 |
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
glavca Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19 Prispevkov: 138 Aktiv.: 0.68
|
Objavljeno: Pet Feb 19, 2010 8:54 am Naslov sporočila: Co2 senzor |
|
|
Živjo
Mi lahko predlagate kakšen cenovno sprejemljiv co2 senzor ?
l.p. Jože
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19 Prispevkov: 138 Aktiv.: 0.68
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član


Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pon Feb 22, 2010 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa tlačni senzor?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19 Prispevkov: 138 Aktiv.: 0.68
|
Objavljeno: Pon Feb 22, 2010 9:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Hm, mogoče bi tui šlo, samo ne vem kako bi kaj leseni sod špilal na nadtlak, da nebi spraznui celo jeklenko v kakem dnevu....
pa tud koncentracija takrat verjetno ni več zdrava za debate ob sodu
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Feb 22, 2010 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pretoči v rostfraj "sempre pieno" sode, pa bo rešen problem.
Vino itak ni dobro imeti preveč časa - v verjetno hrastovih - sodih, ker se preveč navzamejo okusa.
Sem si zaslužil predstavitev
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član


Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Feb 22, 2010 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
V kovinskih sodih pa boš moral vrhni pokrov zaliti z parafinskim oljem, ki ga uporabljajo vinarji v ta namen. Kovinski sod ima kar nekaj prednosti pred lesenim, saj jih je lažje vzdrževat (pranje in tako naprej) je pa res, da mora vino dozoret v hrastovih sodih. Pri nas naredimo to tako, da mošt najprej pretočimo v lesene sode, da vre in ko je postopek vretja končan (sv. martin ) se vino nato pretoči v kovinske sode, saj je tudi lažje rokovanje z vinom, ker ni treba biti v skrbeh, da bi do vina prišlo preveč zraka in bi se zato pokvarilo.
l.p.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član


Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.48 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Pon Feb 22, 2010 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz naredim enako; vino dozori v lesenem sodu, nato pa roma v kovinsko cisterno. Žal pa imam le 250l ("brajde")...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član


Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Feb 22, 2010 11:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Heh no pri nas se števec litrov ustavi tam okoli 4000 rdečega in okoli 1500 belega
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član


Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.92 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
Objavljeno: Tor Feb 23, 2010 1:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor jaz vem naj bi se dušik črpalo nad vino, da ne oksidira, in ne ogljikov dioksid.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19 Prispevkov: 138 Aktiv.: 0.68
|
Objavljeno: Tor Feb 23, 2010 8:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Po moje je lažje najti senzor za CO2 kot N, načeloma pa je oboje inertno pri tej temperaturi. Tudi pri pivu se uporablja CO2 za zaščito pred oksidacijo... Če pa kdo ve za slednjega, sem še bolj zainteresiran....
Življenje bi bilo preenostavno če bi bilo enostavno....
Letos sprobal zorenje v sodu in cisterni. Frankinja in žametovka, mešani, isti mošt, sta v sodu kot noč pa dan tistem ki je v cisterni. V cisterni je dobesedno prazen okus, tudi zbistri se kasneje, barva je vsaj 10% bolj temna... Količina s katero se igram je 900l izključno za svoje potrebe (dolenci, [cenzurirano] ga ) ...
Sicer pa je sestra dohtarca, pa je rekla da je 3 l tekočine na dan priporočljivo
Priznajmo pa, da je v "kevdru" čisto drugač natočit deci sebi in kolegu iz soda kot iz cisterne. Sploh ker držim konstantno temperaturo 14C in sedaj sem si uštimal še vlaženje z elektromagnetnim ventilo in 3. šobam.. Problem je, ko sod načneš, se znotraj pojavi zrak... Tega pa bi rad odstranil...
Kar se tiče vzdrževanja soda je tako, da ko enkrat imaš sod "uštiman" je prava malenkost, navadno samo spereš z kerharjem in je čist. Ko pa se sprazne, naliješ vodo z žveplovo raztopino, nakar preden sod filaš teden prej spustiš to raztopino in naliješ čisto vodo...
Lep pozdrav Jože
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član


Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Tor Feb 23, 2010 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ampak tisto, kar pa s stropa visi mora pa tudi fajn dišat
_________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član


Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.92 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
Objavljeno: Tor Feb 23, 2010 3:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
glavca: Na Discoveryju je bila enkrat ena oddaja o eni vinoteki, v kateri lahko poizkušaš vina. Denar si naložiš na RFID kartico in potem s kozarcem hodiš okrog in za par dolarjev ti naprava pljune za pol deci nekega določenega vina za pokušino. In baje da imajo steklenice odprte tudi po cel mesec, saj ko se prazni steklenica, vino nadomeščajo z dušikom, da ne oksidira. Roko bi dal v ogenj, da je bil N2 in ne CO2.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Tor Feb 23, 2010 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vežeš kisik iz zraka preden gre le ta v sod ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član


Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 23, 2010 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer se na enološke zadeve ne spoznam kaj dosti, pa vendar. Kolikor mi je znano, je CO2 težji od zraka, torej se v mirnem ozračju soda ali cisterne itak "vsede" na dno, nad vino. Teoretično ti CO2 po točenju vina iz soda, oz. cisterne, ne bi bilo treba "dolivati".
Tiste suhomesnate proizvode, pa bi bilo potrebno čimprej "komisijsko uničiti", saj se je na njih že začela nabirati plesen. Bojim se, da se bodo kmalu pokvarili, potem pa jih boš moral vreči stran!
lp
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19 Prispevkov: 138 Aktiv.: 0.68
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 8:38 am Naslov sporočila: |
|
|
He he, nič bat... Sestrojeb*** bo pripeljal sušit še 10x toliko, tako da materiala bo dovolj.... tudi za komisijsko uničenje
Torej, potemtakem bi CO2 moral bitu urede a na ? Res da je moja kemija slaba, samo kolikor vem je CO2 če zaseden z kisiki in bi v tem primeru ščitil a ne... no vsaj na pivu je tako, sklepam da na vinu nebi bilo niš slabše....
Torej ni nobenga pametnega senzorja za CO2 ali N ? Ali vsaj Kisika ? Konec koncov bi tudi obratno lahko delal... Filal dokler ga ne zmanjka...
Imam tudi dve flaše argona, ki bi zagotovo služil namenu, vendar se mi zdi 100€ za filanje flaše preveč... pa tud senzor ne vem če obstaja kak pameten za argon...
l.p. Jože
Dejmo čiprej rešt zadevo da ne bo vino do komisijskega uničenja že v K-**cu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|