www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Grelec vode - vezava???

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sanka
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 01 Feb 2010 15:24
Aktiv.: 0.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 01, 2010 3:34 pm    Naslov sporočila:  Grelec vode - vezava??? Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Že v naprej se zahvaljujem za pomoč. Marsikomu se bo verjetno to zdelo zelo neumno vprašanje a žal nimam pojma o teh stvareh. Doma mi je crknil 80l bojler in sem dobim enega malega bi ga pa rad dal na isto mesto kot je bil prejšnji a ga žal ne znam zvezat. Dobil sem Gorenje tiki model TEG 10 O Type TEG 1020 O/A 2KW 230V in ima rjavo, modro in zelenorumeno žico. V steni pa so črna, modra, rjava in zelenorumena. Probal sem že po isto barvo z isto barvo pa sn samo varovalko skuro in me zanima katere žice spadajo skupaj.

Še 1x vam hvala in l.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 01, 2010 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen je bil prej bojler?Kakšna oznaka pa je na nalepki če je mogoče še?Na steni preizskusi z žarnico (to je privita žarnica na okov in ven iz okovja 2 žice)Eno na modro (N) in drugo pa črno ali rjavo(L).Če sveti potem imaš to.Rumenozelenna pa maso.Mogoče je to na steni dvofazna,z preizski izvijač poglej če je faza črna in rjava.Je v omarici dve varovalke?Ne bi napisal v katerem kraju si?
Nazaj na vrh
sanka
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2010 6:14 pm    Naslov sporočila:  hey Odgovori s citatom

Prej je bil neki Gorenjev starejši 80 l bojler gor. V kopalnici so iste žice v steni in je tam novi bojler (Gorenje tiki TG80 80l 6bar 2 Kw 230v), vezan pa je tako: rumenozelena na rumenozeleno, črna na prvo modro (zraven piše N na konektoru v bojleru), modra na drugo modro (zraven piše L), rjava pa ni zvezana na nič. V omarici je ena varovalka za bojler, luč, vtičnico in napo. Doma sem v Mariboru, blok pa je iz leta 1978.
Nazaj na vrh
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 5.00
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2010 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OPOZORILO!!! DELAŠ Z OMREŽNO NAPETOSTJO KI JE SMRTNO NEVARNA ZATO PAMET V ROKE!!!

Zamenjaj varovalko in vzemi v roke žarnivo v vložku, in poizkusi, če bo posvetila, če jo pripneš med modri in črni vodnik iz stene (Sepravi na eno žico žarnice črni vodnik, na drugo pa modri vodnik), če bo žarnica posvetila potem veži takole:

-Črna iz stene na rjavo iz bojlerja (tam kjer piše L , L pomeni Live in pomeni fazni vodnik)
-Modro iz stene na modro v bojler (tam kjer piše N, N pomeni neutral kar pomeni nevtralni vodnik)
- Zelerno rumeno pa na zeleno rumeno (to je ozemljitev)

Če pa ne bo posvetila poskusi še pripet žarnico med rjavo in modro iz stene. Če posveti pa veži takole:

-Rjava iz stene na rjavo iz bojlerja (tam kjer piše L )
-Modro iz stene na modro v bojler (tam kjer piše N)
- Zelerno rumeno pa na zeleno rumeno (to je ozemljitev)

Če pa žarnica ne sveti v nobenem primeru pa preglej še enkrat varovalko. Če je varovalka uredu potem raje pokliči kakega, ki se spozna na elektriko, ker zna bit kaj narobe z vodiki. Žarnice pa NE priklapljaj med rjavi in črni vodnik, ker bo pregorela lahko pa odleti celo varovalka.

Če pa nisi tega še nildar počel, pa raje odstrani varovalko veži žarnico in potem daj nazaj varovalko in poglej če sveti in tako naprej, da te ne bo res kaj

L.P.

Nazadnje urejal/a sebastjan.kamensek Čet Feb 04, 2010 6:40 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sanka
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2010 6:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala. Saj pisal sem zato kr na tem majhnen bojleru nikjer ne piše L ali N Sad!! Še 1x hvala za čas.
Nazaj na vrh
dj_pucko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 01 Nov 2006 19:19
Aktiv.: 0.09
Kraj: Podravska

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2010 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja kaj si probal z preizkuševalcem napetosti (probenštift), kje maš fazo v steni?
Nazaj na vrh
bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 13, 2010 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

//********************************************//

Pozdrav vsem forumašem!

Nadaljujem temo...

Imam grelnik sanitarne vode, ki je bil do sedaj priklopljen na solarni sistem in plinski kotel. Ker je pri plinskem kotlu na zanki za ogrevanje boljerja nekaj šlo narobe, pa zaradi menjave pači čez par mesecev popravilo ni smiselno, bi želel do takrat vodo ogrevati z elektriko. Seveda ima bojler vgrajen tudi grelec, ki pa še nikoli ni bil priklopljen niti ni nikamor povezan (tremostat, ...).

Jasno mi je, da potrebujem kapilarni termostat narejen za tokove do 16A, videl pa sem sicer pri električnih grelnikih, da imajo tudi tremično zaščito (nek element v votli cevki v kateri je tudi sonda termostata).

Če mi lahko kdo pojasni, kaj bi bil ta element, kje da kupiti in kako povezati grelec (malo me bega "trimer" ter kontakta 1 in 2). Kje bi dobil "konektorje" za grelec?

Hvala in lep pozdrav.

Gašper

grelec.jpg
 Opis:
Takole izgleda grelec.
 Velikost datoteke:  173.18 KB
 Pogledana:  0 krat

grelec.jpg

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.21
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 13, 2010 4:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To na sliki ni grelec, to je invarski termostat !

Ti termostati "slovijo" po ogromni histerezi.

Splača se ti ga menjati za kapilarnega, zraven pa v merilni žep porineš še sondo varnostnega termostata ali termično varovalko.

Vse vežeš zaporedno z grelcem na katerega priklopiš še signalno tlivko in to je v grobem vse. Faza gre čez oba termostata, nula direktno na grelec in seveda ne pozabiti na ozemljitev.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 13, 2010 4:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, Azrael.

Sem šel še enkrat pogledat in ugotovil, da se da ta termostat iz grelca dol potegnit.
Sedaj me zanima, ker je zraven grelca še en žep, ali gre v tega merilna sonda od termostata in termične varovalke ali v zgornjega, kjer je že sonda od termometra?
Glede termične varovalke, to verjetno dobim v Bau*** ali Merk***, ali je en sam tip za vse?

Hvala in lep pozdrav.

Gašper

grelec_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  324.66 KB
 Pogledana:  1 krat

grelec_1.jpg

grelec_2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  360.27 KB

grelec_2.jpg

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 13, 2010 5:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uff, prsti hitrejši od misli.

Pozabil sem povedat, da je ta termostat nataknjen na grelec in je v tem primeru priklop napajanja na 1 in 2. Če te velika histereza ne moti, lahko tako tudi ostane. Drugače pa namesto njega montiraj kapilarnega in neko vrsto termične zaščite (ali zaščitni termostat ali termično varovalko).

Pripenjam dve sliki za lažjo orientacijo kako ta "žvau" od termostata pravzaprav izgleda. Ta na spodnjih slikah je precej zdelan, saj je boljer spustil.

Termostat1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  80.65 KB

Termostat1.jpg

termostat2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  91.1 KB
 Pogledana:  2 krat

termostat2.jpg

Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 13, 2010 5:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ehh, sedaj sem predolgo časa pisal popravek...

Verjetno bi varovalko dobil tudi v servisih, oz. tam kjer prodajajo rezervne dele za belo tehniko. Varovalka je enaka za vse vrste bojlerjev, enako tuudi zaščitni termostat.

Kapilara termostata in termična varovalka gresta v isti žep, kot je že sedaj pri tem termostatu.
Nazaj na vrh
maresen
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Feb 2010 16:38
Aktiv.: 0.09
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 15, 2010 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če še ni prepozno, dobil ga boš v Elektronabavi v Črnučah
lp

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni