www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Atmega16 in LCD - Čudni znaki
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 2:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pojdi korak za korakom.

Najprej napiši samo program, ki ti vsebuje inicializacijo in izpis na display. Ko to dobiš, dodajaj interrupte itd.
Lahko ti pogosti timer interrupti porušijo dejansko hitrost izvajanja kode (če se vsako milisekundo izvede časovni interrupt) in padeš izven "dovoljenega" območja.

LP, Grega
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LukaK
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Okt 2009 11:51
Aktiv.: 0.09
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, poiskušam vse od začetka. Ali ima razporeditev podatkovnih in ostalih "lcd" pinov kakšno vlogo, ali je vse rešeno z konfiguracijo?Npr:pini niso razvrščeni po vrsti kot so priključni na lcd-ju?
Koda:
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Pind.2 , Db5 = Pind.5 , Db6 = Pind.1 , Db7 = Pind.0 , E = Pind.3 , Rs = Pind.4

Ali bi bil lahko npr. Db5 tudi na portu Pc.5? Ali se je potrebno držati enega porta? Bral sem tudi že v helpu bascoma knjižnjico lcd4.lib in pa lcd4busy.lib-zaenkrat se tega še ogibam.

ticla
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Dec 2007 22:52
Aktiv.: 2.06
Kraj: Župečja vas

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LukaK je napisal/a:

Koda:
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Pind.2 , Db5 = Pind.5 , Db6 = Pind.1 , Db7 = Pind.0 , E = Pind.3 , Rs = Pind.4

Namesto Pind daj Portd
Tako vsaj piše v help od Bascoma

Koda:
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.2 , Db5 = Portd.5 , Db6 = Portd.1 , Db7 = Portd.0 , E = Portd.3 , Rs = Portd.4
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LukaK je napisal/a:
Ja, poiskušam vse od začetka. Ali ima razporeditev podatkovnih in ostalih "lcd" pinov kakšno vlogo, ali je vse rešeno z konfiguracijo?Npr:pini niso razvrščeni po vrsti kot so priključni na lcd-ju?
Koda:

Ali bi bil lahko npr. Db5 tudi na portu Pc.5? Ali se je potrebno držati enega porta? Bral sem tudi že v helpu bascoma knjižnjico lcd4.lib in pa lcd4busy.lib-zaenkrat se tega še ogibam.

Daj namesto PIND.X, PORTD.X. PIND.x je za vhode namenjen, PORTD pa za izhode.(register).

dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 3:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TICLA me je za sekundo prehitel Wink
LukaK
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja to sem spremenil, pa ne pomaga-sicer je tudi z ukazom pinx.x delovalo na attin2323. Sedaj sem vse prespajkal tako, da sem povezal simetrično na portd, in celotna koda izgeda takole(na dober predlog mucka sem šel od začetka)-in res upal da bom dobil saj nekaj drugega kot črno vrstico na zaslon:
Koda:
$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 4000000
$baud = 9600

Wait 3

Config Portd = Output
Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db7 = Portd.7 , Db6 = Portd.6 , Db5 = Portd.5 , Db4 = Portd.4 , E = Portd.2 , Rs = Portd.0
Initlcd

Do
Cls
Lcd "zmaga"

Wait 1

Cls
Lcd "se enkrat"

Wait 1

Loop

Zavedam se, da je ta zloglasna vrstica verjetno posledica neustrezne komunikacije. Vprašanje-ali na tiskanino vežem tudi pullup upore na vse linije razen napajalne in zemje? Ali pa pulldown upore? Tiskanino sem namreč izvedel brez teh uporov-misilim da je to napaka? Hvala!

mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, pull up uporov na linijah proti LCDju ne rabiš.
Še eno "butasto" vprašanje - pin 5 na LCDju (RW) imaš vezan na maso?

LP, Grega
Nazaj na vrh
LukaK
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, RW (5 pin na LCD) imam vezan na maso. Na nekih shemah sem opazil, da so dajali na RS pin pull up upor-Grega pravi, da to ni potrebno-ali pač? Tega še nisem poiskusil, bom pa saj nima kaj škoditi, deluje pa zaenkrat še ne Smile . Še zmeraj mislim, da mi nekaj "škripa " v komunikaciji med krmilnikom in zaslonom.
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se mi zdi čudno: še nikoli (!) nisem imel problemov, pa sem že kar precej takšnih aplikacij naredil, tudi ko je bil display na relativno dolgem flat kablu.

Ali lahko poslikaš tiskanino z obeh strani? Pine si verjetno že premeril? A na protoboardu ali razvojni plošči ti izpis dela - da ni kaj narobe z displayem ...

LP, Grega
Nazaj na vrh
LukaK
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 27, 2010 11:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, pine sem premeril že velikokrat, ampak res velikokrat. Tukaj prilagam shemo "bodočega" vezja(priponka), fotke bom hitro priložil. Na shemi manjkajo blokirni kondenzatorji na krmilniku in pa na napajanju zaslona, kondenzatorje sem prispajkal naknadno. Dodal sem tudi pull-up upore na RS in EN, pa ni nič bolje. Sedaj sem v programu pine spremenil tako, da sem namesto portb.x pisal portd.x, flat kabel sem pa iz konektorja prespajkal kar direktno na podnožje krmilnika-da bi izločil kakršnekoli motnje. Kot rečeno, slike bom priložil kaj hitro. Na razvojni plošči zadeva deluje normalo. Torej kaj ima razvojna plošča pa jaz nimam na tiskanini? Premišljujem v smeri, da imam jaz vse izhode krmilnika, ki jih ne uporabljam v "luftu" , minipin pa je konštruiran tako, da so vsi pini priključen prek uporov na potencial. V obeh primerih pa uporabljam notranji 8MHz oscilator, ki je v čipu.

Upam ,da ga nisem kje preveč polomil pri načrtovanju sheme
Hvala za Vaš dosedanji čas.

Spodnja stan vezja-flat kabel direktno prispajkan na podnožje, vezje napajam iz zunanjega stabiliziranega napajalnika, dva pull-up upora na RS in EN. Vezje rajši glejte iz sheme ali filma.

nap_shema.png
 Opis:
Shema "stroja" :)
 Velikost datoteke:  28 KB
 Pogledana:  28 krat

nap_shema.png

IMGP9009.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  514.71 KB
 Pogledana:  11 krat

IMGP9009.JPG

IMGP9010.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  518.33 KB
 Pogledana:  11 krat

IMGP9010.JPG

film_polnil.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  27.75 KB
 Pogledana:  5 krat

film_polnil.png

tozir
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10
Aktiv.: 0.89
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 28, 2010 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni stvar dela! Dodal 100n ter 10u pri LCDju, sedaj pa dela kakor more.
LukaK
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 28, 2010 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

100n in 10u med maso in napajanje vzporedno ali kako? Ali med katere pine na LCD-ju (ne morem razbrat)? Hvala!
dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 28, 2010 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LukaK je napisal/a:
100n in 10u med maso in napajanje vzporedno ali kako? Ali med katere pine na LCD-ju (ne morem razbrat)? Hvala!

5V-kondezator-masa. To je nuja pri vseh uC aplikacijah, še posebaj pri kakšnih CMOS vezij.

LukaK
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 28, 2010 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne zaleže, to sem sicer že imel izvedeno, zdaj sem dal drug kondenzator 10uF pa ni nič bolje. Jutri bom poiskusil prevezati Attiny2313 na tiskanino, na katero je prispajkan zaslon. Če bo delal je napaka v mega8 če ne je na tiskanini. Program ki je v mega8 in naj bi vsaj nekaj zapisal na zaslon je tale:
Koda:

$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 4000000
$baud = 9600

Wait 3

Config Lcdmode = Port                                       'the report will show the settings
Config Lcdbus = 4                                           '4 bit mode
Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db7 = Portd.7 , Db6 = Portd.6 , Db5 = Portd.5 , Db4 = Portd.4 , E = Portd.3 , Rs = Portd.1
Initlcd

Do
Cls
Lcd "zmaga"

Wait 1

Cls
Lcd "se enkrat"

Wait 1

Loop

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 01, 2010 7:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je zgornja vrstica temna, ni izvedena inicializacija. Ob izvedeni inicializaciji mislim da je malce svetlejša (preden pobrišeš ekran). Če imaš osciloskop, preveri če ti izhodni pulzi uCja kaj delajo. Potem ponovno preveri, če gre pravi pin uCja na pravi pin LCDja. In da nimaš kje med njimi stika.

Eden od možnih vzrokov je tudi napačna nastavitev ure. Če imaš v prevajalniku drugače nastavljeno uro kot jo imaš v resnici -> ne bo delalo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni