|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.49 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Čet Sep 24, 2009 9:10 pm Naslov sporočila: Zmanjšanje napetosti |
|
|
Otrok je dobil za RD avto na dalinca in ima za napajanje 6 baterij 1,5V (9V)- in ker se nekako ne strinjam da bi vsake 2 uri kupoval nove baterije (polnilne pa tud rabim za druge szadeve) sem si zamislil, da bi vgradil vanj en pb akumulatorček 12V 1,2A, ki je pri svet elektronike in pri Nano elektronika okoli 10€ - tu pa nastane problem.
Ker ima napolnjen aku. preko 13V ne vem če bo vezje zdržalo (kako vezje je še ne vem ker še nisem odpiral) sem pa sprobal preko instrumenta in na polno deluje med 10,5 in na max sprobano napetost 11,5 V
Tako da birad znižal napetost tam na kakšnih 11 do 12V.
S svojim znanje znam to narediti z uporom in s tem padcem napetosti na njem samo se bo vse skupaj po mojem mnenju preveč spreminjalo v odvisnosti od napolnjenosti akumulatorja.
Nekje med prebiranjem foruma mi je v glavi ostalo da se napetost zmanjša če v + veji vežeš diodo recimo 1n4001 ne vem pa zakoliko in ali v zaporedni vezavi oz potrbuje še kak regulativen IC zraven.
V bistvu je problem samo popolnoma napolnjen AKU dokler se malo ne izprazni - lahko tudi da ni problem tistih 13,8V samo si nisem upal toliko dvigniti napetost, da nebi dim zapustil elementov.
Mi lahko kdo pomaga z idejo?
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jnz Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2009 22:11 Prispevkov: 112 Aktiv.: 0.56 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Sep 24, 2009 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dioda zniža napetost za 0,7V. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.30 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Čet Sep 24, 2009 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa kaka kombinacija z zener diodo? _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Čet Sep 24, 2009 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Veži nekaj navadnih močnostnih diod v serijo, bo povsem dovolj. Pomeri, koliko toka vleče avto ob polni obremenitvi - vožnja naprej in zablokirana kolesa. 1N400x bodo dovolj za do 1A, 1N540x do 3A.
Upor je za ta namen zelo slaba rešitev, ker je padec napetosti na njem zelo odvisen od trenutnega toka čez njega (ohmov zakon). Tako bi ob stoječem avtu pri majhni porabi bila na vezju skoraj vsa napetost baterije, ko bi pa se poraba povečala (motorček), bi pa napetost preveč padla za normalno delovanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.49 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Čet Sep 24, 2009 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
program_er je napisal/a: |
Kaj pa kaka kombinacija z zener diodo? |
Popravite me če se preveč motim....
Moje razumevanje zener diode je ''recimo temu'' kot bi recimo v 1'' vodovod dodal reducirko in nadaljeval recimo z 1/2'' cevjo --- sepravi do zener diode 13,8V od 11,5V diode naprej pa 11,5V konstantno dokler ne pade napetost na AKU kaj pa ko pade pod recimo 6V še prevaj al samo v svojem ozkem območju??
Iedja z zener diodo se mi bolj dopade - ker ko pade napetost na AKU pod 11V bi moralo nato iti mimo diod drugače bi imel premalo napetost (avto bi recimo še vozil če ne bi bilo diode - z diodo pa je že premalo napetosti)
mi lahko kdo pove kakšen je način z zener diodo (ter po možnosti še s katero)
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lostid Član

Pridružen-a: Tor 30 Sep 2008 17:23 Prispevkov: 234 Aktiv.: 1.15 Kraj: Ljubljana-rudnik
|
Objavljeno: Čet Sep 24, 2009 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
kitajci na ebayu imajo poceni aa ali aaa baterije. nekje 10dolarjev z poštnino za 12 komadov polnilnih baterij. res pa od kapacitete ki jo kitajci napišejo potrebno odšteti približno 30% |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Čet Sep 24, 2009 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Motiš se. Na zener diodi je konstanten padec napetosti, torej je izhodna napetost še vedno odvisna od vhodne. Isto tako pri diodah.
To, kar ti opisuješ, je regulator. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

|
Objavljeno: Čet Sep 24, 2009 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Žilca mi ni dala miru pa sem šel malo pomerit
Vir na kterega sem priklopil je bil stacionarni akumulator - ne ravno poln
U= 11,67V
I= 0,56A neobremenjen
I= 4,57A blokirana kolesa
Sem pa našel eno diodo PRC1503 ki je v meritvah zmanjšala napetost za 1,00V in zdržala 10s blokirana kolesa - čeprav podaki iz linka pravijo rugače
Se pravi če bi vezal 4 1N540x do 3A diode (recimo da bi zdržale blokirana kolesa - čeprav v praksi to pomeni da jih nekdo drži) zaporedno bi iz 13,8V dobil 11V - Potem takem bi rabil še vezje, ki bi mi, ko bi napeteost padla na AKU na cca 11V speljalo napajanje mimo diod - kako naj se tega lotim
V elektroniki sem samouk in še začetnik povrhu - čeprav EMŠO ni ravno mlad  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej-M Član

Pridružen-a: Čet 14 Maj 2009 18:40 Prispevkov: 87 Aktiv.: 0.44 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 5:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Poglej mal datasheete za napetostni stabilizator 9V 7809 glede toka! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.94
|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 6:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Čemu preprosto ne furati zadeve na 13.8V ?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 8:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Podam ti 3 slabosti glede tvojega PB akumulatorja.
- Če boš z linearnim regulatorjem zmanjševal napetost boš dobil veliko količino gretja.
- Za 4.5A preko diod rabiš 4.5A diodo, ki je zmožna odvesti 3.15W toplote.
- Pb akumulator po nekaj ciklih preizpraznjenosti postane neuporaben.
Upoštevaj nasvet, kupi NiMh AA polnilne baterije, kupi zraven hitri polnilec in boš srečen ti in otrok. Če te kitajci skbrijo. Kupil sem kar nekaj kitajskih stvari in sem zadovoljen. Preglej www.dealextreme.com in presenečen boš. Če pa nimaš kartice se pa oglasi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 9:14 am Naslov sporočila: |
|
|
poleg tega, kar je povedal mucek naj dodam samo še to da v primeru nakupa 6 baterij AA NiMH dobiš preko dvakratno kapaciteto, saj je 12V akku samo 1.2 Ah, NiMH baterije so pa 2,7 Ah, torej boš lahko vozil več kot dvakrat toliko časa. tisti svinec s tako majhno kapaciteto bo hitro prazen. Kompleti 4 baterij s polnilcem so poceni (ranga 10-12 evrov), zraven nabaviš še dve bateriji, za pod 20€ si zmagal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 1:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
poleg tega, kar je povedal mucek naj dodam samo še to da v primeru nakupa 6 baterij AA NiMH dobiš preko dvakratno kapaciteto, saj je 12V akku samo 1.2 Ah, NiMH baterije so pa 2,7 Ah, torej boš lahko vozil več kot dvakrat toliko časa. tisti svinec s tako majhno kapaciteto bo hitro prazen. Kompleti 4 baterij s polnilcem so poceni (ranga 10-12 evrov), zraven nabaviš še dve bateriji, za pod 20€ si zmagal. |
Bom probal kar direkt na AKU (ga mam že doma) na 12V kar precej bolje gre Kolk časa bo trajalo pa ne vem. Bom ostalo pustil original.
Na baterijah naredi 2-3 kroge pa napetost preveč pade da pol sam še po ravnem leze.
Drugač mi pa ostane AKU za kak drug projek - ker pa ni pri bajti nobenega polnilca sem imel še ''razlog'' da nabavim komponente da [slovenščina je zame španska vas] scinim  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni