www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Generiranje zvoka z mikrokontrolerjem

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
s56wix
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Avg 2007 16:34
Aktiv.: 0.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 23, 2009 8:42 pm    Naslov sporočila:  Generiranje zvoka z mikrokontrolerjem Odgovori s citatom

Rad bi z mikrokontrolerjem velikosti ala ATmega8 realiziral nekakšno opozorilno zvonjenje, kot so ga npr. imeli stari telefoni brez polifoničnih zvokov.

Iz sheme starega Ericssonovega A1018s vidim da je to možno z navadnim buzzerjem, konkretno v tem telefonu je to MUT-03A, ki se ga potem vozi s tranzistorjem.

Vprašanja:
1. Malo sem zmeden glede pojmov piezo buzzer in ne piezo - s tuljavico? Če prav razumem je piezo glasen samo na lastni frekvenci in za tako stvar ni primeren, ostali ki pa niso piezo so pa kaj? Na Farnellu vidim da vse skupaj dajejo v isti koš?

2. Ali obstaja kje kakšen primer kode, ki bi tranzistor vklapljala v takem ritmu da bi buzzer sproduciral željeni zvok. Z Audacitiyem sem FFT analiziral tipičen "Ericsson ring" in potem zadevo poskušal reproducirati s seštevanjem peak frekvenc (500, 628, 1500, 1900, 2500, 3150, 3500, ... Hz) vendar je rezultat preveč popačena verzija originala in ni uporaben. Hkrati mi ni čisto jasno kako bi tako seštet signal po velikosti spravil v flash AVRja in potem ta "časovno sampliran" signal prevedel v digitalno vklapljanje tranzistorja. Verjetno je odgovor drugje.

3. Ali obstaja enostavno dobavljiv čip (Farnell...) ki bi z ustreznim buzzerjem produciral tak ring? Zadeva seveda s telefonsko linijo ne bo imela nič skupnega, tako da iščem nekaj kar dela 5-12V DC in ima idealno le še vhod za zvoni/ne zvoni.

Hvala,
Matej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.30
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 23, 2009 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tone se da z mikrokrmilnikom lepo generirati s PWM, malo sfiltriraš še, da ni tako stopničast signal.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 7:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekje na forumu pod odsekom AVRjev je nekdo (mogoče Silvo) prilepil majhen programček, ki generira melodijo. Čisto enostaven in pregleden. Sem to temo iskal, a nisem našel. Malce še sam poišči.

EDIT: sem vedel da sem si programček sprintal Smile In tako sem našel pravo temo. Program je prilepil matijap in ne Silvo.

Poglej tole temo
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70810.54

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2009 1:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni