www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezava večih DS18S20 senzorjev

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Shark
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 17 Jan 2004 20:57
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 18, 2004 10:37 am    Naslov sporočila:  Vezava večih DS18S20 senzorjev Odgovori s citatom

Zanimam se za merjenje temperature z računalnikom z Maximovimi senzorji DS18S20 in programom iButton. Kakšna je vezava večih senzorjev? Ali je zaporedna ali vzporedna? Kako bi lahko napajal več senzorjev z dodatnim napajalnikov, če serijski port ne bi več zmogel obremenitve? Gledal sem shemo od frenkija (DS1820_PC.pdf
), namesto katerega pina bi priključil 5V napajalnik?

Hvala, Shark
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 18, 2004 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na omenjenem adapterju se koristi t.i. "parazitno" napajanje Dallasov. Z nekaj senzorji in na krajših razdaljah bi morala stvar delati taka kot je brez problema. V nasprotnem primeru dodaš napajanje kot je narisano v priloženem datasheet-u. Senzorje na 1wire vodilo priključuješ paralelno.

Lp, Frenki

DS1820-DS1820S.pdf
 Opis:
DS18S20 High Precision 1-Wire Digital Thermometer

Download
 Ime datoteke:  DS1820-DS1820S.pdf
 Velikost datoteke:  150.86 KB
 Downloadano:  121 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Shark
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 17 Jan 2004 20:57
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2004 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse skupaj sem zvezal po frenkijevi shemi in dela Very Happy zahvala njemu.
Napisal si, da se jih veže vzporedno - prilagam skico in me zanima če je to pravilno narisal.

Pa še to - če bi napajal preko tretjega pina - Vdd - z dodatnim napajlnikom (5V DC), ali še potrebujem vse diode in upor?

POPRAVEK:
Se pravi, moja shema drži.

Lp, Shark

1wire-parallel.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  45.31 KB
 Pogledana:  132 krat

1wire-parallel.jpg

Nazaj na vrh
marko11
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Aktiv.: 3.77
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2004 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo
Jaz bi pa vprašal, če lahko ta senzor priklopim kar na PGP 3x1,5mm kabel(kabel za luči) , ali je potreben kak poseben kabel?

LP.marko

frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2004 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma ne bi smelo biti nobenega problema, edino nek način priklopa boš moral urediti, sam senzor je namreč v TO92 ohišju, ki je glede na dimenzijo omenjenega kabla razmeroma majhno.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mikRo
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 21 Maj 2008 8:38
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 21, 2008 8:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali je v tej datoteki tudi koda napisana za sestavo digitalnega termometra?
Nazaj na vrh
NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 3.99
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2010 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na mikrokontroler hočem obesiti večje število Dallas-ovih senzorjev. In sicer uporabil bi UTP kabel. Zanima me pa, kako naj vse skupaj zvežem? Na ploščico dam RJ konektor, nato iz tega konektorja potegnem UTP kabel, ki bi predstavljal 1wire vodilo. Kako naj potem na kabel priključim senzorje? Vmes je potrebno kabel prekiniti in vstaviti konektorje (kakšne?). Kakšna slika kako imate vi to narejeno bi bila zelo dobrodošla.
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 18, 2010 8:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osebno bi uporabil 8 pinske RJ konektorje kot so pri mreži.
Mislim da bo tudi najceneje.
lp
p
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.07

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 18, 2010 8:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem uporabil telefonski ploščati 4-žilni kabel z RJ11 konektorji. Ker imam kratke razdalje (2-4 m) do senzorjev sem jih paralelno vezal v ohišju krmilnika.
Imam 6 senzorjev. Če vlečeš linijo daleč in so senzorji eden za drugim, pa uporabi telefonsko vtičnico, ali pa UTP vtičnico.

Senzorje sem prilotal na kos kabla, vtaknil v slamico za pijače dolžine 6 cm in zalil z dvokomponentnim epoksidnim lepilom. Zadeva je izpadla super. Na merilnih mestih (ventilacija) sem izvrtal luknjo 9 mm, vstavil gumijasto uvodnico 6 mm in senzor paše v uvodnico kot atek na mamico, brez dodatnega pritrjevanja.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni