|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Misko Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15 Prispevkov: 549 Aktiv.: 2.35 Kraj: MS
|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 6:01 pm Naslov sporočila: Vijak na kotni brusilki |
|
|
Na iskrini 125mm kotni brusilki nemorem odvit vijaka ki drži rezalno ploščo. Ključ se ne premakne niti za mm. Ima kdo kak predlog.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nikoba Član

Pridružen-a: Ned 21 Jun 2009 20:57 Prispevkov: 154 Aktiv.: 0.79 Kraj: metlika
|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 6:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
Poskusi z wd-40
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.62 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 6:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, po ključu potolči z kladivom, sicer pa se v prihodnje, če se do zdaj nisi drži:
1. Nikoli matice na zateguj s ključem ampak samo z roko zategni ploščo.
2. Plošče z zarjavelo pločevino v sredini očisti.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.03 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobro si nastavi ključ in udari po njemu, sicer pa kakšen star izvijač ali kaj podobnega na luknjo od matice in udarjat v smeri da se odtisne(ne priporočam, ker boš moral po novo matico, če jo boš preveč poškodoval)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 6:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Ja, po ključu potolči z kladivom, sicer pa se v prihodnje, če se do zdaj nisi drži:
|
Halooo... kje si to slišal? Do premočnega privitja matice pride ravno zaradi zdrsa brusne plošče. Ploščo je potrebno pri menjavi s ključem dobro priviti v koliko je pritrjena z navadno matico.
Sicer ima Bosh simpatičen click sistem, ki omogoča odvijaje/privijanje brez rabe kakega orodja (zgolj z roko)
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
412.22 KB |
Pogledana: |
6 krat |

|
|
410.94 KB |
2 krat |

|
|
406.5 KB |
2 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
|
Halooo... kje si to slišal? Do premočnega privitja matice pride ravno zaradi zdrsa brusne plošče. Ploščo je potrebno pri menjavi s ključem dobro priviti v koliko je pritrjena z navadno matico. |
Absolutno drži! Če jo ne stisneš se sama zategne. Je pa res, da jo ni potrebno premočno stiskati.
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Halooo... kje si to slišal? Do premočnega privitja matice pride ravno zaradi zdrsa brusne plošče. Ploščo je potrebno pri menjavi s ključem dobro priviti v koliko je pritrjena z navadno matico.
Sicer ima Bosh simpatičen click sistem, ki omogoča odvijaje/privijanje brez rabe kakega orodja (zgolj z roko) |
Slišal sem od očeta, ki je po poklicu avtomehanik in ima približno 20 let izkušenj pri delu z različnimi kotnimi brusilkami. Ploščo zategneš z roko tako da jo zavrtiš dokler gre in to zadostuje in do zdaj mi odvijanje tako zategnjenih plošč na mali brusilki nikoli ni predstavljalo težav.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem slišal od enega izkušenega mojstra, da pride do tega ravno zaradi NE privijanja matice. Se strinjam s Silvom, kar je razložil je tudi logično...
Drugače pa pritegni ploščo v primež in udari po ključu s kladivom. Tako jaz naredim, če ne morem odtegniti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer ima Bosh simpatičen click sistem, ki omogoča odvijaje/privijanje brez rabe kakega orodja (zgolj z roko) |
Slišal sem od očeta, ki je po poklicu avtomehanik in ima približno 20 let izkušenj pri delu z različnimi kotnimi brusilkami. Ploščo zategneš z roko tako da jo zavrtiš dokler gre in to zadostuje in do zdaj mi odvijanje tako zategnjenih plošč na mali brusilki nikoli ni predstavljalo težav. |
Potem mu povej, da te je napačno učil. Če boš na 2000W kotnem brusilniku brusno ploščo privil le z roko jo lahko potem zanesljivo snameš z "ruskim" ključem. Še posebej če stroj nima mehkega zagona.
P.S.
Če pa smo pri delovnih izkušnjah - moje so ca. 25 let na področju industrijskega vzdrževanja. Verjetno ni ročnega orodja, ki ga nisem držal v rokah. Popravljal sem na stotine kotnih brusilk. Naletel sem tudi na primere kot je opisan v sporočilu. Težava pa je nastajala običajno , ko uporabnik ni vedel čemu je namenjen ključ.
_________________ lp
Silvo
Nazadnje urejal/a Silvo Tor Sep 29, 2009 7:46 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.03 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Doma imamo večjo firmo ki se ukvarja z izdelavo kovinskih konstrukcij in podobnega že dobrih 20let, pa nisem še nikoli videl da bi kdo zategnil ploščo s ključem.
Ključe imamo po večini kar pospravljene.
jaz jo dam gor pa zategnem z roko(primem za ploščo), dol pa dam tako da sunkovito udarim z roko po plošči,v smeri vrtenja. Na tak način dam čisto vsako ploščo dol
vsa finta je da sunkovito in v pravi smeri zamahnes po plošči in se kar sama odvijači dol.
nam se največkrat zabije, ko pri rezanju material skoči skupaj in zagrabi ploščo. Potem jo je težje odvit.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pobesneli je napisal/a: |
Doma imamo večjo firmo ki se ukvarja z izdelavo kovinskih konstrukcij in podobnega že dobrih 20let, pa nisem še nikoli videl da bi kdo zategnil ploščo s ključem.
jaz jo dam gor pa zategnem z roko(primem za ploščo), dol pa dam tako da sunkovito udarim z roko po plošči,v smeri vrtenja. Na tak način dam čisto vsako ploščo dol
vsa finta je da sunkovito in v pravi smeri zamahnes po plošči in se kar sama odvijači dol.
nam se največkrat zabije, ko pri rezanju material skoči skupaj in zagrabi ploščo. Potem jo je težje odvit. |
Točno tako.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15 Prispevkov: 549 Aktiv.: 2.35 Kraj: MS
|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
Jaz sem slišal od enega izkušenega mojstra, da pride do tega ravno zaradi NE privijanja matice. Se strinjam s Silvom, kar je razložil je tudi logično...
Drugače pa pritegni ploščo v primež in udari po ključu s kladivom. Tako jaz naredim, če ne morem odtegniti. |
Hvala za nasvet sem rešil težavo. Hvala tudi ostalim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.97 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz osebno imam take izkušnje: ploščo zategnem kar z roko in to res močno, ker potem gre tudi z roko dol, če pa jo preslabo stisneš potem se pa res privije in gre samo še s ključem dol.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 11:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pobesneli je napisal/a: |
nam se največkrat zabije, ko pri rezanju material skoči skupaj in zagrabi ploščo. Potem jo je težje odvit. |
Seveda, ko ne gre z roko se vzame "orodje", ki je pri roki (kladivo, kos "flohajzla" ... itd.) Posledica zvita os, poškodovan zobnik, ležaj, ohišje...
Lahko ti povem zgodbico, ki se je zgodila bivšemu sodelavcu strojniku, ki se je zaposlil v sosednji Avstriji. Na podoben način se je lotil menjave brusne plošče. Ko ga je pri tem videl delovodja mu je razložil, da se to pri njih ne dela tako, ter mu pokazal kako to gre. Razložil mu je tudi, da mu bodo stroške popravila stroja v koliko bodo nastali po njegovi krivdi trgali od plače.
Za konec moja misel, ki se ne nanaša na citirano besedilo ali osebo: Pokaži mi svoje orodje, pa ti povem kak strokovnjak si.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pokaži mi svoje orodje, pa ti povem kak strokovnjak si. |
Drži, zelo drži.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni