www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Co2 senzor
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
glavca
Član
Član



Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19
Prispevkov: 138
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 8:54 am    Naslov sporočila:  Co2 senzor Odgovori s citatom

Živjo

Mi lahko predlagate kakšen cenovno sprejemljiv co2 senzor ?

l.p. Jože
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
glavca
Član
Član



Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19
Prispevkov: 138
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2010 8:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabim ga za odpiranje ventila CO2 - ja za sod, ki je v kleti Smile Ko se del vina izprazni, bi moral CO2 dofilat manjkajočo količino. Najlažje bi bilo pomoje z meritvijo koncentracije.

Razlog ? Ko enkrat načneš sod, se z praznjenjem soda nabira nad njim zrak (kisik), ki ni ravno prijatelj vina. Problem se navadno rešuje tako, da se pretoči v cisterno, vendar to ni to Smile

Če imate kako idejo bom rad povabil vsakega na predstavitev delovanja Smile

Flašo s CO2 -jem in reducirni in EM ventil ventil že imam...

l.p. Jože



klet.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  77.54 KB
 Pogledana:  22 krat

klet.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek4
Član
Član



Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Prispevkov: 2952
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2010 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa tlačni senzor?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
glavca
Član
Član



Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19
Prispevkov: 138
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2010 9:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, mogoče bi tui šlo, samo ne vem kako bi kaj leseni sod špilal na nadtlak, da nebi spraznui celo jeklenko v kakem dnevu....

pa tud koncentracija takrat verjetno ni več zdrava za debate ob sodu Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 4769
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2010 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pretoči v rostfraj "sempre pieno" sode, pa bo rešen problem.
Vino itak ni dobro imeti preveč časa - v verjetno hrastovih - sodih, ker se preveč navzamejo okusa.
Sem si zaslužil predstavitev Cool

_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član



Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Prispevkov: 1029
Aktiv.: 5.00
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2010 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V kovinskih sodih pa boš moral vrhni pokrov zaliti z parafinskim oljem, ki ga uporabljajo vinarji v ta namen. Kovinski sod ima kar nekaj prednosti pred lesenim, saj jih je lažje vzdrževat (pranje in tako naprej) je pa res, da mora vino dozoret v hrastovih sodih. Pri nas naredimo to tako, da mošt najprej pretočimo v lesene sode, da vre in ko je postopek vretja končan (sv. martin Razz ) se vino nato pretoči v kovinske sode, saj je tudi lažje rokovanje z vinom, ker ni treba biti v skrbeh, da bi do vina prišlo preveč zraka in bi se zato pokvarilo.
l.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
xsyt
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19
Prispevkov: 1346
Aktiv.: 6.48
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2010 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz naredim enako; vino dozori v lesenem sodu, nato pa roma v kovinsko cisterno. Žal pa imam le 250l ("brajde")... Mr. Green
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član



Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Prispevkov: 1029
Aktiv.: 5.00
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2010 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Heh no pri nas se števec litrov ustavi tam okoli 4000 rdečega in okoli 1500 belega Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
David2204
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Prispevkov: 997
Aktiv.: 4.92
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2010 1:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor jaz vem naj bi se dušik črpalo nad vino, da ne oksidira, in ne ogljikov dioksid. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
glavca
Član
Član



Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19
Prispevkov: 138
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2010 8:51 am    Naslov sporočila: icon_mocker  Odgovori s citatom

Po moje je lažje najti senzor za CO2 kot N, načeloma pa je oboje inertno pri tej temperaturi. Tudi pri pivu se uporablja CO2 za zaščito pred oksidacijo... Če pa kdo ve za slednjega, sem še bolj zainteresiran....

Življenje bi bilo preenostavno če bi bilo enostavno....

Letos sprobal zorenje v sodu in cisterni. Frankinja in žametovka, mešani, isti mošt, sta v sodu kot noč pa dan tistem ki je v cisterni. V cisterni je dobesedno prazen okus, tudi zbistri se kasneje, barva je vsaj 10% bolj temna... Količina s katero se igram je 900l izključno za svoje potrebe (dolenci, [cenzurirano] ga Smile ) ...
Sicer pa je sestra dohtarca, pa je rekla da je 3 l tekočine na dan priporočljivo Smile Smile

Priznajmo pa, da je v "kevdru" čisto drugač natočit deci sebi in kolegu iz soda kot iz cisterne. Sploh ker držim konstantno temperaturo 14C in sedaj sem si uštimal še vlaženje z elektromagnetnim ventilo in 3. šobam.. Problem je, ko sod načneš, se znotraj pojavi zrak... Tega pa bi rad odstranil...

Kar se tiče vzdrževanja soda je tako, da ko enkrat imaš sod "uštiman" je prava malenkost, navadno samo spereš z kerharjem in je čist. Ko pa se sprazne, naliješ vodo z žveplovo raztopino, nakar preden sod filaš teden prej spustiš to raztopino in naliješ čisto vodo...

Lep pozdrav Jože
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bolha95
Član
Član



Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33
Prispevkov: 296
Aktiv.: 1.39
Kraj: Križe / Tržič

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2010 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

offtopic Ampak tisto, kar pa s stropa visi mora pa tudi fajn dišat Smile
_________________
LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
David2204
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Prispevkov: 997
Aktiv.: 4.92
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2010 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

glavca: Na Discoveryju je bila enkrat ena oddaja o eni vinoteki, v kateri lahko poizkušaš vina. Denar si naložiš na RFID kartico in potem s kozarcem hodiš okrog in za par dolarjev ti naprava pljune za pol deci nekega določenega vina za pokušino. In baje da imajo steklenice odprte tudi po cel mesec, saj ko se prazni steklenica, vino nadomeščajo z dušikom, da ne oksidira. Roko bi dal v ogenj, da je bil N2 in ne CO2.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član



Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Prispevkov: 4969
Aktiv.: 23.99

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2010 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vežeš kisik iz zraka preden gre le ta v sod ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član



Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Prispevkov: 4082
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2010 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer se na enološke zadeve ne spoznam kaj dosti, pa vendar. Kolikor mi je znano, je CO2 težji od zraka, torej se v mirnem ozračju soda ali cisterne itak "vsede" na dno, nad vino. Teoretično ti CO2 po točenju vina iz soda, oz. cisterne, ne bi bilo treba "dolivati".

Tiste suhomesnate proizvode, pa bi bilo potrebno čimprej "komisijsko uničiti", saj se je na njih že začela nabirati plesen. Bojim se, da se bodo kmalu pokvarili, potem pa jih boš moral vreči stran! Cool

lp

_________________
Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
glavca
Član
Član



Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19
Prispevkov: 138
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 8:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

He he, nič bat... Sestrojeb*** bo pripeljal sušit še 10x toliko, tako da materiala bo dovolj.... tudi za komisijsko uničenje Smile

Torej, potemtakem bi CO2 moral bitu urede a na ? Res da je moja kemija slaba, samo kolikor vem je CO2 če zaseden z kisiki in bi v tem primeru ščitil a ne... no vsaj na pivu je tako, sklepam da na vinu nebi bilo niš slabše....

Torej ni nobenga pametnega senzorja za CO2 ali N ? Ali vsaj Kisika ? Konec koncov bi tudi obratno lahko delal... Filal dokler ga ne zmanjka... Smile

Imam tudi dve flaše argona, ki bi zagotovo služil namenu, vendar se mi zdi 100€ za filanje flaše preveč... pa tud senzor ne vem če obstaja kak pameten za argon...

l.p. Jože

Dejmo čiprej rešt zadevo da ne bo vino do komisijskega uničenja že v K-**cu. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group