|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.68 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2010 9:25 pm Naslov sporočila: Soft start- mehki zagon |
|
|
Pozdravljeni.
Potreboval bi soft start, pa sem pri iskanju shem prisel v zadrego.
Nasel sem sheme ki so primerje za napajanje do najvec 30V.
Jaz imam napajanje +-50V DC, ter 12A toka.
Poleg tega mi ni jasno cemu sluzi tisti rele na shemi?
Ali je vse odvisno od releja?
Ali ima krmilna stran manjso napetost kot krmiljena?
Hvala _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4225 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2010 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Poleg tega mi ni jasno cemu sluzi tisti rele na shemi? |
Pri velikih DC porabnikih imaš za greatzom ponavadi baterijo kondenzatorjev. Ko je naprava izklopljena so prazni. Ob vklopu se poskušajo čimprej napolniti ter tako potegnejo precej velik tok (Q=C*U) v tistem Q so amperi. Ker je varovalka dimenzionirana na obratovalno moč napajalnika je ponavadi veliko prešibka in zato brez soft starta pregori.
Tako dodaš soft start. Neko vezje z relejčkom odklopi direktno linijo do kondenzatorjev in tako prepreči preobremenitev. V tem času pa polniš počasi kondenzatorje preko serije močnih uporov po kondenzatorski krivulji. Kondenzator potegne tok vendar je padec napetosti na uporih velik in kondenzator se le počasi polni pri tem se upori močno segrejejo P=I**2*R.
Sedaj ko so kondenzatorji skoraj polni je razlika med U na liniji in U kondenzatorji manjša (krivulja se na vrhu poravna - čeprav na kondenzatorjih je napetost za koren iz dva večji kot na liniji ) Sedaj lahko začneš uporabljat kondenzatorje in ti ni treba več kurit uporov zato jih kratko skleneš z releje. Tako ni več na npr ojačevalcu tistega slavenga peak-a.
Za 30V prilagodiš upore ter napajanje releja in paziš da je dimenzioniran za dovolj velik tok _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.68 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2010 12:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Uau celi roman. Najlepsa hvala. Bolsa razlaga kot profesorjeva.
 _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni