www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

regulacija kotla
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ervinja
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Jan 2005 14:32
Aktiv.: 1.95
Kraj: Šentjur

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 01, 2005 5:46 pm    Naslov sporočila:  regulacija kotla Odgovori s citatom

imakdo kašen načrt za kotlovno regulacijo z termoatatom
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 01, 2005 6:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred kratkim se je na forumu o tem precej pisalo ... uporabi iskanje (Energetika). Razz
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ervinja
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 01, 2005 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz bi rabo načrt za izdelavo nekaj podobnega- poglej
http://www.first.si/strani/index-nav-slo.htm- ROTOTERM MR-TR "plus"
Nazaj na vrh
osmica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16
Aktiv.: 1.59
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 01, 2005 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolega dela pri Firštu med pogovori mi je povedal o delovanju nekaj skopih informacij. On okrog programa v AT89c2051 ne ve kaj dosti delovanje je pa tako na silo izvlečeno ;
zunanjo tipalo meri temparaturo na podlagi te in izbrane strmine (po moje izgub objekta)določa temparaturo vode katera ogreva stanovanje..
če stanovanje ni ogreto na temparaturo katero bi naj bilo minimalno se preko sobne enote vklopi polna moč mešalni ventil odpret
bojler pa enostavno nastavi se temparatura in histereza vklopa
Tako nekako sem ga razumel, da dela. Okrog tega nerad govori pogodba... Mogoče je komu ideja za kakšen projekt
Nazaj na vrh
ervinja
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 03, 2005 8:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ali res nima nihče kakšne ideje jaz iščem povsod pa nič podobnega ne najdem
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 03, 2005 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To področje je precej široko in obstaja veliko varijant, ki se največkrat naredijo za specifičen objekt. Sam sem si tako regulacijo naredil z krmilnikom Simatic S5-95 in program prilagodil po posamičnih nadstropjih in prostorih. Tudi če ti pošljem vso dokumentacijo in program ti ne bo pomagalo nič, ker si takšnega hardwera gotovo ne boš kupoval samo za ta namen.

Od izdelovalcev serijskih - univerzalnih regulacij pa tudi ne moreš pričakovat načrtov in programov. Zastonj ti gotovo ne bodo izdajali svojih poslovnih skrivnosti in podatkov v katere so vložili precej dela, časa in denarja za lastno proizvodnjo.

Verjetno boš moral zadevo kar sam zastavit in si izdelat okviren načrt celote. Za specifična vprašanja okrog senzorjev, programa, ipd. pa boš gotovo dobil pomoč tudi na tem forumu.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 03, 2005 1:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej na SELTRON-ovo stran, v pdf-ih imaš veliko načrtov, kako bi naj stvar izgledala, kje vse se uporabljajo senzorji, kot pa je že Iztok zapisal notranjih načrtov samih naprav pa verjetno nihče ne objavlja javno. Boš moral uporabiti malo možgane in logiko.
ervinja
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 03, 2005 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala za odgovore imam pa še eno vprašanje ali je možno tz AT89C2051 naredit termostat z tremi senzorji da bo meril zunaj v kotlu in bojler
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 03, 2005 9:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ervinja je napisal/a:
hvala za odgovore imam pa še eno vprašanje ali je možno tz AT89C2051 naredit termostat z tremi senzorji da bo meril zunaj v kotlu in bojler
Možno Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ervinja
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 03, 2005 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ali mi je za začetek kdo malo pomagat ker brskam po netu pani nič podobnega z enim senzorjem jih je dovolj
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 03, 2005 10:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tule je opisana varianta z dvema senzorjema, dodaj še enega ali dva, ...

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ervinja
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 04, 2005 8:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki daj mi še zraven te sheme povej kako da dodam relay za vklop seveda ti ni potrebno zastonj sem pripravljen plačat
Nazaj na vrh
ervinja
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 06, 2005 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vidim da ni odgovora bom pa še nekaj vprašal ,mogoče dobom odgovor
kako naj naredim da bi imel kontrolo od mešalnega ventila kdaj je zaprt in kdaj je odprt z led dodami načrt za termostat sem najdo tu ali je dober

http://www2.arnes.si/~zslejk/Download/tempLM35.pdf
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.19
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 06, 2005 3:57 pm    Naslov sporočila:  Kako ugotoviti, da je mešalni ventil v končnem položaju? Odgovori s citatom

Kako ugotoviti, da je mešalni ventil v končnem položaju?
Tudi sam sem že razmišljal o regulaciji mešalnega ventila, a nisem nič realiziral.
No, na temo, kako zaustaviti pogon motorja mešalnega ventila, sem prišel na idejo, da se lahko ugotovi končni položaj mešalnega ventila z merjenjem temperatur:
Če je temperatura vode iz kotla v mešalni ventil enaka temperaturi vode iz mešalnega ventila v radiatorje, pomeni, da je mešalni ventil do kraja odprt in nima smisla ga še bolj odpirati.

Če je temperatura povratne vode iz radiatorjev v mešalni ventil enaka temperaturi vode iz mešalnega ventila, tedaj je mešalni ventil do kraja zaprt, ....

Seveda je potrebno imeti v ta namen tri temperaturne senzorje na mešalnem ventilu, a nobenih končnih stikal ni več potrebno.

Pa še en kaveljc lahko spodnese to razmišljanje: To velja le, če je ventil res 100% krmili mešanje. Izkušnja mi pravi, da mešalni ventil, čeprav je v položaju 'popolnoma hladno', še spušča nekaj tople vode iz kotla v obtok.

Vilko

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
osmica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16
Aktiv.: 1.59
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 06, 2005 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako to misliš ventil je lahko odprt od napol odprt ali čisto odprt (0-100%): Če te zanimajo skrajni hodi (odprt zaprt) lahko kontroliraš končna stikala v ventilu. Vmestna stanja pa lahko s kakšnim potenciometru katerega bo treba vgraditi v pogon ali os (veliko iznajdlivosti bo treba) ali tako kot je napisal vilko.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni