|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2005 10:16 pm Naslov sporočila: Sklopitev zračnih tuljav |
|
|
Zanima me, na kakšen način naj razporedim 2 tuljavi, da bo sklop čim večji?
V mislih imam dve različni možnosti:
1. - tuljave navijem na dva tulca različnih premerov ter enega vstavim v drugega
2. - tuljave navijem v 'krof' - s krožnim prerezom (slika...)
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
10.07 KB |
Pogledana: |
6102 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38 Prispevkov: 247 Aktiv.: 1.04 Kraj: LJ/ng
|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2005 1:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Žici obeh tuljav navijaš eno ob drugi. Vzameš obe žici, jih postaviš eno ob drugo in ju začneš hkrati navijat na tuljavnik. Boljšega sklopa ne moreš dobit. Žici pa morata biti tesno ena ob drugi. Kot bi navijal prvo tuljavo znotraj druge, istočasno, če me razumeš...
_________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2005 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Naviješ dve žici hkrati, biflarno.
LP, Janko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2005 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, vidim, da nisem bil čisto jasen. Obe tuljavici morata biti FIZIČNO LOČENI. Ena bo fiksna, druga pa se bo vrtela na rotorju!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2005 6:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
To rabiš za brezkontaktno napajanje, ali bo preko tega šel tudi kakšen signal ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2005 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za napajanje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2005 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko VA, pa bi rad brezžično prenesel? Zdi se mi, da brez nekakšnega jedra z minimalni zračno režo, ne bo ravno veliko šlo "skozi". Mislim, da je Mare69 pred časom dal kar dober predlog. Uporabi brezkrtačni motor, v funkciji generatorja. Tak od odsluženega CD pogona bi bil kar primeren, s tem da bi zaradi verjetno sorazmerno nizkih obratov, le-at moral imeti majno število magnetnih polov (2), ter večje število ovojev na fazo, da bi se inducirala dovolj visoka napetost. Težava zna biti edino v tem, da lahko ob različni obremenitvi, tak "generator" vpliva na spremembo vrtljajev pogonskega motorja, torej bi moral uporabiti tudi izmeničen del napetosti za sinhronizacijo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2005 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potrebujem (vsaj) 1 VA. Gre za napajanje logičnega vezja (5 V) ter 8 LED diod (tip odvisen od možnosti napajanja).
Drugače prototip že deluje in uporablja drugi način, napajanje pa je prešibko. Na internetu pa sem našel primer vezja, ki se napaja na prvi način, ne vem pa, kako se obnese.
Predvsem bi rad vedel, kateri od teh dveh je boljši, da bi mojo napravico izboljšal.
Za pogon pa uporabljam motor od ventilatorja (za računalnik) in se čisto dobro obnese.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2005 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo še sliko, da boste vedeli o čem se gre:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
11.73 KB |
Pogledana: |
66 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2005 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly:
Verjetno gre tu tudi za pogoj, da je napetost na rotirajocem delu, tudi kadar se rotor ne vrti (ura). Jaz se imam ta problem. Kombiniram na 100 nacinov in z razlicnimi navitji, fi zice, stevilom ovojev... ampak nikakor ne spravim skozi 1A pri 8V
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2005 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred dnevi, mi je mlajša hči prinesla igračo - ventilatorček z ledicami, ki ob vrtenju generira različne vzorce, naj ji ga popravim. Tudi tu je vsa elektronika vrtljiva, napajanje pa je izvedeno zelo zanimivo. Da ne bom sedaj nakladal in razpredal, jutri narišem zadevo, jo poskeniram v službi, ter pripnem. Mislim, da ti bo všeč. Zadeva je izpeljana z enim drsnim obročkom in krtačko, drugi pol napajanja pa je speljan kar po osi motorčka. Skratka zelo enostavno in učinkovito, pa še težav z prenosom energije ni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2005 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisto o osi sem že sam razmišljal. Problem edino pri meni je to, da pri teh ventilatorčkih (ki jih imam jaz), os ne gleda ven, poleg tega pa bi bilo zelo težko zagotoviti dober kontakt z žico. Vseeno pripni načrt...
Napajanje za uro sem rešil z Litijevo baterijo, ki napaja DS2417 (dallas-ov time chip). Porabi nekaj uA - na kondenzator (2mF) mi je ura tekla brez problemov nekaj tednov.
SimonS: smem vprašati, s kakšno frekvenco ti vzbujaš tuljavo in kakšne diode uporabljaš. Sam sem naredil napako in uporabil kar Gretz mostiček, na katerem pri frekvenci nad 20kHz (kot jo uporabljam) pride do precejšnjih izgub.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38 Prispevkov: 247 Aktiv.: 1.04 Kraj: LJ/ng
|
Objavljeno: Sre Okt 19, 2005 12:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, mogoče vam bo to butasto, ampak spomnim se enega DC motorja, ki je prav takšen, kot ga je opisal Slowfly. Kar hočem povedat je, da je mogoče to kar je opisal kar motor z krtačkami in vsem potrebnim (nima navitij!). Žal se ne spomnim, kako se reče takšnemu motorju. A ve kdo, kako ima števec porabljene energije izveden tisti plošček, ki se tako lepo vrti? Mislim, da je na hitro opisan v knjigi Meritve 1 ali 2 od prof. Bergelj-a, založba FE.
_________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Okt 19, 2005 1:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa se signal prenaša pri avtomobilskih GSM antenah, ki so prilepljene na steklo?
*PRIMER*
Tam se med notranjim in zunanjim delom antene prenaša 35W, čez do 6mm debelo steklo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Sre Okt 19, 2005 8:16 am Naslov sporočila: |
|
|
In na kakšen način to prenaša?
Mogoče ima v vsaki od tuljav tudi kakšno jedro, ki v mojem primeru ne pride v poštev...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni