprav artikla morda nimajo vpisanega v svojem online katalogu. Rabis pa stevilko artikla ... _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozL Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55 Prispevkov: 404 Aktiv.: 1.72 Kraj: okolica Vipave
|
Objavljeno: Sob Sep 12, 2009 4:38 pm Naslov sporočila: Re: SWR meter |
|
|
madzi je napisal/a: |
in še tisti dizajn, ki ga je naredil PrimozL. Zakaj slednji ne uporablja diode za usmerjanje, oba zgornja pa jo? V čem je stripline boljši/slabši od RF glave?
|
V mojem modstiču ne uporabljam nikakršnih diod, ker nalogo merjenja moči odbitega signala opravi spektralni analizator. Če le-tega nimaš, uporabiš logaritemski detektor, le teh je od Analog Devices in Hittite (pa še kakšen bi se našel) kar nekaj na voljo.
V Matjaževem članku, na katerega sem dal link, je lepo razloženo, zakaj je uporovni mostič primernejši od smernega sklopnika. Za smerni sklopnik potrebuješ zelo veliko moč, tudi 100W. Upoštevajoč Matjaževe nasvete iz članka o smernem sklopniku sem izdelal sklopnik za priključitev na spektralni analizator, ki je sicer dobro delal, a smernosti preko 25 dB nisem mogel doseči. V kasnejšem pogovoru z Matjažem sva ugotavljala da so verjetno vzrok neprilagojeni prehodi, ko gre priključek skozi laminat in je prispajkan na trakec.
Če boš uporabljal logaritemski detektor z radijsko postajo, bo moč prevelika, torej bo potreben slabilec.
Kako boš pa za 2.4 GHz zagotovil testni signal? WiFi namreč oddaja v paketih.
LP Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni