www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Iskra TV9051, kako shraniti nastavitve slike?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 07, 2009 10:01 pm    Naslov sporočila:  Iskra TV9051, kako shraniti nastavitve slike? Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Zanima me ali je pri televizorjih Iskra 9051 / 9056 (55 programskih mest, SCART, starost dobrih 20 let), možno shraniti nastavitve za svetlobo, barve in kontrast (nastavitve slike), da jih TV ne "pozabi", ko zmanjka elektrike?

Vse nastavitve na stand-by ostanejo, ko pa zmanjka elektrike, se ohranijo samo nastavitve kanalov, nastavitve slike pa gredo na "default", enako kot, če se pritisne tipko na tastaturi TV ali daljinskega upravljalnika označeno z -><-.

Ker nimam originalnega daljinskega upravljalca, niti navodil za uporabo, na več razlličnih univerzalnih daljinskih upravljalcih pa te funkcije nisem našel, me zanima ali shranitev teh nastavitev tako, da postanejo privzete in dosegljive s tipko -><- ni mogoča ali je neka procedura, ki je ne poznam?

Za odgovore se že vnaprej zahvaljujem.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nastavitve se shrani podobno kot se shrani nastavitev kanala. Če se nemotim se pri shranjevanju izpiše PP.
Žal nimam pri roki takega televizorja niti daljinca, da bi lahko podal točnejša navodila.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.27
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče ima na televizorju poleg tipk za (+-) "Pr" ter (+-)"vol" tudi tipko "M" za shranjevanje nastavitev. Very Happy

Lp Srečko

Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.87
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iskra pa univerzijalci so res nekaj zase.. Jaz sem se tudi iskal z univerzijalcem po stari iskri..tipka m je ni univerzijalc dosegu če imaš univerzalca,Azrael..ko sem dobu originalnega sem videl da sem dobil siv las po nepotrebnem Smile
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekje pri tašči imam spravljen original daljinec za ta TV, pa tudi "original" nadomestnega, kupljenega pri Delku. Ker je televizor že nekaj časa v elektronskih nebesih, ti lahko dam oba. Najbrž bom že naslednji vikend šel k tašči, pa ju poiščem in prinesem v Ljubljano. Potem se samo še dogovoriva okrog prevzema.

Lp

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 6:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidim, da ste se razpisali.

@bostjang

Verjetno je res kaj na tem, za vnos kanalov je utripajoč -- (da se vnese številko na katero programsko mesto naj se nastavljen kanal shrani.

Kako shraniti nastavitve slike pa nisem odkril, v odvisnosti od univerzalnega daljinskega upravljalnika se lahko vklopi decimalna pika na dispayu, rezultat pa je ali ali preklopt TV na SCART, vendar ne vedno. Včasih je samo decimalna pika brez drugih vplivov.

Zato sklepam, da je verjetno neka kombinacija tipk za shranjevanje nastavitev za sliko in zvok.

@Srecko

Ne, žal ni nobene take tipke (slika v priponki), so samo tipke za nastavitev glasnosti, svetlobe, barv, izbiro kanala, vklop in privzete nastavitve za sliko. Nižje je samo še IR senzor in glavno stikalo.

@zeus

Ta TV sem dobil od znanca, ko mi je strela skurila Gorenjev G2 in je bil seveda čisto začasna rešitev in ker so začasne rešitve najbolj trajna reč, je še danes pri hiši in delujoč (ur nima veliko).

Daljinca in navodil ni bilo več in sem kupil univerzalnega v HTE (originalnega, kot rezervni del na Iskra servisu niso imeli), nastavil na Seleco, saj Iskra ni v seznamu kod (naivno sem sklepal iz tega, ker sta Seleco in Iskra nekaj časa sodelovala) in je približno delalo.

Delujoči sta bili 2 nastavitvi, vsaka na pol in sem imel nastavljeno na obe (z eno nastavitvijo se je lahko iskalo kanale, z drugo pa se jih je lahko shranilo npr).

Pred nekaj meseci sem našel to temo (prispevek uporabnika slavisa.c), nastavil na Europhon in so tipke bolj ali manj na pravih mestih. Tudi z nekaterimi drugimi univerzalnimi daljinci nastavitev na Europhon daje dokaj solidne rezultate.

Moram pa omeniti, ta univerzalni daljinec mi ni uspelo prepričati (avtomatsko iskanje kode) do delovanja s TV84, ki je imel mislim 20 ali 25 programskih mest (seveda tudi brezhiben daljinec od TV84 ni delal na 9051).

@Slowfly

Glej ZS.

Edit: Napačno ime Euroton popravil v Europhon.

tastzatura.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  211.16 KB
 Pogledana:  2 krat

tastzatura.jpg

Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.93

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se prav spomnim je treba po nastavitvi svetlosti/česarkoli držati tipko M ene par sekund. Nakar se celotne nastavitve (barva/kontrast, etc.) shranijo v spomin. Prikličeš jih s tipko N, s čimer se morebitne trenutne nastavitve prepišejo (te veljajo, dokler tv-ja ne izklopiš iz elektrike, pri stand-by-u se ohranjajo).
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael ni kaj.. Tudi sam sem spoznal pri teh iskrinih tevejih ,da ko ni originalnega dalinca,ene funkcije že ne bodo delovale po vseh univerzalcih. Za gorenje so dobri pa visaton..na iskri ga nisem preiskusil..Eni univerzijalci si ne zaslužijo tega imena. Dandanes ko so nastavitve v teveju že v ala kompjuterski izvedbi,kot da bi brskal po datotekah z nastavitvami je pa še toliko težje dobiti pravi daljinec. Zdaj pa sivijo lasje ko je treba odpreti oziroma dobiti na univerzijalcih tipko menu mode za vstop v datoteke
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.67

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Univerzalec, ne univerzijalec.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čene pokrov dol in nastavit potencijometre..takšni tipi tvjev so s potencijometri za svetlost,zvok,kontrast nastavljali nivo fabriške nastavitve, kar pa ni po naših okush bilo vedno nastavljeno.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trimerjev s katerimi bi direktno nastavil te parametre ni, saj je vgrajen PAL dekoder TE303 in ne starejši TE300-80, ki je imel trimerje za te nastavitve. Žal starejši modul ne dela v tem TV- samo črn ekran.

Sicer imam nastavljen omejitev katodnega toka tako, da se doseže željen kontrast pri najvišji možni nastavitvi kontrasta (kako se pravilno nastavi katodni tok ne vem) in je tako nastavitev po elektromrku hitra.

Pripenjam shemo.

Aha pa še to: V primeru, če držim pritisnejno tipko, ki omogoča vpis in shranitev kanalov ne dosežem nič (nastavitve za sliko se ne shranijo).

Kaže, da res rabim originalni daljinec.

9051_56.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  9051_56.pdf
 Velikost datoteke:  860.77 KB
 Downloadano:  9 krat

Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.48
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Probaj takole: po tem, ko pritisneš memorijo in ti zadeva utripa, pritisni tipko za srednjo vrednost . Je pa res, da je že kar par let od tega, ko sem to zadnjič počel...
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

satelitko je napisal/a:
Probaj takole: po tem, ko pritisneš memorijo in ti zadeva utripa, pritisni tipko za srednjo vrednost .

DELUJE !

Hvala še enkrat, tega se v 12. letih kar imam ta TV, nisem spomnil.

Ima mogoče kdo podatek kakšen je bil postopek za nastavitek katodnega toka Ia(struja mlaza) za te televizorje (TV80, 84, 90)? Vem, da se nastavlja z R51 (2.5k), ne vem pa kakšna mora biti nastavitev.
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.48
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, k s g lih Gorjanc, sem poiskal knjigo in prepisujem:

" Podešavanje struje mlaza Ik"

-Između visokonaponskog izlaza kaskade (24kV) i anode ekrana priključimo miliampermetar čija kutija ima dovoljnu visokonaponsku čvrstinu (najmanje 27 kV).
-Regulacije za osvetljaj, kontrast i boje postavimo na maksimum.
-Trimer-potenciometrom R51 (2,5k) podesimo struju mlaza na 1mA. Uslov za ovo podešavanje je da je pre toga tačno podešen napon U2 (144V) pri zatamnjenom ekranu i da je podešena horizontalna sinhronizacija.
-Daljinskim prijemnikom SP 819/185, ili predajnikom za daljinsko upravljanje TP 819/C, podesimo kontrast na maksimum i osvetljaj na minimum.
-Trimer-potenciometrom na TE300-81 R316 (47k) za regulaciju kontrasta podesimo struju mlaza na 650-700uA.
-Daljinskim predajnikom TP819 postavimo sliku na "normalnu".
-Proverimo intenzitet struje mlaza, koji u ovom slučaju mora da bude oko 500uA. Ako to nije slučaj, tada dodatno popravimo pretpodešavanje osvetljaja, i to trimer-potenciometrom R312 (25k).
-Isključimo instrumente

(B.Šesterikov-Z.manojlović: Televizija u boji sa zbirkom električnih šema, NIRO "Tehnička knjiga" Beograd, 1987)
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 09, 2009 5:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem upal, da je kakšen manj zafrknjen (posreden) postopek, ampak bo šlo.

In kot vidim, je obstajala servisna knjiga v izdaji Tehnička knjiga Beograd, bom pobrskal po Cobiss, če jo katera knjižnica ima.

Hvala še enkrat.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni