www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Obratomer Tomos
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 15, 2007 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Senzor sem priklopil preko optosklopnika.

Tudi sam sem mislil, da je motnja prišla preko napajanja. Da bi to preizkusil sem dal za napajanje posebej baterijo. Stvar ni bila nič boljša. Ostane samo če tretja pot indukcija impulzov. v vezje samo. Ni mi sicer jasno kako, a sem obupal.

Mnogo kasneje se je izpostavilo, da je to bil problem samo na tem skuterju, ker je fant stvar poklonil nekomu drugemu. In njemu dela.
Ja res, precej predelano mašino je imel. Ne vem pa kaj vse je spremenil. Šlo je pa ko sam hudič.

perocxy
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 29 Jan 2007 0:16
Aktiv.: 0.04
Kraj: hajdina

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 28, 2007 2:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

snow je napisal/a:
Meni najbolj všečna metoda je merjenje časa med posameznimi impulzi na svečko. Vendar boš za to potreboval mikrokontroler in nekaj malega programiranja. Potem pa lahko za vsako LED točno določiš obrate pri katerih se bo prižgala.

Mikrokontrolerji so zmožni na vsakem pinu ene 20-30 mA kar je več kot dovolj za LED diode. Priporočam supersvetle (superbright) diode - da boš videl če svetijo tudi ko bo na njih sijalo sonce.

ke si te stvar komplicirate? Very Happy
obratomer se da narest samo iz uporov in led diod Smile
tak sem si jaz neke znametal skupaj (pa ajd, za amatera boljše ne bi moglo biti)
jaz sem ustvarjal obratomer na A3 12/45 (10 LED)
sploh ni nekakšna umetnost, pač malo se z uporami poigravaš (jaz pa vam osebno priporočam potenciometre ker so nastavljivi)

no... tu je bolj al manj ugotavlanje, pomoč je pač samo znanje
da če je upor prevelik za določen tok LED-ka ne sveti
jaz sem za prvo Ledko začel z 2,5 KOmega uporom za naslednjo LED, ko pa sem 2,5K Omega pomnožil z 1,5, (kar tak na pamet) itd, itd,

delovalo je dokaj solidno samo to je bilo več al majn za izgled, za kakšno konkretno uporabo pa niti slučajno. Sad
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
invisible
Član
Član

Pridružen-a: Čet 04 Nov 2004 21:27
Aktiv.: 0.25
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 02, 2007 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Off topic, samo kot zanimivost.
No tudi moj skuter je bil začasna smrt za obratometre. Od vseh obratomirjev na ljubljanskih moped servisih, je deloval samo eden pa še ta ko ni bil priklopljen na motor, ampak dva metra stran na pultu. Obratomirji so bili vsi prenosni pa baterisko napajani. No predelano pa je bilo skoraj vse, tudi vsa elektrika okoli vžiga ker je orignilna vzela smrt na vsakih nekaj tisoč km.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kopfy
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 0:06
Aktiv.: 0.01
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 15, 2007 12:50 am    Naslov sporočila:  LM2575 Odgovori s citatom

Poizkusite napajati z LM2575 step down regulatorjem... meni se AVR ni resertiraval, napajan še preko VK200.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 10, 2007 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obujam staro temo. Very Happy

Izdelal sem si neke vrste voltmeter za moped. Stvar se preko voltaže bolj slabo obnese kot obratomer, saj je od srednjih obratov naprej konstantna.(čeprav nimam škatlice za omejevanje napetosti)

Adapter sem uporabil kot ohišje in pretvornik izmenične v enosmerno napetost.

http://video.google.co.uk/videoplay?docid=8536271444240388994&hl=en-GB
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
dkrevs
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 29 Jan 2008 12:20
Aktiv.: 0.02
Kraj: Trzin

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 30, 2008 4:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

perocxy prosil bi te da poveš malo več o tem tvojem obratomeru. Kako si kaj priklopil mogoče bi podal shemo, ker me resnično zanima!

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovore!
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 30, 2008 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pred leti sem na svoj moped montiral en obratomer na ledice- dobil sem narejenega od kolega in menda je bil o.k.
Na mojem APN-u so se ledice prižigale, kot na novoletni jelki ali drugače- prosto po Prešernu Smile

Do sedaj sem mislil, da sem ga kaj polomil, a po prebiranju teh vrstic mi je dalo misliti!

Aja! Moped je imel predelano VSE in se je vrtel čez 11K, vlekel pa od 6-7 naprej in morda je poleg vsega ustvarjal še kake čudne motnje Laughing

P.s.
morda je tok bencina skozi cevi povzročal magnetno polje? Laughing

4L++/1h

vitez93
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 20:00
Aktiv.: 4.99
Kraj: Celje- Dobrna

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za sošolca delam obratomer z 16f628A. Motor je APN 6 z 6V elektriko. Kolikor sem razumel probleme prestavljajo skuterji??? Frekvenco hočem meriti tako, da izmenični napetosti z diodo odražem negativen polval. Bi ta signal moral peljati čez 78l05?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kakšen ragulator neki d'oh!
samo upor in zenerco.

Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za mopede je daleč najboljši tale obratomer. Nima mikrokrmilnikov, dela odlično.

Signal se jemlje iz črne žice. Meni na elektriki za luči ne dela lepo.

Klik

Sicer na 6V elektriki bo problem z napajanjem.

Na tistem skuterju je pomoje bil problem s kapico za svečko, če je bil predelan je lahko imel kapico brez upora, to pa predstavlja vir motenj za elektronske naprave.

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj tukaj vprašam ali ima kdo shemo originalnega obratomerja, ki se je vgrajeval na Tomos mopede ATX in BT? Proizvajalec je firma CEV.

Zadeva je bazirala na LM1819, napajanje in frekvenca se je vzela kar z napetosti za luč.

Pred tremi leti sem popravljal tak obratomer, ki ga je že "popravljal" neki mojster in namesto 21 Omega upora, montiral 1.2M Omega- vsaj obliko upora je kar zadel...

K sreči sem našel uporaben nasvet tukaj (glej na dnu strani).

Vgradil sem žični 22 Omega 5W upor (odbrusil sem keramično ohišje, da je ostal samo žični upor na keramični palčki, ne mnogo večji od originalnega upora), zamenjal posušen elektrolitski kondenzator in zadeva je spet oživela. Kot vem še vedno deluje.

Edini problem je, ker sem ohišje takoj zalepil skupaj in pozabil prej prerisati vezje, saj ni preveč po tipičnih shemah za LM1819, zato me zanima ali ima kdo shemo, če bo treba še kdaj popravljati kaj takega.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.59
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:

Sicer na 6V elektriki bo problem z napajanjem.

Zakaj bi pa bil problem z napajanjem?imaš izmenično napetost,narediš enostaven voltage doubler,zadevo usmeriš in stabiliziraš.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2009 4:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Naj tukaj vprašam ali ima kdo shemo originalnega obratomerja, ki se je vgrajeval na Tomos mopede ATX in BT? Proizvajalec je firma CEV.

Zadeva je bazirala na LM1819, napajanje in frekvenca se je vzela kar z napetosti za luč.

Pred tremi leti sem popravljal tak obratomer, ki ga je že "popravljal" neki mojster in namesto 21 Omega upora, montiral 1.2M Omega- vsaj obliko upora je kar zadel...

K sreči sem našel uporaben nasvet tukaj (glej na dnu strani).

Vgradil sem žični 22 Omega 5W upor (odbrusil sem keramično ohišje, da je ostal samo žični upor na keramični palčki, ne mnogo večji od originalnega upora), zamenjal posušen elektrolitski kondenzator in zadeva je spet oživela. Kot vem še vedno deluje.

Edini problem je, ker sem ohišje takoj zalepil skupaj in pozabil prej prerisati vezje, saj ni preveč po tipičnih shemah za LM1819, zato me zanima ali ima kdo shemo, če bo treba še kdaj popravljati kaj takega.

Jaz bom zdaj v kratkem dobil na popravilo ravno takšen obratomer. Bom probal kaj ustvarit.

Sicer na mojem bo pomoje skurjen čip, ker so ga majstri priklopili na kabel od svečke Brick wall

LM1819 se dobi v trgovini čip Maribor in nikjer drugje(vsaj kar jaz vem).

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2009 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš pri volji, prosim preriši shemo, se je ne bom branil.

Drugače pa je mogoče LM1819 zdržal, na vhodu je namreč zener dioda in so mogoče VN impulzi uničil samo zenerco, pa tudi predupor je verjetno zelo bogi, če je originalen plastni in je mogoče odkurilo še njega.

Seveda potem obratomer ne dela.

Pa še nekaj, če bo zadeva po popravilu kazala pol premalo, ko jo boš priklopil po spodnji shemi, ne vrti trimerja, ker boš ugotovil, da na mopedu še vedno kaže močno premalo!

Pomenjaj oba elektrolita. Pazi na njih dimenzije, saj z večjimi ohišja obratomera ne boš več mogel zapreti, gre dobesedno za milimetre. Verjetno že veš zakaj tp vem.

Mimogrede tisti trafo na shemi in graetz je bil v resnici trafo od Mehanotehnikinih vlakcev, samo shemo sem namenoma poenostavil.

Kalibracija.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Kalibracija.gif
 Velikost datoteke:  4.12 KB
 Downloadano:  26 krat

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankos
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Sep 2009 9:05
Aktiv.: 0.48
Kraj: širša okolica ormoža

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2009 6:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
LM1819 se dobi v trgovini čip Maribor in nikjer drugje(vsaj kar jaz vem).

Jule LM1819 je bil v trgovini Čip v mbju samo še eden, vsaj tako mi je prodajalec povedal. Baje se jih naj nebi dalo več dobit.. Le-tega imam jas sedaj doma in ti ga najverjetneje ta teden pošljem vključno še nekim materialom.
Sory za oFF
Lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni