www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

MOC3021 in triac TIC226M
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
hacker007
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Jan 2007 23:16
Aktiv.: 0.12
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2009 1:35 pm    Naslov sporočila:  MOC3021 in triac TIC226M Odgovori s citatom

Hoj.
Imam en problem. Izdelek iz spodnje sheme sluzi upravljanju žaluzij.
R4=1k, R5 in R7=330, triac TIC226M. Na L_up_out priključim motor in nadalje na N. L pomeni priklop faze.
Problem je, da tudi takrat, ko iz uC ne prožim MOC3021, izgleda prihaja do proženja triaca, saj roleta kar sama počasi leze. To je s ca. 1/5 hitrosti. Tudi fazenprifer kaze na izhodu nakaj malega napatosti.
Kolikor se spoznam, R7 sluzi dušenju gate-a na triacu, da se ne sproži sam. Prav tako sem probal na mestu varistorja dati RC filter (330 ohmov + 47nF/400V), pa nekako ni nobene spremembe.
Nikjer ne najdem formul za izračun R5, R7 in RC filtra, v katerih se najverjetneje skriva rešitev.

Hvala v naprej za odgovor,
Rok Rodič

moc_triac.JPG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  moc_triac.JPG
 Velikost datoteke:  8.19 KB
 Downloadano:  78 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jernej Š.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Jun 2007 23:33
Aktiv.: 0.38
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2009 3:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Morda imaš zamenjana priključka A1 in A2 na triaku? Samo ugibam ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
snoopy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2003 1:17
Aktiv.: 0.97
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2009 3:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš zamenjaj opto in triak pa bo verjetno normalno delalo.

Lp
Snoopy
Nazaj na vrh
hacker007
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2009 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za MT1 in MT2 je vseeno kako sta, ker gre za AC napetost. Gate je pin 3 in je vezan pravilno.
lp
RR
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2009 4:42 pm    Naslov sporočila:  Re: MOC3021 and triac TIC226M Odgovori s citatom

hacker007 je napisal/a:
Tudi fazenprifer kaze na izhodu nakaj malega napatosti.

Zanimivo... Mr. Green koliko pa? okoli 100V? d'oh!

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2009 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hacker007 je napisal/a:
Za MT1 in MT2 je vseeno kako sta, ker gre za AC napetost

To ni res. Glede na gate morata biti MT1 in MT2 pravilno izbrana.

LP

jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2009 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za hec poizkusi brez varistorja ali RC filtra.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2009 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Za MT1 in MT2 je vseeno kako sta, ker gre za AC napetost. Gate je pin 3 in je vezan pravilno.

So ti že povedali , da to ni res . Vseeno je edino kako obrneš breme - če že hočeš imet nekaj kar je vseeno .

Pa še to : odstrani R7 .
Triac se proži z tokom in ne z napetostjo . Datasheet si poglej .

MOC od Texasa
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
hacker007
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2009 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

- Varistorja sploh nimam prilotanega.
- Triac je pravilno? vezan. R5 je vezan na MT2. MT1 pa je na shemi na mestu proti R7.
- Breme sem probal na obeh koncih vezat in tudi vem, da je vseeno kje je.
- R7 sem tudi odlotal, pa ni nobene spremembe. Sem za R7 bral v nekih datasheetih, da je dobro, da je prisoten.
- RC filter moje izbire (47nF+330 ohm) ne prinasa nobene spremembe.
- Kar se tiče neumestnega komentarja oz. odgovora na moj problem, ki ga je postavil Aljoša, pa sem mislil, da tlivka v izvijaču malo tli in ne na polno, kot sveti, če je MOC prožen in posledično tudi triac.

Hvala v naprej,
RR
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2009 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni po tejle vezavi delajo ok: Kakšno leto bo zdaj. Krmilijo pa črpalke za centralno.

Fullscreen capture 27.10.2009 221718.bmp.jpg
 Opis:
MOC & triac
 Velikost datoteke:  31.96 KB
 Pogledana:  61 krat

Fullscreen capture 27.10.2009 221718.bmp.jpg

hacker007
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 28, 2009 7:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag mi lahko prosim posljes sliko na PM ali email, ker mi forum ne pusti gledati priponk?!? Vidim samo eno sliko brez povezav... Bedasto, pa gre za moj post. Enako tudi drugim ne morem odgovarjati na njihove probleme, saj ne vidim njihovih priponk...
Ne grobo vidim 2x 330 upora kot na moji shemi, dodan pa je RC 10n+39 upor filter? Upore imas 1/4W ali več? Zakaj potem pri meni ne dela?!?
rok podčrtaj rodic afna t-2 pika net.

lp
RR
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 28, 2009 9:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je razlika. Triaka sta različna. Mislim, da je BT bolj občutljiv za proženje. Tole govorim na pamet. Moraš pogledati, kakšen tok zahteva TIC na G, da uspešno proži ter kakšnega nudi MOC.

V moji aplikaciji sem imel privzeto releje. Pa se mi je procesor sesuval ob preklopu, ko so se črpalke vklapljale. Noben filter pomagal....

Potem sem releje pometal ven, in naredil pigi-back vezje z tremi triaki namesto relejev in zadeva deluje BP Mr. Green

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 28, 2009 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag:
Tudi meni se je MPU zresetiral ob preklopih releja, ampak sem ubral preprosto finto in zadeva sedaj dela ko urca. Na izhode relejev (kjer preklaplja 230V) sem vezal varistor 250V.
Hacker007:
"fazenprifer" bo svetil in tudi če z instrumentom meriš boš dobil nekaj napetosti na izhodu zaradi RC filtra. Odstrani ga, dela tudi brez tega! Mogoče je celo to vzrok tvoje težave

Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.03
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 28, 2009 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a je že kdo poskusu naredit po tej shemi?sicer je light show,mene pa zanima ali bi ta vezava delovala.

http://lsd.fe.uni-lj.si/Predmeti/EV/Seliger%20Matevž/Seliger.pdf
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 28, 2009 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj misliš, da sem imel jaz na izhodih relejev?

Celo vezje sem enkrat spremenil, dodal en kup dodatnih kondenzatorjev, vse kar mi je padlo na pamet, pa ni nič delovalo. Je bilo za odtenek boljše, vendar ne dovolj..

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni