www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Sklopitev zračnih tuljav
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2005 10:16 pm    Naslov sporočila:  Sklopitev zračnih tuljav Odgovori s citatom

Zanima me, na kakšen način naj razporedim 2 tuljavi, da bo sklop čim večji?
V mislih imam dve različni možnosti:
1. - tuljave navijem na dva tulca različnih premerov ter enega vstavim v drugega
2. - tuljave navijem v 'krof' - s krožnim prerezom (slika...)

tuljave.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  10.07 KB
 Pogledana:  6104 krat

tuljave.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
iggy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38
Aktiv.: 1.04
Kraj: LJ/ng

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2005 1:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žici obeh tuljav navijaš eno ob drugi. Vzameš obe žici, jih postaviš eno ob drugo in ju začneš hkrati navijat na tuljavnik. Boljšega sklopa ne moreš dobit. Žici pa morata biti tesno ena ob drugi. Kot bi navijal prvo tuljavo znotraj druge, istočasno, če me razumeš...

Iggy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.30
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2005 11:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naviješ dve žici hkrati, biflarno.

LP, Janko

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2005 5:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, vidim, da nisem bil čisto jasen. Obe tuljavici morata biti FIZIČNO LOČENI. Ena bo fiksna, druga pa se bo vrtela na rotorju!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2005 6:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To rabiš za brezkontaktno napajanje, ali bo preko tega šel tudi kakšen signal ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2005 6:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za napajanje
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2005 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko VA, pa bi rad brezžično prenesel? Zdi se mi, da brez nekakšnega jedra z minimalni zračno režo, ne bo ravno veliko šlo "skozi". Mislim, da je Mare69 pred časom dal kar dober predlog. Uporabi brezkrtačni motor, v funkciji generatorja. Tak od odsluženega CD pogona bi bil kar primeren, s tem da bi zaradi verjetno sorazmerno nizkih obratov, le-at moral imeti majno število magnetnih polov (2), ter večje število ovojev na fazo, da bi se inducirala dovolj visoka napetost. Težava zna biti edino v tem, da lahko ob različni obremenitvi, tak "generator" vpliva na spremembo vrtljajev pogonskega motorja, torej bi moral uporabiti tudi izmeničen del napetosti za sinhronizacijo.
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2005 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potrebujem (vsaj) 1 VA. Gre za napajanje logičnega vezja (5 V) ter 8 LED diod (tip odvisen od možnosti napajanja).
Drugače prototip že deluje in uporablja drugi način, napajanje pa je prešibko. Na internetu pa sem našel primer vezja, ki se napaja na prvi način, ne vem pa, kako se obnese.
Predvsem bi rad vedel, kateri od teh dveh je boljši, da bi mojo napravico izboljšal.
Za pogon pa uporabljam motor od ventilatorja (za računalnik) in se čisto dobro obnese.
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2005 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo še sliko, da boste vedeli o čem se gre:

Pozdravljen svet (Custom).jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  11.73 KB
 Pogledana:  66 krat

Pozdravljen svet (Custom).jpg

Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2005 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly:
Verjetno gre tu tudi za pogoj, da je napetost na rotirajocem delu, tudi kadar se rotor ne vrti (ura). Jaz se imam ta problem. Kombiniram na 100 nacinov in z razlicnimi navitji, fi zice, stevilom ovojev... ampak nikakor ne spravim skozi 1A pri 8V Evil or Very Mad

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2005 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred dnevi, mi je mlajša hči prinesla igračo - ventilatorček z ledicami, ki ob vrtenju generira različne vzorce, naj ji ga popravim. Tudi tu je vsa elektronika vrtljiva, napajanje pa je izvedeno zelo zanimivo. Da ne bom sedaj nakladal in razpredal, jutri narišem zadevo, jo poskeniram v službi, ter pripnem. Mislim, da ti bo všeč. Zadeva je izpeljana z enim drsnim obročkom in krtačko, drugi pol napajanja pa je speljan kar po osi motorčka. Skratka zelo enostavno in učinkovito, pa še težav z prenosom energije ni.
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2005 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisto o osi sem že sam razmišljal. Problem edino pri meni je to, da pri teh ventilatorčkih (ki jih imam jaz), os ne gleda ven, poleg tega pa bi bilo zelo težko zagotoviti dober kontakt z žico. Vseeno pripni načrt...
Napajanje za uro sem rešil z Litijevo baterijo, ki napaja DS2417 (dallas-ov time chip). Porabi nekaj uA - na kondenzator (2mF) mi je ura tekla brez problemov nekaj tednov.

SimonS: smem vprašati, s kakšno frekvenco ti vzbujaš tuljavo in kakšne diode uporabljaš. Sam sem naredil napako in uporabil kar Gretz mostiček, na katerem pri frekvenci nad 20kHz (kot jo uporabljam) pride do precejšnjih izgub.
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38
Aktiv.: 1.04
Kraj: LJ/ng

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2005 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm, mogoče vam bo to butasto, ampak spomnim se enega DC motorja, ki je prav takšen, kot ga je opisal Slowfly. Kar hočem povedat je, da je mogoče to kar je opisal kar motor z krtačkami in vsem potrebnim (nima navitij!). Žal se ne spomnim, kako se reče takšnemu motorju. A ve kdo, kako ima števec porabljene energije izveden tisti plošček, ki se tako lepo vrti? Mislim, da je na hitro opisan v knjigi Meritve 1 ali 2 od prof. Bergelj-a, založba FE.

Iggy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2005 1:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa se signal prenaša pri avtomobilskih GSM antenah, ki so prilepljene na steklo?

*PRIMER*

Tam se med notranjim in zunanjim delom antene prenaša 35W, čez do 6mm debelo steklo. Question
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2005 8:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In na kakšen način to prenaša?
Mogoče ima v vsaki od tuljav tudi kakšno jedro, ki v mojem primeru ne pride v poštev...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni