|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Sob Nov 05, 2005 3:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
damo je napisal/a: |
Če ga ni, malo našpricaj z wd-jem in pretresi. lp, Damo |
Verjetno si vodovodar po poklicu, ker elektronik in električar nikoli ne bo napisal take neumnosti WD 40 na elektrokontakte .
V življenju najbolj preklinjam take kvazi mojstre, ki mi pridejo s takimi idejami, kontaktor v omari malo pošpriaj z wd 40 pa bo, ali pa volansko stikalo v avtomobilu malo pošpriaj z wd 40 pa bo.. itd. WD 40 je sicer super sprej ampak ne za elektriko, ker vsebuje preveč OLJA in potem se zgodi to, da v začetku sicer res deluje malo bolje kot prej, ampak ko izhlapi ostane samo olje, ki se pa na kontaktih zasmodi in ustvari zaščitno izolacijsko prevleko preko kontaktov, posledica- kontakti popolnoma zgorijo. Zato nikdar z WD-jem na kakršnekoli elektro kontakte. Uporabi kontakt sprej ali katerikoli drugi namenski sprej, ki ne vsebuje olja. Z vsem ostalim, kar si zapisal, se pa strinjam
_________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Genio Neznanec

Pridružen-a: Sob 20 Sep 2003 14:41 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.03 Kraj: Žapuže 105
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2005 12:09 am Naslov sporočila: |
|
|
In še res je tako.
_________________ Evgen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2005 2:10 am Naslov sporočila: |
|
|
robertos je napisal/a: |
V življenju najbolj preklinjam take kvazi mojstre, ki mi pridejo s takimi idejami, kontaktor v omari malo pošpriaj z wd 40 pa bo, ali pa volansko stikalo v avtomobilu malo pošpriaj z wd 40 pa bo.. itd. WD 40 je sicer super sprej ampak ne za elektriko, ker vsebuje preveč OLJA in potem se zgodi to, da v začetku sicer res deluje malo bolje kot prej, ampak ko izhlapi ostane samo olje, ki se pa na kontaktih zasmodi in ustvari zaščitno izolacijsko prevleko preko kontaktov, posledica- kontakti popolnoma zgorijo. Zato nikdar z WD-jem na kakršnekoli elektro kontakte. Uporabi kontakt sprej ali katerikoli drugi namenski sprej, ki ne vsebuje olja. Z vsem ostalim, kar si zapisal, se pa strinjam |
Podpis pod tole.
Malo offtopic ampak v premislek ljubiteljem WD40. Pred leti me je zaradi napake na kontaktorjih, ki jih je veselo šprical z WDjem, klical nek kmet izpod Krima. Kontaktorji so vključevali motorje, ki so preko posebne verige avtomatsko odkidavali gnoj iz hleva. Iz omarice na zidu se je olje dobesedno cedilo po zidu do tal ... WD pa je stal v kotu taiste omarice.
Ko sem zamenjal kontaktorje in bimetale ter očistil omarico sem mu dal tisti WD v roke in mu rekel naj ga odnese in NIKOLI VEČ ne uporablja v elektro omaricah in mu tudi razložil zakaj.
Kako me je ubogal sem lahko sklepal čez nekaj mesecev, ko me je obiskal policijski inšpektor s katerim sem moral oditi na pogorišče tega hleva, ker je kmet policiji povedal, da sem ravno jaz zadnji popravljal to omarico, ki je bila izvor požara kot so ugotovili požarni strokovnjaki.
Lahko si zamislite kako sem se počutil.
Po zaslišanju in podani uradni izjavi (in mojem opisu početja kmeta pred mojim delom, ki se je očitno nadaljevalo tudi po mojem odhodu) smo na kraju dogodka z inšpektorjem še enkrat pregledali zgorelo omarico in na mojo srečo na dnu omarice med pepelom našli dno - zgorel ostanek WD spreja, kar se je skladalo z mojo izjavo. Takoj sem lahko odšel domov in nikoli več me ni nihče klical ali spraševal okrog tega požara, čeprav je od takrat minilo že več kot 10 let.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2005 7:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Tema je zašla ob enem pa je zanimiva, zato sem jo razdelil.
Nekaj mojih izkušenj s "čudežnimi" sprejčki.
WD je mazivo zato moramo biti pazljivi za kak namen ga bomo uporabili, kajti z njim lahko povzročimo več škode kot koristi. WD NI primeren za pršenje po kontaktih, na splošno niti ne vidim kake posebne uporabnosti v elektro stroki. Uporaben je edino pri razstavljanju zapečenih ter zrjavelih delov, če prav jaz za to raje uporabljam Wurth-ov rost off plus. Pozor tudi pri rabi WD-ja v bližini ležjev ter raznih sklopov mazanih z mastjo. WD namreč mast topi- mast bo iztekla sklop bo ostal suh .
"Kontakt" ter razni čistilni spreji: Tudi ti niso namenjeni za pršenje direkt po kablih, v kontaktnroje itd. Sploh lahko povzročijo težave, če zaidejo na neprevodne dele. Primer...
Osebno kak "kontakt" sprej uporabljam izjemoma, ko kaj razstavim ter še to le za čiščenje. (poprskam ter nato obrišem)
Osebno so mi všeč proizvodi firme Novatio. To pred vsem maziva. (mast v spreju ter silikon)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Tor Nov 08, 2005 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Osebno so mi všeč proizvodi firme Novatio. To pred vsem maziva. (mast v spreju ter silikon) |
Tudi sam uporabljam spreje Novatio, ( predvsem Silikonski sprej, ki ne pušča madežev ), čeprav so dragi "ko žefran". Kontaktorje in ostale elektro kontakte pa sam nikoli ne škropim s spreji. Kontakte rastavim in očistim z brusnim papirjem in to je to.
_________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Nov 08, 2005 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekateri prisegajo tudi na KONTAKT spray. Kljub temu ga ne priporočam za kakšne kontaktorje ali podobno, ker kljub vsemu vsebuje tudi nekakšno maščobo, čeprav na embalaži piše, da gre za akohol.
Čisti alkohol na papirju ne bi pustil temnih sledi ko izhlapi ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.48 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Nov 08, 2005 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, za resne stvari uporabljam Silkolene Contact Cleaner. Za en bogi relejček je pa wd kar u redu - verjetno Contact cleanerja nima vsak pri roki. Se pa strinjam, da WD ne sodi na kontaktorje.
In ne, nisem vodovodar. Če bi bil, bi svetoval naj s firnežem namaže, he he he
lp, Damo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70821.19
|
Objavljeno: Tor Nov 08, 2005 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2005 4:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
... Kontakte rastavim in očistim z brusnim papirjem in to je to. |
robertos,
Tudi brušenje z smirkovim papirjem ti zna kdaj delati sive lase. Sploh tam, kjer gre za kontakte, ki preklapljajo nizko napetost ter majhen tok. Smirkov papir namreč vsebuje kristale kremenčevega peska, ki niso prevodni. Pri brušenju kontakta prah zaide v porozen sintran material kontakta in ga je zelo težko očistiti. Zna se ti pa zgoditi, da bo "očiščen" kontakt po "čiščenju" delal še slabše. Tipičnih primerov, ki se jih spomnim je, ko je kdo poskusil očistit kontakt na vilicah kakega starejšega telefona, ki je hreščal. Če si kotakte potegnil s smirkovim papirjem običajno ni več deloval. Isti problem se je zgodil, ko smo še kot mulci čistili kontakte platin na mopedih. Običajno je po "čiščenju bilo še slabše - dokler platin nisi zamenjal ..a taktat nisem vedel kaj je bil vzrok.
Najboljše je kontakte obrusit s fino ključno pilico.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Jan 05, 2006 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kontakte rastavim in očistim z brusnim papirjem in to je to. |
Za čiščenje kontaktov je brusni papir povsem neprimeren. Še tako fin papir že pri nežnem drgnjenju odstrani ali poškoduje metalizacijo v taki meri, da pride na dan osnovni material, ki naj bi ga metalizacija ščitila. Prej ali slej bo stanje še slabše. Za čiščenje je primerna navadna radirka (srednje trda). Po radiranju je potrebno sledove gume očistiti (izopropilni alkohol).
Radirka deluje, to lahko vsak preizkusi na koščku oksidiranega pertinaksa. Pozor: pretiravanje pri radiranju lahko zradira preveč materiala. Potrebno je nekaj prakse in primerna radirka. Radirko je seveda potrebno odrezati/narezati na kose, ki so primerni za konkretni kontakt.
Od sprayev je za čiščenje kontaktov zelo primeren spray printer 66 (v osnovi namenjen čiščenju glav matričnih tiskalnikov) od Contact Chemie (IC, HTE, Conrad,..). Ta vsebuje topila, ki ne topijo plastike in barv, odstrani pa umanijo in ne pušča nobenih sledov. V praksi se mi zdi, printer 66 še najboljši kontakt spray. Odkril sem ga pa takrat, ko so mi ga IC-jevi [povsem cenzurirano] prodajalci prodali po pomoti.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Čet Jan 05, 2006 4:20 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pon Jul 28, 2014 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Tema je že stara in jo oživljam ... imam težave z osušenimi potenciometri.
Prosil bi za nasvete kaj uporabiti kot učinkovito mazivo za drsne kontakte potenciometrov po čiščenju oksidov s kontakt sprejem 61 ?
Opažam da v kontakt spreju 61 manjka ustrezno mazivo... drsnik potenciometra po čiščenju ne teče več gladko (gre bolj na grobo) kot da se nekaj zatika...
Hvala za koristne informacije.
Lp.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
42.77 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Pon Jul 28, 2014 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Profesor Einstein je napisal/a: |
... po čiščenju oksidov s kontakt sprejem 61 ?... |
Za čiščenje oksidov je kontakt 60
za čiščenje umazanije in masti je kontakt WL
Kontakt 61 je pa za zaščito in podmazovanje po čiščenju.
_________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Jul 28, 2014 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še ena zanimivost okrog čudežnega sprejčiča WD40.
Kolegu (ki je tudi član forma) je ob lanskih poplavah zalilo hišo. Med vsem ostalim je bila poplavnjena tudi starinska ura. Le to je pusušil in pošprical z WD-jem . Nato jo je nesel k urarju. Urar ("star maček" - sedaj je že v pokoju) mu je rekel, da v primeru da se mu zgodi še kaj podobnega naj celo uro kar potopi v vodu, nikakor pa je ne škropiti z WD-jem. WD je baje zelo težko očistiti. Imel je baje precej več dela kot v primeru da bi ura bila konzervirana v vodni kopeli.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Jul 28, 2014 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam za Studerjeve modulo mize Oszillin T6. Se zelo obnese. No ja, pa tudi potenciometer zamenjam, če ocenim, da je napaka tudi za Oszillin preveč.
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni