www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

predelava atx napajalnika
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
maj26
Član
Član

Pridružen-a: Tor 16 Mar 2010 15:29
Aktiv.: 0.17
Kraj: NM

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 3:56 pm    Naslov sporočila:  predelava atx napajalnika Odgovori s citatom

Sam sem predelal star atx napajalnik za polnenje pb accujev. Napetost preklopljiva iz 13,8 na 14,4 v, izklop tokovne omejitve, ohišje, regulacija ventilatorja..... Če bo koga zanimalo......povem in pokažem kaj več. Po nekaj testiranjih dela bolje kot jaz, čeprav sem ga vmes tudi "skuril". Sicer pa je bilo na podobne teme že veliko rečenega.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj enostavno ne prilepiš sem na forum? Seveda nas zanima, kako si naredil...
maj26
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj fotografij, čeprav niso najboljše.

PICT0014.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  25.8 KB
 Pogledana:  47 krat

PICT0014.JPG

PICT0015.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  31.09 KB
 Pogledana:  74 krat

PICT0015.JPG

PICT0016.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  38.22 KB
 Pogledana:  48 krat

PICT0016.JPG

PICT0018.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  27.15 KB
 Pogledana:  16 krat

PICT0018.JPG

PICT0019.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  28.6 KB
 Pogledana:  19 krat

PICT0019.JPG

Nazaj na vrh
maj26
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa še nekaj....

PICT0020.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  30.12 KB
 Pogledana:  16 krat

PICT0020.JPG

PICT0021.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  31.11 KB
 Pogledana:  11 krat

PICT0021.JPG

PICT0022.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  32.04 KB
 Pogledana:  13 krat

PICT0022.JPG

PICT0023.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  22.66 KB
 Pogledana:  21 krat

PICT0023.JPG

Nazaj na vrh
smotanc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 20:38
Aktiv.: 0.38
Kraj: Šentvid pri Stični

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče kakšna navodila kako si stvar naredil, kako prestavljas med 13.8 in 14.4V?Kako si izklopil tokovno omejitev, niso vsi napajalniki isti kot tvoji.Max tok??Bi se morda dalo nastavljati napetost od ?? do ??.

Podatki bi prav prisli tistim ki morda ne vedo.
Nazaj na vrh
maj26
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 5:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preklapljanje med 13.8 in 14.4V sem naredil tako, da sem na napajalniku prekinil povratno vezavo iz 5V, nato odstranil upor in ga nadomestil s 4 upori vezano zaporedno (10k,10k,1.2k in 1.2k). Te sem povezal kot povratno vezavo na izhod (12V). Ko so vezani zaporedno je izhodna napetost 14.4V, ko pa s stikalom sklenem enega 1.2k izhodna napetost pade na 13.8V. Vidno lepo na sliki (vsi štirje upori so zaviti s termo cevjo in povezani z izbirnim stikalom. To je narejeno na 1. nožici čipa KA 7500. Testiral z žarnico H4 dlje časa, napetost v obeh položajih je zelo stabilna. Pred tem sem odstranil tokovno zaščito in raje dodal počasno 6.2A varovalko na izhod, saj ni hotel »zalaufati« s hladno žarnico H4. Sedaj dela vedno brez problemov. Med tem sem zamenjal tudi dvojno diodo v 12V veji z močnejšo, na njej pa je PTC za regulacijo ventilatorja, da ne brni , ko je napajalnik hladen in zaradi prostora odstranil izhodne kondenzatorje v 5V veji. Mogoče bom naredil še kaj….bom videl. VSI KOMENTARJI IN KRITIKE SO DOBRODOŠLE! Vse je napisano na hitro in iz "glave".
sailor
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38
Aktiv.: 2.95
Kraj: Ljubljana-Moste

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo zanimivo!
gl, DD+

Nazadnje urejal/a sailor Tor Mar 16, 2010 7:07 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej si uporabil samo izhod +12V napajalnika!?
Unknown_User
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31
Aktiv.: 2.53
Kraj: UFO iz Butal pri T''minu

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 7:29 pm    Naslov sporočila:  Re: predelava atx napajalnika Odgovori s citatom

maj26 je napisal/a:
Sam sem predelal star atx napajalnik za polnenje pb accujev. Napetost preklopljiva iz 13,8 na 14,4 v, izklop tokovne omejitve, ohišje, regulacija ventilatorja..... Če bo koga zanimalo......povem in pokažem kaj več. Po nekaj testiranjih dela bolje kot jaz, čeprav sem ga vmes tudi "skuril". Sicer pa je bilo na podobne teme že veliko rečenega.

Kako si popravil skurjen napajalnik? Doma imam nekaj napajalnikov, žal pa sta ravno dva od njih identičnih specifikaci in ne delujeta(bi jih potreboval za nek drug projekt ampak podoben). Simptom je verjetno podoben tvojemu, ker sem verjetno naredil napako pri vklapljanju saj bi moral na izhod +5 dati breme.

Napajalec pri priklopu na omrežje v pripravljenosti oddaja neko napetost, saj je to bilo videno na matični, ker je svetila led dioda, potem pa ko želiš pognati računalnik pa izgleda kot da se sesede(led POWER se samo pobliskne).

Kaj je šlo rakom žvižgat?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dyfan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54
Aktiv.: 2.96

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 7:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Domiselno in lepo narejeno. Applause
Za piko na i bi bila dobrodošla še kakšna preprosta shema dodelave za morebitne manj vešče posnemovalce.

LP
Nazaj na vrh
maj26
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem odklopil tokovno zaščito, sem "pomotoma" na izhodu brez varovalke naredil stik. Skurilo je en od dveh močnostnih tranzistorjev (montirani na hladilniku). Tako čip in celo vezje ni dobilo napajanja. Čip je KA7500 identičen pa je čipu TL494 (pin 12 VCC, pin 7 GND). Na shemi sta Q1 in Q2 (shema ni identična mojemu napajalniku, je pa bila v veliko pomoč!!!)
Dodelave pa bom podrobno opisal, ko bom imel čas, ni veliko dela, je pa bilo kar nekaj testiranj, da je uspelo. Aja... noben od izhodov ni bil in ni potrebno, da je obremenjen (uporablja se samo 12V veja, sedaj 13.8V), napajalnik dela obremenjen s 6A ali brez obremenitve čisto normalno in ni potrebe po obremenitvah za zagon!

atxps.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  24.57 KB
 Pogledana:  176 krat

atxps.png

Unknown_User
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31
Aktiv.: 2.53
Kraj: UFO iz Butal pri T''minu

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali je potem možno, da sem napak povezal pin za vklop napajanja kateri se nahaja na priključku za na matično? Kaj je lahko potem skurilo?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maj26
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2010 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da ne. Na internetu je dosti povedanega, kaj na novejših napajalnikih povežeš, da delujejo. Pomagaj si z mojo shemo, ali pa katero drugo, novejšo, pa boš kmalu našel, kateri polprevodnik je "šel", saj kaj drugega, razen varovalke ne gre rado, razen če z njim ne variš pločevine.
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 18, 2010 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spotoma---ravno te dni sem nekaj podobnega naredil tudi sam, in sicer po načrtu nekega italijana na tejle strani:

http://www.chirio.com

klik na ATX LAB power supply. Tipu je iz napajalnika uspelo izviti 0 do 30V ter preko 20A, s tem da je dodal tokovno omejitev. Zadeva deluje tudi meni, samo v škatlo moram vse skupaj dati ter dodati LCD za napetost in tok. Zelo uporabna zadeva. Skratka, pobereš ven tričetrt stvari, pustiš samo tisto, kar rabiš, dodaš par stvari...
Na njegovi strani je med drugim tudi načrt za elektronsko breme, ki prenese če se ne motim tudi do 60A...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
maj26
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 18, 2010 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem napajalnik predelal samo z namenom, da polnim avto akumulator. To mi je uspelo, deluje super, za kaj več pa imam klasičen napajalnik. Zadevo si bom z veseljem ogledal. HVALA! Danes bom mojega razdrl in kasneje napisal predelave malo bolj podrobno.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni