www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Usmernik

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
puso
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Dec 2009 22:32
Aktiv.: 0.08
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2010 10:54 pm    Naslov sporočila: icon_question Usmernik Odgovori s citatom

Zdravo!

Želel sem izdelati stabiliziran usmernik 0V - 30V in nastavljivo do 3A tokovno omejitvijo.

Po dolgem iskanju po internetu, in neuspehu, sem se odločil, da izdelam svoje vezje usmernika. Usmernik sem sestavil iz referenčnega vezja, napetostnega regulatorja, tokovnega regulatorja in izhodne stopnje. Vezje sem zvezal tudi v praksi, in dobil odlične rezultate. Za merjenje toka in tokovno omejitev, sem uporabil upor 0.1 Omega. Vezje deluje odlično, vendar pa se pri polni obremenitvi 3A pojavi na izhodu 300mV padca napetosti, kar je povsem normalno, ker je takšen padec napetosti na uporu. Vendar pa sem želel zadevo odstraniti. To sem naredil tako, da sem vezal referenčno vezje in povratno vezavo napetostnega regulatorja prek upora na maso, in ne direktno. S tem sem dobil offset učinek, in napetost na izhodu se avtomatsko prilagaja padcu napetosti, in ostaja ista. Vendar pa pri tem teče skozi upor konstanten tok. To seveda vpliva na tokovno omejitev, vendar pa se tudi to da popraviti, z malo spremenjenimi upori pri tokovni omejitvi. Vendar pa je težavica v tem, da bi rad s tem uporom tudi meril tok v vezju. Vendar pa teče skoz njega konstanten tok. Za rešitev obstajata dve možnosti, in za njih potrebujem pomoč:

1. Narediti moram vezje, tipalo, ki zaznava padec napetosti na uporu (0V - 300mV), in krmili vezje s tranzistorjem, preko katerega teče tok iz referenčnega vezja in povratne vezave napetostnega regulatorja. Tako da ustvarja offset učinek za ta del vezja, vendar pa to ne vpliva na upor 0.1 Omega.

2. Da vežem preko upora na maso, in teče tok preko upora. Tokovno omejitev priredim, da odstanim neželjen tok. Vendar pa moram izdelati napetostni ojačevalnik z offset funkcijo, ki ga priklopim na upor 0.1 Omega. Z njim ojačam padec napetosti na uporu, in ga priredim za A-meter. Izničim pa tudi padec napetosti, zaradi toka iz referenčnega vezja, preko upora. Tako mi A-meter ne bo prikazal toka, ki teče iz tega dela vezja, ampak samo tok, ki teče čez breme priključeno na izhod usmernika.

To sta dve rešitvi. Katera koli od njih je zelo zaželjena. In za pomoč se naprej zahvaljujem.

Bo pa usmernik, ko bo do konca izdelan, objavljen tudi na forumu. Smile

LP puso

bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 4:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj prilepi ta del vezja, kjer "meriš" tok, da ti bi lažje pomagali.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 8:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

natančno enake probleme sem imel jaz in poskusil kar nekaj variant... Nisi povedal, s čim meriš tok...če imaš LCD panel ali podobno s svojim napajanjem, potem daj ta upor v pozitivno vejo takoj za izhodom močnostnega tranzistorja. Tako ne bo padca porabe vezja. Če rabiš meriti proti masi, si naredi vezje z operacijskim, kakršnega je naredil darko v temo "napajalnik nr.5". To vezje meri tok v negativni veji. Če to meriš s procesorjem, se itak da porabo vezaj uničiti, drugače je pa ena varianta da ima krmilno vezje svoj napajalnik - vzameš mali trafo, graetz in s tem napajaš vezje. tako bo tok krmilja tekek v maso tega trafota in ne preko upora v glavni trafo.

AJA...sicer ne vem, kje si iskal ampak tega je na netu kar nekaj - če nič drugega jih je nekaj na tem forumu, pa na electronics-lab.com....uffff d'oh!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
puso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se pravi je prva slika vezje, ki ga potrebujem. Za merilnik toka, da odstranim tok, ki teče zaradi referenčnega vezja in regulatorja??

neimenovana.JPG
 Opis:
Vezje tokovne omejitve
 Velikost datoteke:  19.27 KB
 Pogledana:  4025 krat

neimenovana.JPG

neimenovana.JPG
 Opis:
Vezje za merilnik toka (Iz revije)
 Velikost datoteke:  13.05 KB
 Pogledana:  4027 krat

neimenovana.JPG

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

z vezjem z druge slike boš lahko odstranil tudi referenčni tok. S P4 nastaviš nulo, ko nimaš bremena na izhodu usmernika, z drugim pa ojačanje, kar pomeni izhodno napetost operacijskega ob polnem toku (torej 3A). Drugega ne rabiš.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
puso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 07, 2010 2:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

oooo... hvala lepa Very Happy Točno to sem iskal. Smile
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni