|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.51 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Ned Nov 15, 2009 10:38 pm Naslov sporočila: Komandna plošča na delovni mizi |
|
|
Lep pozdrav!
Preurejam si delavnico in sem prišel do komandne plošče na delovni mizi. Komandna plošča bo vsebovala glavno stikalo, preko katerega bom izključil vsa napajanja v delavnici ( računalnik, usmernike, vtičnice, spajkalnik, merilne inštrumente, ...)
Zamislil sem si, da bom na plošče dal 2 kanalni usmernik 0-30V 0-3A, fiksne napetosti 5V 12V 3.3V vrjetno tudi -12V ter izmenične napetosti 12V 0V 12V.
Zdaj me pa zanimajo vaša mnenja kaj bi še vgradil v to ploščo? Zanimajo me predvsem Vaše izkušnje ter kaj ste za delo največkrat in najbolj potrebovali ter seveda maksimalni izhodni tok pri fiksnih napetostih?
V dilemi sem pa tudi s čim naj naredim fiksne napetosti...z linearnimi regulatorji ali switcherji.
Za izmenične signale bom dal kar 12V transformator z sredinskim odcepom.
Hvala za odgovore ter nasvete. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Ned Nov 15, 2009 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
vse kar si naštel, je ok...nekje osnova v delavnici... Drugače pa kot si naisal za napetosti 12V, 5V... jaz imam kar PC napajalnik, pa je...STOP tipko imam vezano na kontaktor, preko kontaktorja je vezano vso osnovno napajanje.... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.51 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Ned Nov 15, 2009 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
aaa....vidiš jaz sem mislil dati kar navadno stop tipko ( rdečo gobico ) z ključem tako, da bom samo jaz lahko vklopil napajanje. Mislim sem pa kar brez kontaktorja.
Dobro bomo dali kontaktor Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Nov 15, 2009 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za regulacijske usmernike vgradi nekaj močnejšega, tam do 20A.
Včasih se najde tudi kaj, ko potrebuješ veliko amperov. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31 Prispevkov: 365 Aktiv.: 1.84 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Ned Nov 15, 2009 11:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vgradiš lahko še FIT stikalo (zelo prav pride). Pametno je imeti priključne vtičnice (za eksperimentiranje) vezano na posebno varovalko, tako da v primeru napake ne pride do izgube informacij na računalnikih oz. do poškodb občutljivih aparatur. Jaz sem si zadevo uredil tako, da imam 3 kanale: 1 za aparature, 1 za spajkalno opremo in enega za eksperimentiranje. Varovalke pa prilagodiš glede na potrebe. Usmernika sicer nimam, ker ga trenutno ne potrebujem. Mogoče pa sledi investicija v tej smeri...
Usmernik, ki si si ga zamislil je verjetno čisto dovolj (razen v primeru kakšnih velikih bremen). V šoli imamo labolatorijske pulte od ELM tehnike. Na njih je praktično vse: od usmernika, do stabiliziranih napajalnikov(DC in AC). Poleg tega ima še nekaj šuko vtičnic. Vse skupaj pa je ločeno na 2 kanala (2 varovalki). Posebej napajalniki in posebej vtičnice. Kontaktor se vklaplja preko not aus tipke. Sicer je pa eden že opremljal mizo . PZUFIC. Se pa opravičujem, ker nisem našel izvorne teme. Sicer malce oftop... klpzm iz katerega konca SG si?
Lep pozdrav,
Rok _________________ I live in a world where vacuum tube is king!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

|
Objavljeno: Ned Nov 15, 2009 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Včasih se najde tudi kaj, ko potrebuješ veliko amperov. |
Enega bom vgradil 0-3A ker ga imam že skor gotovega. Do 20A bom pa moral še narediti. Imaš mogoče kakšen načrt?
Vgradiš lahko še FIT stikalo (zelo prav pride). Pametno je imeti priključne vtičnice (za eksperimentiranje) vezano na posebno varovalko, tako da v primeru napake ne pride do izgube informacij na računalnikih oz. do poškodb občutljivih aparatur. |
Vse to imam v načrtu vendar nisem vsega napisal.
No da se še razpišem....na plošči bo tudi USB, Seriski port, mrežna povezava, kablska povezava, ...
Imam tudi 2 parapetna kanala, ki bosta tudi zvezana na to mizo preko kontaktorja ter svojih varovalk. 230V bo tudi na priključnih sponkah itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.46 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Ned Nov 15, 2009 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče tudi vtičnico brez PE - zaščitnega vodnika?
Zadevo sem zadnjič videl pri mucku4 - ker za priklop osciloskopov in merjenje switcherjev... no, lahko pride do dimnih in svetlobnih signalov, če osciloskop in switcher nista na istem potencialu, vtičnica brez ozemljitve pa to reši (ALI pa ločilni transformator)
Ko si bom delal delovni prostor, bom vgradil ali trafo ali pa vtičnico brez PE... _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Ned Nov 15, 2009 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Definitivno priporočam ločilni trafo (lahko tudi dva transformatorja z istima sekundarnima napetostma - en primar na 230VAC preko varovalke, sekundarja skupaj ter drugi primar na vtičnico).
Nepogrešljiva je tudi preizkusna žarnica za preizkušanje mrtvih switcherjev, televizorjev in podobno. Žarnice večih različnih moči v seriji z faznim vodnikom, ki jih lahko z stikali kombiniraš (npr. 25W, 40W, 60W, 150W). Uporablja se pa za to, če je kateri od elementov preizkušanca v kratkem stiku, da se ne kuri varovalka, ampak sveti preizkusna žarnica. Če je vse o.k. pa le brli. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Ned Nov 15, 2009 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš navaden spajkalnik, brez lastnega stikala, potem veži eno vtičnico preko stikala. Da ne boš vedno pulil kabel iz vtičnice, ko ga boš želel ugasniti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.59 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Ned Nov 15, 2009 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobro bi bilo dodati tudi kakšno banansko vtičnico ki bi bila povezana na ozemljitev-za priklučitev antistatične zapestnice ali podlage... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

|
Objavljeno: Pon Nov 16, 2009 12:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam dovod v delavnico je enofazen. Sam sem mislil vgradit pred avtomatske varovalke samo FID stikalo za kopalnice (30mA). Jutri bom narisal nekakšno skico kako bom imel vse skupaj speljano. Samo upam, da mi v primeru kratkega stika nebo vrglo glavne varovalke v omarici ven. Ker potem mi tiste avtomatske na komandni plošči nič ne koristijo. Bom v omarici dal 16A v komandno ploščo pa 10A upam, da bom s tem kaj pripomogel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Nov 16, 2009 1:31 am Naslov sporočila: |
|
|
klpzm je napisal/a: |
Včasih se najde tudi kaj, ko potrebuješ veliko amperov. |
Enega bom vgradil 0-3A ker ga imam že skor gotovega. Do 20A bom pa moral še narediti. Imaš mogoče kakšen načrt?
|
Ne, nimam načrta. Mislim, da je bil enkrat objavljen na forumu in sicer switch.
Sam imam tudi za manjše tokove, če pa je kaj konkretnega pa kombiniram s kakšnimi akumolatorji. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.35
|
Objavljeno: Pon Nov 16, 2009 2:43 am Naslov sporočila: |
|
|
stranaboy je napisal/a: |
Dobro bi bilo dodati tudi kakšno banansko vtičnico ki bi bila povezana na ozemljitev-za priklučitev antistatične zapestnice ali podlage... |
preko cca. 1M upora. _________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

|
Objavljeno: Pon Nov 16, 2009 2:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem malo razmišljal in sem sklenil, da bom iz elektro omarice pred FID-om potegnil nov kabel do delavnice, kjer bom vgradil svoje FID stikalo ( 30mA ) ter potem varovalke. [slovenščina je zame španska vas] ki je sedaj napeljan bom pustil za računalnik ter razsvetljavo, tako da če bodo kakšni svetlobni efekti nebom ''zgubil'' računalnik ter svetlobe.
Ostale še ostane vedno odprto. Kakšni nasveti glede fiksnih napetosti, ter glede na izkušnje kaj še poleg potrebujem... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbrane Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02 Prispevkov: 590 Aktiv.: 2.69 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Pon Nov 16, 2009 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo !
Zelo prav pride ločilni trafo 230V/230V (pri meni 250W )- za galvanske ločitve predvsem osciloskopa ipd... Zelo mi je upraben tudi vgrajen variak 0 - 260 V - 8A z vgrajenim A-metrom in V-Metrom . Zaradi tvoje varnosti nikar ne pozabi na FID stikalo - 30mA ali manj.
Lep pozdrav ! _________________ En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni