|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
azzqim Neznanec

Pridružen-a: Tor 01 Dec 2009 21:52 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 9:58 pm Naslov sporočila: Računalnik brez ozemljitve (šumenje) |
|
|
pozdravljeni!
Upam, da mi boste lahko odgovorili na moje preče vprašanje. Problem je tak: v lokalnem KUDu imamo poleg navadnih mešalk in ostale periferije tudi nek običen prenosnik za predvajanje glasbe z njega. Povezava je taka: računalnik -> zunanja USB zvočna kartica -> prek dveh 1/4 jackov v mešalko. Naša napeljava po dvorani je še kanček stara, zato je zvok z računalnika nekako ohromljen, saj manjkajo visoki toni in nasplošno preveč šumi in brni. Nisem elektrikar, ampak vem, da je problem v tem, da ima vsaka zadeva svojo ozemljitev (mešalka, računalnik itd). Iz računalnika gre točno tak kabel v napajalnik -> http://storage.supremeauction.com/flash/ebay2/14/00/43/14004317/17038824v.jpg
Svetovali so mi že, da naj s lepilnim trakom prevežem tiste konektorje za zemljo in bo bolje, a to nekako ne gre, ker se v vtičnicah vedno pretrga, ker imajo pač tiste nogice notri. Zdaj me zanima, če (sploh obstaja) lahko ta kabel zamenjam za takega, ki nima ozemljitve (europlug). Ali pri tem obstaja kakšna nevarnost in zakaj je potrebno sploh ozemljevati prenosnike (pretirana varnost?).
Hvala za odgovor in lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni ravno najbolje, vendar se kakšna tragedija verjetno ne more zgoditi, saj je računaknik plastičen. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
azzqim Neznanec

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjtno ja. Ampak učinek lepljenja ozemljtive iz zamenjava kabla je verjetno enaka, kajne? Vsi rečejo, naj prelepim kontakte, potem ne vem, zakaj sploh so taki kabli. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
azzqim je napisal/a: |
Verjtno ja. Ampak učinek lepljenja ozemljtive iz zamenjava kabla je verjetno enaka, kajne? Vsi rečejo, naj prelepim kontakte, potem ne vem, zakaj sploh so taki kabli. |
Ja učinek je enak edino zamenjava kabla je bolj praktična. Je pa ozemljeno zato, ker lahko stvar zakne prebijati, kljub temu, da je ohišje iz plastite so določeni deli kovinski. Sicer pa ozemljitev pri ojačevalnikih ponavadi pomeni težave. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
azzqim Neznanec

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, torej po domače pomeni, da te lahko fino strese? Zakaj pa potem recimo komponente (Sonyjev DVD predvajalnik) nima ozemljitve, oziroma ima navaden europlug? Manjši tok/napetost?
Je potem kakšna druga bolj varna rešitev, da se odkrižamo šumenja zvoka? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, torej po domače pomeni, da te lahko fino strese? Zakaj pa potem recimo komponente (Sonyjev DVD predvajalnik) nima ozemljitve, oziroma ima navaden europlug? Manjši tok/napetost?
Je potem kakšna druga bolj varna rešitev, da se odkrižamo šumenja zvoka? |
Ke je ohišje plastično potem je možnost za električni udar praktično zanemarljiva. Lahko pa poskusiš, če še nisi, da vse komponente priklopiš na isto vtičnico-skupna zemlja, vendar pati, da ne pride do preobremenitve vtičnice. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.01
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekatere komponente ne potrebujejo ozemljitve ker so dvojno izolirane.
Prekinjanje mas ni najbolj pametno opravilo, te so tam z razlogom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Svetovali so mi že, da naj s lepilnim trakom prevežem tiste konektorje za zemljo |
Vsekakor NE prekinjaj ozemljitve. Tisti, ki je to svetoval, je za
Ozemljitev mora biti, sicer je že proizvajalec ne bi dal.
Poskus : odklopi napajalnik in pusti, da je prenosnik na baterije. Šum mora izginiti.
To je tipični problem večine prenosnikov.
Rešitev ti predstavlja nakup stereo ločilnega transformatorja, ali pa cenejša rešitev, nakup dveh takih:
klik
Ravnokar sestavljam škatlico za reševanje točno tega problema.
Tile trafoti imajo na primarni strani eno navitje, na sekundarni strani pa 2 navitji, to pomeni, da so primerni tudi za priklop na diferencialno linijo - cannon (XLR) ali 3-pinski 6,3mm jack priključek.
Diferencialna linija je pa itak nujna, če se signal pelje na več kot 2-3 metre dolžine. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
azzqim Neznanec

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
uf, hvala, sem najdu še en podoben primer: http://www.planetaudio.si/portal/index.php?showtopic=1803 <- pozor okužen portal!
tele komponente, ki si mi jih dal, mi bolj malo koristijo, ker nisem elektrotehnik zato me bolj zanima, če se da že kaj narejenega kupiti. kako sploh zgleda ta ločilni transformator, kako se mu reče po angleško?
hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 12:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Tale komponenta, ki sem jo linkal, je ločilni trafo. Kako izgleda - glej zgornjo sliko. Velikost 2x2 cm.
Za stereo rabiš 2, kar pomeni 14 eur + 5 eur poštnine. Lahko enostavno precvikaš obstoječe kable in vmes nalotaš ta dva trafota, da ne zapravljaš še za konektorje.
Profi zadeve v škatlici so tukaj:
http://www.lastracom.com/Web/Inventory/Inventory.aspx?cp=828
Za stereo rabiš 2 kosa ali dvokanalnega. Glej za pasivne! Aktivnega ne rabiš. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
azzqim Neznanec

|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 3:16 am Naslov sporočila: |
|
|
aha DI box, pa to imamo že doma sem mislil, da je to samo pretvornik iz različnih priključkov, ne pa da je še uporaben proti humenju.
tenks  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 10:37 am Naslov sporočila: |
|
|
OFF
Ali se mogoče še komu dogaja, da varnostni sistem v računalniku, na portalu planetaudio.si javlja trojance ? _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Ali se mogoče še komu dogaja, da varnostni sistem v računalniku, na portalu planetaudio.si javlja trojance ? |
Jp!
Antivirus je takoj planil pokonci z metlo in smetišnico.
Nisem točno vedel, od kod je priletelo, sedaj pa vem, da s te strani. Sem napisal obvestilo zgoraj. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni