www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ericsson t10s se ne odzove na moj "AT"

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pingec
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Dec 2009 21:06
Aktiv.: 0.12
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2010 1:14 am    Naslov sporočila:  Ericsson t10s se ne odzove na moj "AT" Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Sem totalni začetnik v elektroniki, rad bi komuniciral z gsmom Ericsson t10s preko com porta na PCju (AT protokol).

Glede pinov sem se zgledoval po tej strani. Na PCju mam priklopljen USBtoSerial adapter in če kratkostičim rx in tx (pina 2 & 3) podatki lepo odmevajo v hyperterminalu. Iz tega sklepam, da z adapterjem ni problemov.
Na gsm sem na kontakte, kamor pride baterija, prilotal +5V in - od PC napajalnika. Na pina 9(tx) in 11(rx) od gsma (pinout) sem z veliko mukami prilotal dve zicki, ki ju nato priklopim na serijski port (pina 2 in 3 na DB-9) rx na tx in tx na rx.
V HyperTerminalu izberem nastavitve: 9600, 8, None, 1, None.

Če prav razumem, bi sedaj stvar morala delovat. V terminal vtipkam "AT + ENTER" ampak od gsma ni nobenega odgovora. Pomeril sem napetost na gsm rx(0V) in tx(konstantno nekaj nad 3V).

Ali kateri od gurujev ve, kje bi se lahko kako uštel oz. na kakšen način ugotovit, kje tiči problem?
Sem razmišljal, če sem data pine od gsm-a pri lotanju pregrel in so "odstopli", ampak tx ima neko napetost gor, lahko pa da je rx "mrtev", kako to stestirat?

Za odgovore se vam vnaprej zahvaljujem. Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2010 1:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predvidevam, da nisi uporabil MAX232. Confused
V tem primeru je to nujno, ker ima telefon na serijskem portu TTL nivoje (0-5V), računalnik pa RS232 (-12V - 12V). Priklopiš ga tako:http://www.scienceprog.com/wp-content/uploads/2006i/RS232_ALT/RS232_adapter.PNG
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
pingec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2010 1:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja, nekako sem spregledal, da so na serijskem portu drugačne napetosti Shocked

Upam, da nisem skuril česa Sad

Ali se MAX232 da kupiti kje na obali?
Nazaj na vrh
Dexboy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46
Aktiv.: 5.45
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2010 1:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V trgovini Radio Kalika bi ga morali imeti. (Trst)

klik

oz. direktno do artikla:
MAX 232 DIL

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
pingec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2010 1:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, že slutim, da bom celo dopoldne lutal po Trstu Mr. Green
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2010 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pingec je napisal/a:

Ali se MAX232 da kupiti kje na obali?

Če še ni prepozno poglej v Ebax na Ankaranski, so podružnica Delkota, mogoče ga imajo.Pray

Lp Srečko

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.63
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Niso samo drugačne napetosti, RS-232 ima tudi obrnjene nivoje. To je največji razlog za nedelovanje.

P.S.: Slišal sem za primer, ko je zadeva delovala z narobe priključenim MAX-om, PC na TTL strani in uC na RS-232 strani. Nevarnost poškodbe uC/GSM-ja pa je druga zgodba.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni