|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Tor Okt 13, 2009 8:38 am Naslov sporočila: Piezzo zvočnik |
|
|
Pozdrav!
Vprašanje bo najverjetneje bolj za avdio guruje..
Kako se obnaša piezzo tweeter pri zgornji frekvenci delovanja?
Namreč imam sinusni oscilator, kateremu frekvenco lahko spreminjam od cca 15- 28kHz. Na koncu mojega! slušnega območja pri cca 19kHz še dela bp, ko pa frekvenco dvigneš na 20-22kHz, pa se v zvočniku sliši neka nižja frekvenca (bolj potiho- po oceni nekaj kHz), čeprav osciloskop kaže prav lep sinus. Pri recimo 23kHz pa te nižje frekvence zopet ni slišat- Ker pa frekvence 23kHz ne slišim, pa ne vem, če jo zvočnik sploh producira.
Ali sem glede na opisano izven frekvenčnega območja zvočnika- naj bi delal do 30kHz?
Gre za zvočnik iz Con*rada s številko 335819 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Tor Okt 13, 2009 8:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Vzemi mikrofon in pomeri, kaj zvočnik oddaja  _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.35
|
Objavljeno: Tor Okt 13, 2009 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Merilni mic., ki gredo koliko toliko linearno od 20k naprej so ranga 500€ šlo bi vrjetno tudi z cenjšimi ti gredo vsi do nekje 19-20k, če se ti ne gre za neko natančnost bi mogoče še prišel skozi z enim cenejšim kond. merilnim mikrofonom (od 25€ naprej) + nek mic preamp z phatnom power-jem (+48V). _________________ LP Tilen
Nazadnje urejal/a TilenS Tor Okt 13, 2009 9:00 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Tor Okt 13, 2009 8:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Tega res nisem še poizkusil, ampak običajni mikrofoni slišijo tja do 15 ali 16 kHz... Premalo
EDIT: Natančnost ni toliko pomembna- gre se za dela / ne dela. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Tor Okt 13, 2009 3:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
lojzek, sem kar nekaj poizkusov že naredil s piezo membranami in predvsem prišel do zaključkov.
-frekvenčna odzivnost piezo membran je daleč od linearne
-če piezo membrana ni dobro vpeta, potem se lastna frekvenca močno spremeni in se pojavijo močne harmonske komponente
poglej datasheet ene piezo membrane: http://www.farnell.com/datasheets/9058.pdf
Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Tor Okt 13, 2009 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Musty: Ja teh diagramov še nisem videl. Pa še tisto o harmonskih komponentah. Čeprav so običajno harmonske komponente večkratnik osnovne, tukaj so pa (ocenjujem) delitelj osnovne.
Bom poizkusil z enim mikrofonom (jutri se bom lotil predojačevalca) pogledat, kaj se dogaja, čeprav vnaprej dvomim v rezultate. Bom istočasno naročil tudi drugo membrano.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Tor Okt 20, 2009 1:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem naredil predojačevalec in meril izhod iz zvočnika.. Videti je prav tako lep sinus. Edinole to sem pa meril z digitalnim osciloskopom, ki mogoče ne da najbolj relevantnih rezultatov.
Sem malce razmišljal, da imam nekaj težav z vklapljanjem /izklapljanjem oscilatorja. Včasih namreč tista nižja slišna frekvenca izgine.
Bom mogoče predelal na vklapljanje ojačevalca namesto oscilatorja.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Tor Okt 20, 2009 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Harmoniki pa so večkratniki in deljitelji. Simetrično glede na osnovno frekvenco.
Predlagam ti, da obnašanje piezzo membrane preizkusiš najprej z generiranim sinusom iz računalnika, gre do 20kHz. Da vidiš kako se obnaša in potem vidiš če je kriv oscilator ali mem brana.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni