www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izdelava ojačevalnika
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.87
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 26, 2009 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda enkrat je treba začeti. Ne bodi v dvomih. Vsak začetek je spoznavanje novih stvari. Le tako bodo vprašanja imela smisel. Je že prav če kaj ne veš se vpraša..najbolj in največ se pa sam z delom naučiš in sčasoma bo elektronika nekaj lepega saj jo boš vedno bolj razumel..Na napakah se učimo. Tukaj smo da si delimo znanje Smile Ne ustraši se projekta ki si ga želiš..imej voljo in ostani vstrajen
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 28, 2009 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer malo pozno, ampak vseeno...kje ste pa vi prebrali da je TDA2005 30W ojačevalnik? Sama teorija ne prenese tega - če je dvojni (torej stereo), potem je največja moč enaka EFEKTIVNA U kvadrat deljeno upor zvočnika. Efektivna napetost je maksimalna deljeno koren2. Pri 12V napajanju je maksimalna napetost polsinusa lahko največ 6V, delimo s koren2, še delimo s 4. Torej dobimo moč malce pod 10W po kanalu. Če je mono varianta, potem deluje v mostu in se moč poveča na tam okoli 20W. Nikakor pa ne 30. Sem imel tak ojačevalnik v mojem pokojnem fičkotu in je gnal 30W zvočnike do konca brez popačenj (no, popačenja je imel samo TDA).
Večina avdio čipov v današnjih avtoradiih ima vgrajen neke sorte switcher, ki je sposoben momentalno dati napajanje tudi preko 20V (navadni kondenzatorski dvojilnik napetosti) - ampak samo za kakšne udarce basov, tako da tukaj težko govorimo o sinusni moči, kot dostikrat piše "2x45W power"....itd...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tezo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Sep 2009 10:44
Aktiv.: 0.21
Kraj: Zgornji brnik

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2009 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem bil v nabavi pa mi je prodajalec tiste kondenzatorji ki so na sliki za 3v mi jih je dal za 16v ene druge pa 400v.A je to kaj narobe
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2009 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Sicer malo pozno, ampak vseeno...kje ste pa vi prebrali da je TDA2005 30W ojačevalnik? Sama teorija ne prenese tega - če je dvojni (torej stereo), potem je največja moč enaka EFEKTIVNA U kvadrat deljeno upor zvočnika. Efektivna napetost je maksimalna deljeno koren2. Pri 12V napajanju je maksimalna napetost polsinusa lahko največ 6V, delimo s koren2, še delimo s 4. Torej dobimo moč malce pod 10W po kanalu. Če je mono varianta, potem deluje v mostu in se moč poveča na tam okoli 20W. Nikakor pa ne 30. Sem imel tak ojačevalnik v mojem pokojnem fičkotu in je gnal 30W zvočnike do konca brez popačenj (no, popačenja je imel samo TDA).
Večina avdio čipov v današnjih avtoradiih ima vgrajen neke sorte switcher, ki je sposoben momentalno dati napajanje tudi preko 20V (navadni kondenzatorski dvojilnik napetosti) - ampak samo za kakšne udarce basov, tako da tukaj težko govorimo o sinusni moči, kot dostikrat piše "2x45W power"....itd...

Kaj pa če je napajalna 18V tako kot je maksimalna predpisana?

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.50
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2009 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tezo je napisal/a:
Danes sem bil v nabavi pa mi je prodajalec tiste kondenzatorji ki so na sliki za 3v mi jih je dal za 16v ene druge pa 400v.A je to kaj narobe

S tem ni kaj narobe. Samo da ni pod tisto mejo 3V!
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.67

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2009 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tezo je napisal/a:

Ne. Glavno je, da zdržijo večjo napetost, kot bo na njih na vezju. Če je avtor predvidil, da bo 3V dovolj, bo 16V definitivno ok.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2009 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tezo je napisal/a:

Delalo bo, samo boš lahko razočaran, ker lahko čez čas ne bo delovalo, saj kondenzatorji ne bodo nikoli doživeli nazivne napetosti. Ker če nebi bilo tako bi bil potem npr. 400V kondenzator univerzalen za od 0-400V in bi ga vgradili povsod tam kjer bi bil naveden razpon U.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Nomad
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Jul 2009 10:05
Aktiv.: 0.54
Kraj: Steiermark

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2009 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:

Delalo bo, samo boš lahko razočaran, ker lahko čez čas ne bo delovalo, saj kondenzatorji ne bodo nikoli doživeli nazivne napetosti. Ker če nebi bilo tako bi bil potem npr. 400V kondenzator univerzalen za od 0-400V in bi ga vgradili povsod tam kjer bi bil naveden razpon U.

Si že mogoče pomislil na ceno izdelave in velikost? Boo hoo!
Nazaj na vrh
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.34

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2009 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne dajo jih zaradi cene na enem kosu res ne bo razlike se bo pa poznalo na par 100, par 1000 in več.
tezo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2009 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj a se mi poj splača sploh te kondenzatorje noter dat a naj raje druge nabavim.
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.67

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2009 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj. Tisti 400V kondenzatorji verjetno niso elektroliti. Ta obratovalna napetost je pa pomembna samo za elektrolite. Bodo pač teoretično imeli malce krajšo življenjsko dobo (nekaj let), v praksi tega sploh ne boš opazil, ker je na teh "3V" večinoma samo audio signal. Obratovalna napetost je bolj kritična za gladilne elektrolite, kjer se opazi izguba kapacitete ter s tem povečanje bruma.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2009 11:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:

Pri TDA1562Q sem nameril +-27V z 7,5 ohm bremenom pri napajanju iz akumulatorja.

lp

int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 14, 2009 12:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Kaj a se mi poj splača sploh te kondenzatorje noter dat a naj raje druge nabavim.

Če je glede na spisek/načrt edina razlika višja napetost in imaš na TIV dovolj prostora, jih uporabi.
Nazaj na vrh
tezo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 14, 2009 1:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No sedaj sem ene boljse nasel
mogel bi imeti take:
-2×2,2uF 3V
-2×220uf 3V
-2×100uF 10v
-10uF
-3×0,1uF

Dobil sem take:
-2×2,2uF 400v
-2×220uf 400v
-2×100uF 100v
-10uF 100v
-3×0,1uF 100v

Sedaj pa imam take:
-2×2,2uF 100v
-2×220uf 16v
-2×100uF 40v
-10uF 100v
-3×0,1uF 100v

Pa se nekaj, kako izvem da niso elektrolitski.
Nazaj na vrh
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.28
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2009 1:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Evo ena profi shema za amp, ki se ga še kupit več ne da. Design je iz leta 1958 bojda s časa elektronk.

Jaz trenutno nimam časa da bi ga realiziral.

Malo sem predelal vhod na OP ojačevalnik ker vhodnih komplementarcev z enakim ojačanjem ne najdeš enostavno.

http://users.ece.gatech.edu/mleach/lowtim/

Lp.

Darko

Shematic.OP.Amp.-.The.Leach.Amp.pdf
 Opis:
za dober design je potrebno poiskati komplementarne tranzistorje z enakim tokovnim ojačanjem znotraj +/-10% razlike

Download
 Ime datoteke:  Shematic.OP.Amp.-.The.Leach.Amp.pdf
 Velikost datoteke:  346.2 KB
 Downloadano:  22 krat

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 4 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni